Συμβουλές για γονείς

Η «ανάγκη» του εμβρύου!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εμβρυοΕνημερωθείτε για όλα τα στάδια που αφορούν την εντερική λειτουργία του εμβρύου που κυοφορείτε και μάθετε με ποιον τρόπο μπορεί και επιβιώνει μέσα στη μήτρα!

 

Πολλά έχουμε αναρωτηθεί για τη ζωή ενός εμβρύου μέσα στη μήτρα· κυρίως όμως με ποιον τρόπο μπορεί και επιβιώνει για 9 μήνες μέσα σε ελάχιστo χώρο! Ας πούμε πως το ζήτημα του ότι όλα είναι ερμητικά κλειστά εκεί όπου ζει για 9 ολόκληρους μήνες μπορούμε να το καταλάβουμε! Αυτό, φυσικά, που προξενεί το πιο μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο προβληματισμός για το πού το έμβρυο κάνει την ανάγκη του! Μία ανάγκη που όλοι εμείς οι άνθρωποι, στον «έξω» κόσμο, θεωρούμε δεδομένη. Τι συμβαίνει όμως με τις ανάγκες του εμβρύου; Εμείς ενημερωθήκαμε και σας λύνουμε κάθε απορία περί αυτού.

 

Εντερική λειτουργία!

Το έντερο του εμβρύου σχηματίζεται στις 9 με 10 βδομάδες, καθώς γεμίζει υγρό από την κατάποση του αμνιακού υγρού. Το μικρό σας καταπίνει αμνιακό υγρό με συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες ξεκινούν από τη 10η εβδομάδα κύησης και όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν και γίνονται πιο περίπλοκες!

Ένα έμβρυο δεν κάνει «κακά» μέσα στην κοιλιά της μαμάς. Η λειτουργία της «πέψης» των κυττάρων και των πρωτεϊνών που παίρνει από το αμνιακό υγρό οδηγεί στον σχηματισμό μιας ουσίας που αποκαλείται «μηκώνιο».  Πρόκειται για μία μάζα από πράσινα περιττώματα που συγκεντρώνονται στο έντερό του, η οποία δεν περιέχει βακτήρια ή μικρόβια, σε αντίθεση με τα περιττώματα των ενηλίκων. Τα έμβρυα συνήθως δεν «αφήνουν» να περάσει το μηκώνιο στη μήτρα μέχρι τη γέννηση. Βέβαια υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες το έμβρυο φαίνεται πως δεν κρατιέται άλλο! Αυτό συμβαίνει όταν η εγκυμονούσα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια για τη γέννα και καθυστερεί να γεννήσει.

Όταν το έμβρυο έχει «αφήσει» να περάσει μηκώνιο μέσα στην κοιλιά της εγκύου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι σχετικά κουρασμένο. Ο γιατρός θα το λάβει υπόψη του κατά τη διάρκεια του τοκετού και θα φροντίσει ώστε το έμβρυο να παρακολουθείται στενά μέχρι να γεννηθεί.

 

Το ουροποιητικό σύστημα!

Η εμβρυϊκή ούρηση είναι και αυτή ένα μέρος του θαύματος που λαμβάνει χώρα μέσα στη κοιλιά σας! Τα ούρα μοιάζουν με αυτά των ενηλίκων, καθώς περιέχουν ουρία, αλλά δεν είναι κίτρινα, διότι δεν περιλαμβάνουν τα ένζυμα τα οποία δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα. Τα εμβρυϊκά ούρα αποτελούν μία από τις κύριες πηγές σχηματισμού του αμνιακού υγρού, καθώς η ποσότητα του τελευταίου εξαρτάται από τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων. Το αμνιακό υγρό είναι άοσμο και ανακυκλώνεται κάθε 2-3 ώρες. Ό,τι αποβάλλουν τα έμβρυα με τα ούρα περνά στην κυκλοφορία της μητέρας και ο οργανισμός της αναλαμβάνει να τα καθαρίσει!

Μετά την 18η με 20ή εβδομάδα κύησης, η εμβρυϊκή απέκκριση ούρων είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνη για την παραγωγή του αμνιακού υγρού και οι όποιες διαταραχές στο ρυθμιστικό αυτό μηχανισμό οδηγούν είτε σε μείωση της ποσότητάς του που ονομάζεται ολιγάμνιο (μικρότερη ποσότητα αμνιακού υγρού από την αναγκαία), είτε σε αύξηση της ποσότητάς του που καλείται πολυάμνιο (μεγαλύτερη ποσότητα αμνιακού υγρού από την αναγκαία). Το ολιγάμνιο μπορεί να σημαίνει ότι το έμβρυο δεν τρέφεται όσο θα έπρεπε μέσα στη μήτρα, ενώ το πολυάμνιο να οφείλεται σε σακχαρώδη διαβήτη της εγκυμοσύνης ή λιγότερο συχνά σε ανωμαλία του εμβρύου.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, μέλους του Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας, Θάνου Παπαθανασίου.

 

 

 

happy baby