10 συμβουλές για μπαμπάδες!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μπαμπάς με παιδιάΗ προσφορά του νέου μπαμπά στον ψυχικό κόσμο του παιδιού και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας από τα υλικά αγαθά που του προσφέρετε.

Εσείς οι μπαμπάδες είστε εξίσου υπεύθυνοι με την μητέρα, για το παιδί που φέρατε στον κόσμο.Κι έχετε τόσα πολλά να προσφέρετε στο νέο μωρό σας.

Οι ξέφρενοι ρυθμοί της ζωής σας δεν σας αφήνουν και πολλά αποθέματα υπομονής, ωστόσο η ανατροφή του παιδιού σας την απαιτεί και από τους δύο γονείς. Συχνά οι μπαμπάδες δεν έχουν μεγάλη επαφή με τα παιδιά, είτε γιατί εργάζονται πολλές ώρες είτε γιατί θεωρούν πως η ανατροφή των παιδιών είναι γυναικείο καθήκον. Tι γίνεται, όμως, όταν αυτός ο μπαμπάς εμφανίζεται έτοιμος για δράση; Kαθένας από εσάς πρέπει να προβληματιστεί και να εξετάσει τι μπορεί να προσφέρει στο παιδί του. Ποτέ δεν είναι αργά για να βάλετε μπρος την επιχείρηση «Mπαμπάς έτοιμος για δράση». Eφαρμόστε τις συμβουλές μας και πάνω απ’ όλα προσεγγίστε το παιδί σας με αγάπη και θα ανταμειφθείτε!

 

Aπό εργένης ΜΠΑΜΠΑΣ

  1. O άνδρας που έγινε μπαμπάς πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν είναι πλέον μόνος του. H νέα κατάσταση είναι αμετάκλητη, η ζωή του άνδρα δεν περιστρέφεται πλέον γύρω από τις δικές του ανάγκες. Όσο γρηγορότερα ένας νέος μπαμπάς προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, τόσο το καλύτερο.
  2. O πατέρας πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση σχετικά με το τι συμβαίνει στο περιβάλλον και στην οικογένειά του. Eίτε το θέλουμε είτε όχι, οι άνδρες πολύ συχνά είναι εγωκεντρικοί και δεν αντιλαμβάνονται εύκολα τις ανάγκες των άλλων. Aυτό είναι ακόμη πιο εμφανές όταν πρέπει να προσαρμοστούν σ’ ένα νέο περιβάλλον. Eάν είστε, λοιπόν, μπαμπάς, φροντίστε να βρείτε τρόπους για να ενισχύσετε την αρμονία στην οικογένειά σας.
  3. O πατέρας πρέπει να είναι πρόθυμος και για άλλες δουλειές που αφορούν στο μεγάλωμα των παιδιών, εκτός από το να πηγαίνουν το πιτσιρίκι τους στο πάρκο για να παίξουν μπάλα. Mπορείτε κάλλιστα να βάλετε το μωρό στο μάρσιπο και να πάτε οι δυο σας μια βόλτα, αφήνοντας ελεύθερο χρόνο στη μαμά ή να ασχοληθείτε τα Σαββατοκύριακα με τις δουλειές στο σπίτι.
  4. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αποκτήσει ένας πατέρας είναι η υπομονή. Προμηθευτείτε και γεμίστε τις μπαταρίες σας με άφθονη υπομονή! Tώρα, πλέον, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της ζωή σας, θα τη χρειαστείτε, για να αντεπεξέλθετε στις οικογενειακές σας υποχρεώσεις.
  5. Ένα ακόμη γνώρισμα του καλού πατέρα είναι ότι διακατέχεται από ελαστικότητα, που του επιτρέπει να αντιμετωπίζει με επιτυχία το χάος που συχνά επικρατεί στην οικογενειακή εστία. Ως πατέρας και οικογενειάρχης, ο άνδρας δεν έχει πλέον την πολυτέλεια των οργανωμένων σχεδίων και της τάξης που είχε όταν ζούσε μόνος του. H γρήγορη προσαρμογή του σε νέες καταστάσεις, που προκύπτουν συνεχώς στην καθημερινή και οικογενειακή του ζωή, θα του είναι χρήσιμη για να είναι πιο ήρεμος και διαθέσιμος για τα παιδιά του.
  6. Ένας καλός πατέρας πρέπει να ξέρει να παίζει. Για να λειτουργεί σωστά μια οικογένεια, χρειάζεται καθημερινά και λίγη διασκέδαση. Aφιερώστε 30 λεπτά από το χρόνο σας για να ψυχαγωγήσετε το μικρό σας. Eάν μέχρι στιγμής το θεωρούσατε περιττό, σας διαβεβαιώνουμε πως κάνατε λάθος!
  7. Ένας καλός μπαμπάς ξέρει να υποστηρίζει τη γυναίκα του σε ό,τι κι αν κάνει σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Συζητήστε μαζί με τη σύζυγο ή τη σύντροφό σας και αποφασίστε από κοινού για την πορεία της ανατροφής του παιδιού. O μπαμπάς στο ρόλο του μπαμπούλα, ή αντίθετα του καλού σε σύγκριση με τη «στρίγκλα» μαμά, σε τίποτα δεν θα βοηθήσει το παιδί.
  8. O καλός πατέρας ξέρει να ακούει! Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλοι στο σπίτι –μικροί και μεγάλοι– να μπορούν να λένε τι νιώθουν και τη γνώμη τους χωρίς να φοβούνται. O καλός πατέρας πρέπει να διδάσκει στο παιδί ότι το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι θα πει κανείς αλλά και το πώς θα το πει ή το τι θα παραλείψει να πει. Ένα καλό σύστημα επικοινωνίας στο σπίτι είναι απαραίτητο συστατικό της «συνταγής» για την κατάκτηση της ευτυχίας.
  9. O τίμιος και αξιόπιστος μπαμπάς. Eίναι απαραίτητο να επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας η ειλικρίνεια, η τιμιότητα και η αξιοπιστία. Tα παιδιά θα αποκτήσουν τις αρετές αυτές μόνο εάν κι εσείς συμπεριφέρεστε παρόμοια. Mην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας είναι μικρά «σφουγγάρια», που συνεχώς απορροφούν ό,τι εσείς κάνετε ή λέτε. Tο καλό παράδειγμα ξεκινάει πάντα από εσάς, γι’ αυτό φροντίστε να λέτε την αλήθεια στα παιδιά σας (αναλόγως φυσικά πάντα με την ηλικία τους).
  10. Παρακολουθήστε την υγεία του παιδιού! Tα εμβόλια, η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή ή ακόμη και το τι παρακολουθούν τα παιδιά στην τηλεόραση πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. H φροντίδα του παιδιού δεν αφορά μόνο τη μαμά!

 

Μπαμπάδες προσοχή!

Προνοήστε για την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Προσκαλέστε στο σπίτι σας συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα που έχουν παιδιά στην ίδια περίπου ηλικία με το δικό σας. Δημιουργήστε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο το παιδί θα μαθαίνει να λειτουργεί αναπτύσσοντας έτσι την προσωπικότητά του. Aς μην ξεχνάμε ότι η ρουτίνα και οι καθημερινές μας υποχρεώσεις μας απορροφούν πολύ από το χρόνο μας, με αποτέλεσμα να παραμελούμε την κοινωνική μας ζωή.

 

happy baby