Η διατροφή της μαμάς αλλάζει το DNA του μωρού!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμα ετοιμάζει σαλατα

Τα φαγητά που επιλέγει να καταναλώσει καθημερινά μια μέλλουσα μητέρα,έχουν συνέπειες στο μωρό της.Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην ζωή και στην υγεία μας καθώς και στην υγεία του παιδιού που θα φέρουμε στον κόσμο.

 

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ακόμη καλύτερα και λίγο πριν από αυτήν, οι γυναίκες πρέπει να κόβουν το τσιγάρο εάν καπνίζουν, τους πολλούς καφέδες και τα αναψυκτικά και επίσης να ακολουθούν μια ισορροπημένη & υγιεινή διατροφή.

Όταν η εγκυμοσύνη αποτελεί πλέον ένα γεγονός, οι διατροφικές επιρροές όπως φροντίζουν να ενημερώσουν οι γυναικολόγοι, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των εγκύων.

 

Λιγότερο βάρος σημαίνει ότι η μητέρα θα έχει πολύ λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καλομαγειρεμένα ψητά κρέατα είναι μεταξύ των τροφών που προτείνονται για την περίοδο αυτή.

Εξασφαλίζοντας κάθε μέλλουσα μητέρα λοιπόν ότι τρέφεται σωστά και υγιεινά προσφέρει πολλά στον εαυτό της και στο παιδί της.

Πλέον νέες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τεκμηριώνουν ότι η σύνθεση της διατροφής των μαμάδων ακόμη και την περίοδο της σύλληψης, μπορεί να επιφέρει μόνιμες αλλαγές στο DNA των μωρών τους!

 

Διαπιστώθηκε δηλαδή, ότι μέσω της διατροφής μπορούν να ενεργοποιηθούν ή αντίθετα να απενεργοποιηθούν διάφορα γονίδια.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μπράνγουεν Χένιγκ της Σχολικής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το BBC, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους αυτά, παρακολουθώντας μια ομάδα περίπου 165 γυναικών στην αφρικανική Γκάμπια, όπου οι μεγάλες εποχικές αλλαγές του κλίματος μεταξύ των διαδοχικών περιόδων ξηρασίας και των περιόδων βροχών, έχει ως συνέπεια να υπάρχουν αντίστοιχα μεγάλες διαφορές στη διατροφή των ανθρώπων.

Οι μισές από τις γυναίκες της μελέτης, είχαν αποκτήσει τα μωράκια τους, στο αποκορύφωμα της ξηρής περιόδου και οι άλλες μισές είχαν γεννήσει, στο απόγειο της υγρής περιόδου.

 


Η Ερευνα

Οι ερευνητές λοιπόν, μέτρησαν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών που υπήρχαν στον οργανισμό των μητέρων αυτών μέσω του αίματος που πήραν από τις γυναίκες.Δύο έως και οκτώ  μήνες μετά τον τοκετό, ανέλυσαν το DΝΑ των μωρών, των ίδιων γυναικών.

Η ανάλυση που ακολούθησε έδειξε ότι πράγματι, ανάλογα με τη διατροφή κάθε γυναίκας, η οποία είχε προηγηθεί κατά την εποχή της σύλληψης, τα γονίδια των παιδιών εμφάνιζαν διαφορετικό «προφίλ» ενεργοποίησης.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μητρική διατροφή πριν τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης, είναι σημαντική και μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία της επόμενης γενιάς», δήλωσε η δρ.Χένιγκ, επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν παιδί, καθώς επίσης αυτές που μένουν έγκυες, πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
 

Πηγή:  nooz,gr

happy baby