Συμβουλές για γονείς

Δεν τρώει το παιδί!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί και σούπαΓιατί δεν τρώει το παιδί;Τι μπορεί να οδηγήσει ένα παμφάγο παιδί στην απόλυτη διατροφική μιζέρια;

 

Γύρω στην ηλικία των 3-6 ετών το παιδί αρχίζει να ξεκαθαρίζει ποιες τροφές είναι εκείνες που του αρέσουν και ποιες όχι. Ωστόσο, οι διατροφικές αυτές αλλαγές μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες από τη μια στιγμή στην άλλη! Συγκεκριμένα, είναι σύνηθες το φαινόμενο όσο πιο πολύ πιέζετε το παιδί σας να φάει, τόσο εκείνο να αρνείται πεισματικά! Μάλιστα, στην περίπτωση που αποφασίσετε να καταφύγετε σε απειλές, να είστε σίγουροι πως από μέσα του θα σκέφτεται ως εξής: «Όσο πιο πολύ με πιέζουν να το φάω, τόσο περισσότερο θα αρνούμαι»! Έτσι, δεν έχετε παρά να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ψυχραιμία και να το ενθαρρύνετε να φάει χωρίς να προβαίνετε σε περαιτέρω υστερίες.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • Δεν είναι όμορφο το φαγητό

Το φαγητό, θα πρέπει να είναι καλαίσθητο οπτικά, ώστε να του αρέσει να το βλέπει και έτσι να πειστεί τουλάχιστον να το δοκιμάσει. Ένα γεύμα που μοιάζει «τσαπατσούλικο» μπορεί να κόψει την όρεξη του παιδιού.

  • Δεν νιώθω άνετα όταν τρώω

O χώρος όπου τρώει το παιδί μέσα στο σπίτι παίζει σημαντικό ρόλο. Του αρέσει να κάθεται σε μία αναπαυτική καρέκλα που θα του επιτρέπει να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο φαγητό του; Το ειδικό καρεκλάκι φαγητού αποτελεί την καλύτερη λύση για ένα άνετο γεύμα.

  • Δεν είναι νόστιμο το φαγητό

Τα μικρά παιδιά, ορισμένες φορές, αρνούνται να πειραματιστούν με διάφορες γεύσεις, όπως για παράδειγμα άγνωστα είδη σαλτσών, λαχανικά ή κρέας. Προσπαθήστε κάθε φορά να κάνετε διασκεδαστική τη διαδικασία του «καινούριου».

  • Δεν μ’ αρέσει να τρώω μόνο μου

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους κοινωνικά και πάντα προτιμούν να έχουν παρέα, ακόμη και κατά την ώρα του φαγητού τους! Μην ξαφνιαστείτε, λοιπόν, εάν διαπιστώσετε πως αρνείται να φάει το φαγητό του επειδή απλώς κάθεται μόνο του στο τραπέζι.

 

Κάντε το φαγητό παιχνίδι!

  • Όχι στο άγχος: Αφήστε το παιδί να κάνει όσο χρόνο θέλει για να τελειώσει το φαγητό του και μην το πιέσετε ποτέ να τρώει γρήγορα.
  • Μικρότερες ποσότητες, μεγαλύτερα πιάτα: Μια μικρή ποσότητα φαγητού στη μέση ακριβώς ενός τεράστιου πιάτου μοιάζει λιγότερο απειλητική από μία τεράστια μερίδα συγκεντρωμένη σε ένα μικρό πιατάκι!
  • μωρό τρώει φρούταΜείνετε μαζί του όσο τρώει: Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν την παρέα! Καθίστε, λοιπόν, μαζί του την ώρα του φαγητού κι ας μην έχετε πρόθεση να φάτε.
  • Δώστε του κίνητρα: Ζητήστε του να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού και δίνετέ του πού και πού να δοκιμάζει. Και θα διασκεδάσει και σίγουρα θα του ανοίξει η όρεξη!

ΔΕΙΞΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Με την άρνηση του να φάει το παιδί καταφέρνει αμέσως να κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Κατά συνέπεια, εσείς, δεν έχετε παρά να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία το ζήτημα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να αρχίσετε τα παρακάλια, τις φωνές ή τις δωροδοκίες. Δώστε του να καταλάβει πως δεν σας αφορά το αν θα φάει ή όχι. Σύντομα, θα διαπιστώσετε πως όταν το στομάχι του αρχίσει να γουργουρίζει το πιάτο του τελικά θα αδειάσει!

 

happy baby