Συμβουλές για γονείς

Μελάγχρωση σε εγκύους!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

κίνδυνος εγκυμοσύνηΗ μελάγχρωση παρουσιάζεται σε όλες τις εγκύους, καθώς η δυναμική της κυμαίνεται ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας!

 

Μελάγχρωση είναι η αυξημένη παραγωγή μελανοτρόπου ορμόνης, δηλαδή το μαύρισμα του δέρματος σε κάποιες περιοχές του σώματος, και εμφανίζεται σε όλες τις εγκύους, σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας τους.

Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα μιας γυναίκας, τόσο λιγότερο εμφανίζεται η μελάγχρωση στο δέρμα της, ενώ όσο πιο σκούρα είναι η επιδερμίδα της, τόσο πιο έντονα είναι τα σημάδια του μαυρίσματος.

Για παράδειγμα οι ξανθές, οι κοκκινομάλλες και οι καστανές που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα θα παρατηρήσουν ελάχιστες αλλαγές στην απόχρωση της επιδερμίδας τους, σε αντίθεση με τις μελαχρινές ή όσες έχουν πιο σταράτο δέρμα, οι οποίες θα διαπιστώσουν πως το δέρμα τους γίνεται πιο σκούρο σε κάποια σημεία! Κάποιες μελαχρινές, μάλιστα, παρατηρούν πως το δέρμα τους στις θηλές, στην κοιλιά, αλλά και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έχει διατηρήσει ένα σκούρο χρώμα και μετά τη γέννα.

 

Πώς και που εμφανίζεται;

Η μελάγχρωση μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της σε αρκετές περιοχές του σώματος ανάλογα με το διάστημα της κύησης.

- Τη 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης, περίπου, εμφανίζεται η μελάγχρωση των θηλών και της περιοχής της άλω. Ακόμη, ενδέχεται να δείτε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, στο πρόσωπο και στα χέρια.

- Το ίδιο διάστημα παρουσιάζεται μία σκούρα κάθετη γραμμή στο μέσο της κοιλιάς, η οποία ονομάζεται linea nigra. Η σκούρα αυτή γραμμή μπορεί να έχει πλάτος 1 εκατοστό και εκτείνεται από την περιοχή της ηβικής τριχοφυΐας μέχρι τον αφαλό ή και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι το στέρνο. Η linea nigra αρχίζει να υποχωρεί μετά τον τοκετό, παρόλα αυτά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να φύγει εντελώς. Σε κάποιες γυναίκες μάλιστα μένει ένα ανεπαίσθητο σημάδι, σαν σκιά.

-Η περιοχή του αφαλού σκουραίνει και στο τρίτο τρίμηνο «απλώνεται», ώστε να γίνει επίπεδη πριν από την 40η βδομάδα.

- Όλα τα σημάδια εκ γενετής, όπως οι κρεατοελιές, οι φακίδες ή οι πρόσφατες ουλές, ενδέχεται να σκουρύνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επανέλθουν στο αρχικό τους χρώμα μετά τον τοκετό. Δώστε προσοχή, όμως, γιατί όλα τα παραπάνω σημάδια γίνονται πιο εμφανή μετά την έκθεση στον ήλιο. Μερικές φορές, μάλιστα, κάνουν την εμφάνισή τους καφέ σημάδια, με το όνομα χλόασμα, τα οποία χειροτερεύουν με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα σημάδια αυτά αρχίζουν να σβήνουν μετά τη γέννα και συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγους μήνες.

Οπότε μην επιχειρήσετε να ξανοίξετε με χημικά μέσα το σκούρο χρώμα που εμφανίζεται στο σώμα σας!

 

 

happy baby