8 «κρυφά» συμπτώματα της εγκυμοσύνης!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

έγκυος γυναίκα ξαπλωμένηΣίγουρα θα γνωρίζετε ότι εγκυμοσύνη σημαίνει αύξηση του βάρους, του στήθους και της κοιλιάς. Υπάρχουν όμως κι άλλα μικροπράγματα που ίσως ο γιατρός σας δεν σας ανέφερε!

 

1. Πονάκια στο στήθος: Εντός των φυσιολογικών ορίων της αύξησης των αναλογιών του σώματός σας, για να ανταποκριθεί στην εγκυμοσύνη, και το στήθος σας μεγαλώνει. Θυμάστε πώς ήταν να είστε έφηβη που σας τραβούσε το δέρμα και πονούσε το στήθος σας καθώς μεγάλωνε; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην εγκυμοσύνη!

 

2. Ροχαλητό: Μπορεί πάντα να σας έλεγαν ότι κοιμάστε σαν πουλάκι, όμως με τον ερεθισμό της μύτης σας μπορεί να εμφανιστεί ροχαλητό κατά τον ύπνο σας. Πλένετε τη μύτη σας με  θαλασσινό νερό πριν τον ύπνο, βάζετε αρκετά μαξιλάρια και προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι. Όσο μεγαλώνει η κοιλιά σας άλλωστε δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα και σε άλλη στάση!

 

3. Ακράτεια: Γελάτε, φτερνίζεστε ή βήχετε και νιώθετε ότι έχετε ακράτεια; Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει και πιέζει την ουροδόχο κύστη, αυτό θα είναι φυσιολογικό. Γι’ αυτό ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι υγιεινό να φοράτε σερβιετάκια.

 

4. «Όχι» στις έντονες μυρωδιές! Κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό ακόμη και το αγαπημένο σας μαλακτικό να σας προκαλεί ναυτία. Η όσφρησή σας είναι αυξημένη και οι έντονες μυρωδιές μπορεί να σας αναστατώνουν, γι’ αυτό φροντίστε ο χώρος όπου βρίσκεστε να αερίζεται καλά.

 

5. Ρέψιμο: Θέλετε δεν θέλετε, καθώς το μωρό πιέζει και το στομάχι σας, το ρέψιμο, όπως και οι καούρες, είναι φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, που συχνά μπορεί να θεωρείτε ότι σας κάνει ρεζίλι, όμως έχετε τα δίκια με το μέρος σας.

 

6. Μπούκωμα: Αισθάνεστε μονίμως μπουκωμένη, ακόμη κι αν δεν είστε κρυωμένη; Στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό και εξηγείται ως εξής: οι ορμόνες και ο αυξημένος όγκος του αίματος προκαλούν ερεθισμό και ξηρότητα των μεμβρανών της μύτης, με αποτέλεσμα την αίσθηση μπουκώματος. Καταπολεμήστε το με πλύσεις με θαλασσινό νερό και υγραντήρα στο δωμάτιο.

 

7. Τι έπαθαν οι θηλές μου; Απλώς μεγάλωσαν και σκούρυναν εξαιτίας των ορμονών! Μάλιστα υπάρχει η εξής θεωρία: ότι έτσι είναι και πιο εύκολο για το μωρό να τις εντοπίσει για να θηλάσει. Το μέγεθός τους θα υποχωρήσει μετά το θηλασμό, αλλά θα παραμείνουν μεγαλύτερες από το κανονικό.

 

8. «Δεν αντέχω τα ρούχα μου»! Καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται και κυρίως λόγω του αυξημένου όγκου του αίματος, συχνά θα νιώθετε ότι δεν θέλετε κανένα ρούχο να σας αγγίζει, πόσο μάλλον να σας πιέζει! Γι’ αυτό τα ρούχα εγκυμοσύνης και κυρίως τα εσώρουχα θα πρέπει να τα επιλέγετε έτσι, ώστε να είναι απόλυτα άνετα.

 

 

happy baby