Η θετική επίδραση του μπαμπά, στη ζωή του παιδιού

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μπαμπάς και μωρό

Η φροντίδα του μπαμπά προς τα παιδιά, αλλάζει τα δεδομένα!

 

Όλο και περισσότεροι πλέον μπαμπάδες, έχουν ενεργό συμμετοχή στο μεγάλωμα των παιδιών τους & το απολαμβάνουν! Παίρνουν καθημερινά αγάπη, ενέργεια & δύναμη, καθώς φροντίζουν, παίζουν & ασχολούνται με τις ανάγκες των παιδιών τους, τα οποία με την σειρά τους, τους ανταποδίδουν την ζεστασιά που απολαμβάνουν, με χαμόγελα & αγκαλιές.

 

Οι μπαμπάδες ξέρουν τον τρόπο!

Δεν είναι μυστικό, ότι η σύγχρονη παιδιατρική, στηρίζει την ενεργό συμμετοχή του μπαμπά στη φροντίδα των παιδιών του. Όπως και η μητέρα, έτσι και ο πατέρας μπορεί να επηρεάσει θετικά τα παιδιά στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους. Προϋπόθεση για αυτό, είναι η σχέση πατέρα-παιδιού, να έχει δομηθεί  νωρίς!

 

Συμβουλές για το πως μπορούν οι μπαμπάδες, να βοηθήσουν στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών!

Βρεφική ηλικία: Τα βρέφη που δένονται από νωρίς με τον μπαμπά τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να θηλάσουν. Αντιδρούν όταν ακούν τη φωνή του & αναπτύσσουν καλύτερο λόγο καθώς μεγαλώνουν, ενώ ανταπεξέρχονται καλύτερα, σε περίεργες καταστάσεις που τους τυχαίνουν. Επίσης η πορεία της υγείας των πρόωρων μωρών εξελίσσεται καλύτερα, όταν ο μπαμπάς τους έχει ενεργό ρόλο στην φροντίδα τους.

Απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων: Όταν ο μπαμπάς δείχνει τρυφερότητα  στα παιδιά του, εκείνα αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις με τα αδέρφια & τους φίλους τους.Όταν ο μπαμπάς δείχνει κατανόηση & ανεκτικότητα, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης & τα παιδιά του μιλούν & δρουν ελεύθερα, διότι γνωρίζουν πως αγαπιούνται. Η σχέση επίσης του μπαμπά με τη μητέρα των παιδιών, αποτελεί το πρότυπο για τη μελλοντική πορεία των παιδιών αναφορικά με τις σχέσεις τους με τον σύντροφό τους και εν κατακλείδι με την δική τους οικογένεια.

Σχολείο: Ο μπαμπάς είναι πιο πιθανό να παροτρύνει & να πείσει το παιδί του να πετύχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, σε σχέση με τη μητέρα. Επίσης οι μπαμπάδες ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι περίεργα & να αναζητούν νέους τρόπους, για επίλυση των προβλημάτων. Κάνουν τα παιδιά πιο εφευρετικά & αυτό οδηγεί τελικά, σε μεγαλύτερη επιτυχία!

Έλεγχος συναισθημάτων: Το παιχνίδι με τον μπαμπά είναι συνήθως λίγο πιο απότομο & παίζεται «επί ίσοις όροις». Φέρονται στα παιδιά σαν σε ίσους στη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς και στις μεταξύ τους συνομιλίες. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν το θυμό τους,να αφήνουν κάτι «να πέσει κάτω» και να ηρεμούν. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος, άλλα έτσι προλαμβάνονται προβλήματα συμπεριφοράς στην ενήλικο ζωή!

Δημιουργικότητα: Ο μπαμπάς είναι πιθανό να βρει καινούριους τρόπους για παιχνίδι χρησιμοποιώντας  παλιά παιχνίδια, ή ανατρέχοντας σε παλιά παιχνίδια. Τολμά να κάνει συνδυασμούς και να προτείνει νέα πράγματα. Ο μπαμπάς δεν φοβάται να ενθαρρύνει τα παιδιά ώστε να δοκιμάσουν & να δουν αν θα τα καταφέρουν. Έτσι τα παιδιά αποκτούν δημιουργική σκέψη & κάνουν σχέδια, τα οποία στη συνέχεια εκτελούν κερδίζοντας αυτοπεποίθηση!

Παναγιώτης .Μαυρίδης, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Διδάκτορας ΑΠΘ, Διεθνώς πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας  IBCLC

happy baby