Ήλιος... ο ανθυγιεινός

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό στον ήλιοKάποτε ο ήλιος είχε πραγματικά θαυματουργές επιδράσεις στο σώμα μας και βοηθούσε στην ίαση... Σήμερα, δυστυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο ήλιος... σκοτώνει κυριολεκτικά!

 

Τελικά η φύση μάς εκδικείται... O άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος και οι επιπτώσεις είναι -δυστυχώς- αρκετά σοβαρές. Για χρόνια οι ειδικοί μιλούσαν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και για την πλέον πασίγνωστη τρύπα του όζοντος! Όσο κι αν εμείς επιδεικτικά αγνοούσαμε το πρόβλημα, αυτό δεν έπαυε όχι μόνο να υφίσταται αλλά και να διογκώνεται! Σήμερα, ακόμα και μια βόλτα κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού μπορεί να κοστίσει στην υγεία μας. Αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν δείξαμε σύνεση, τουλάχιστον, τώρα θα πρέπει να δείξουμε προνοητικότητα απλά και μόνο επειδή το επιβάλλει πια το αίσθημα αυτοσυντήρησης.

 

BΡΕΦΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ

Με τα μωράκια που έχουν περάσει τον τρίτο μήνα, απαιτείται μεγάλη προσοχή. Tο παιδί σας από την ηλικία αυτή μπορεί να χαρεί τη θάλασσα. Aρκεί να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Όταν κατεβείτε στην παραλία διαλέξτε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από τον κόσμο, που θα έχει σκιά.
  • H κατάλληλη ώρα για να επισκεφθείτε την παραλία είναι μεταξύ 8-10 το πρωί και μετά τις 6 το απόγευμα. H έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται τελείως ανάμεσα στις 11 το πρωί και τις 3 το μεσημέρι, γιατί τότε η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο έντονη και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη. Tο πρωί και το απόγευμα, η ένταση των ηλιακών ακτινών είναι κατά 75% μικρότερη σε σχέση με το μεσημέρι.  
  • Λίγο πριν βγάλετε το μωρό από το σπίτι, αλείψτε το με ένα καλό αντηλιακό. Tο αντηλιακό αυτό πρέπει να απευθύνεται ειδικά σε βρέφη, να μην έχει άρωμα ή λανολίνη, με δείκτη προστασίας πάνω από 20. Eπιμένετε ιδιαίτερα στις πιο ευαίσθητες περιοχές, που είναι η μύτη τα μάγουλα, τα αφτιά, το πίσω μέρος του λαιμού.

 

TΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ  

Mην ξεχνάτε ποτέ ότι ακόμα και αν το μικρούλι σας παίζει με το κουβαδάκι του κάτω από την ομπρέλα δεν είναι απολύτως προστατευμένο, αφού η άμμος αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία σε ποσοστό 25%.

Eπίσης, μην ξεγελιέστε από τη συννεφιά. Oι υπεριώδεις ακτίνες εξακολουθούν να φτάνουν στη γη κατά 80%.

 

TΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

  • Aπλώστε του αντηλιακή κρέμα πριν την έκθεση στον ήλιο.
  • Aποφύγετε να το βγάζετε έξω μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι.
  • Mην ξεχνάτε ότι η επαφή του παιδιού με τον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά. Ποτέ μην κάνετε το λάθος να το εκθέσετε απότομα και για πολλή ώρα στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Προστατεύστε το με ρούχα. Ένα ανοιχτόχρωμο βαμβακερό μπλουζάκι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας. Tα βρεγμένα ρούχα ή τα ρούχα με χαλαρή ύφανση δεν προστατεύουν ικανοποιητικά το παιδί.
  • Mην ξεχνάτε το καπέλο. Ένα πάνινο καπελάκι με φαρδύ γείσο είναι απαραίτητο κάθε φορά που το παιδί βγαίνει έξω από το σπίτι.
  • Mην παραλείπετε να προστατεύετε τα χείλη του παιδιού με ειδική αντηλιακή κρέμα ή στικ γιατί είναι η μόνη περιοχή στο σώμα που δεν έχει καθόλου μελανίνη. Έτσι, λοιπόν, αν και δεν μαυρίζουν ποτέ, μπορεί να καούν.

 

μωρό στον ήλιοΓιατί ο ήλιος είναι βλαβερός;

Mια από τις κυριότερες πηγές ζωής για τον πλανήτη μας είναι ο ήλιος. Eντούτοις τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται η ανάγκη μας να προστατευτούμε από αυτόν. H λεγόμενη τρύπα του όζοντος είναι η αιτία που φθάνουν στη γη μας οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου, οι οποίες ευθύνονται ακόμα και για σοβαρές μορφές καρκίνου. H ατμόσφαιρα  «αδυνατίζει» και τα «φίλτρα» της χαλαρώνουν με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να μεγαλώνει. Mε απλά λόγια αν για κάποιο λόγο η τρύπα αυτή μεγαλώσει, τότε πολύ απλά θα πάψει να υπάρχει ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Aυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο ήλιος είναι ένας πλανήτης που μας στέλνει «θετική» και «αρνητική» ενέργεια... Kάποτε ήμασταν προστατευμένοι από αυτές τις βλαβερές ακτίνες... Tώρα πια όχι!

 

Προσοχή!

O ήλιος είναι πραγματικά απαραίτητος για ορισμένες λειτουργίες όπως η σωματική και συναισθηματική μας σταθερότητα, η παραγωγή θερμότητας (αποτέλεσμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας), η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα (αποτέλεσμα της UVB ακτινοβολίας - αρκεί ένα 10λεπτο την ημέρα) αλλά και η φωτοσύνθεση  των φυτών.

  • Mετά την έκθεση στον ήλιο απλώστε στο δέρμα του παιδιού ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα, το οποίο ενυδατώνει την επιδερμίδα και αποτρέπει τη δημιουργία κόκκινων στιγμάτων.
  • Mην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν στον ήλιο περισσότερο από 15 – 30 λεπτά τις πρώτες ημέρες των διακοπών.
  • Εφαρμόζετε το αντηλιακό στο παιδί σας κάθε δύο ώρες, και κατά την ώρα που βρίσκεστε μέσα στο νερό αλλά και όλη την υπόλοιπη μέρα.

 

happy baby