Συμβουλές για γονείς

Έχω καούρες, τι να κάνω;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

φυσική διατροφήΟι καούρες είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, οι καούρες ίσως ταλαιπωρήσουν τη μέλλουσα μαμά. Τι μπορείτε να κάνετε αν κι εσείς νιώθετε κάπως έτσι;

 

Πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη βιώνουν ένα αβλαβές αλλά ιδιαίτερα επίπονο σύμπτωμα: τις καούρες! Πρόκειται για αυτή την αίσθηση καψίματος που εκτείνεται συχνά από το χαμηλότερο σημείο του λαιμού στο κατώτατο σημείο του στέρνου, όπου βρίσκεται στο στομάχι. Προκαλείται από τις ορμονικές και από τις φυσικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα σας, αν και οι προλήψεις λένε ότι όταν η μαμά έχει καούρες το μωρό θα γεννηθεί με αρκετά μαλλάκια!

 

Γιατί έχω καούρες;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγεται η ορμόνη προγεστερόνη, η όποια χαλαρώνει τους μυς της μήτρας αλλά και τη βαλβίδα που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι, επιτρέποντας στα γαστρικά οξέα να διαρρεύσουν από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο, πράγμα που προκαλεί αίσθηση της καούρας. Η προγεστερόνη επιβραδύνει επίσης τις κυματοειδείς συστολές του στομαχιού, καθιστώντας την πέψη αργή. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και καθώς αναπτύσσεται, το έμβρυο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στην κοιλιά σας πιέζοντας το στομάχι σας και ωθώντας τα γαστρικά οξέα προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα.

 

Τι να κάνω;

Καταρχάς ενημερώστε το γιατρό σας. Ανάλογα με την έκταση του φαινομένου μπορεί να σας συστήσει τρόπους για να ελαττωθούν και σε περιπτώσεις που δεν είναι ανεκτές ενδέχεται να σας χορηγήσει κάποιο αντιόξινο φάρμακο ανάλογα με την εγκυμοσύνη σας. Κατά τα λοιπά:

1. Αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, αλκοόλ και καφέ, αλλά και οτιδήποτε είναι πικάντικο στη γεύση ή αποδεδειγμένα σας προκαλεί καούρες.

2. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και σε μικρές μπουκιές.

3. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες υγρών (αναψυκτικά, νερό) κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

4. Προσπαθήστε να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα και για τουλάχιστον μια ώρα.

5. Κοιμηθείτε πάνω σε μαξιλάρι ή ανυψώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού σας με μερικά βιβλία κάτω από το στρώμα. Η βαρύτητα θα βοηθήσει να μένουν τα γαστρικά οξέα στο στομάχι σας ώστε να διευκολυνθεί η πέψη.

 

Πότε σταματούν;

Οι καούρες μπορεί να διαρκέσουν σε όλη την εγκυμοσύνη και θα τις έχετε και μετά τον τοκετό μέχρι οι ορμόνες σας να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

 

happy baby