Μητρικό γάλα....Απλά αναντικατάστατο!

μητρικός θηλασμός, γάλαΤο μητρικό γάλα είναι ό,τι πιο αγνό και θρεπτικό μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο παιδί της!

 

Κάθε συστατικό του μητρικού γάλακτος αποσκοπεί στο να διαφυλάσσει την υγεία και να εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του μωρού. Έχει παρατηρηθεί πως τα βρέφη που θηλάζουν δεν έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μωρά, γιατί το «φυσικό» γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την καλή υγεία του οργανισμού τους. Επιπλέον, ο θηλασμός έχει αποδειχτεί πως έχει μακροχρόνια επίδραση στην ανάπτυξη του νου και της ευφυΐας του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά συστατικά της σύνθεσης του μητρικού γάλακτος καθώς και οι επιδράσεις του στο νεογνό συγκεντρώνονται ως εξής:

  • Νερό

Το νερό συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του μητρικού γάλακτος και γι’ αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης του μωρού, ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του μήνα, εφόσον η μητέρα καταναλώνει αρκετά υγρά.

  • Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος είναι υπεύθυνες για τη σωστή λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού του μωρού. Απορροφώνται από το έντερό του και ένα μεγάλο μέρος αποβάλλεται άπεπτο με τα κόπρανα. Τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα σπάνια υποφέρουν από κολικούς ή διαταραχές εντέρου. Επιπλέον, στις πρωτεΐνες του γάλακτος υπάρχουν όλα τα αντισώματα που προστατεύουν το μωρό από μολύνσεις. Τα ένζυμα που επίσης ανήκουν στην οικογένεια των πρωτεϊνών βοηθούν στην πέψη του παιδιού και τα νουκλεοτίδια ενισχύουν το αμυντικό σύστημα και βοηθούν στην ανάπτυξη του εντέρου.

  • Υδατάνθρακες

Ο υδατάνθρακας «λακτόζη» είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας για το μωρό μετά το λίπος. Το ένζυμο λακτάση, που περιέχεται στο μητρικό γάλα, είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης στο έντερο του μωρού και κάνει το γάλα πιο εύπεπτο. Οι υδατάνθρακες Bifidus ευνοούν την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλων στο έντερο του βρέφους και το προστατεύουν από τη δημιουργία βλαβερών βακτηριδίων που προκαλούν κολικούς και γαστρεντερίτιδες. Έτσι, τα μωρά που δεν θηλάζουν έχουν αλκαλικό περιβάλλον στο έντερό τους και με την πρώτη ευκαιρία ευνοείται η ανάπτυξη των βλαβερών μικροβίων.

  • Λίπη

Τα λίπη του μητρικού γάλακτος είναι μακρά πολυακόρεστα και αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό του παιδιού. Βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς και στη σωστή λειτουργία της όρασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των λιπών στο μητρικό γάλα είναι διαφορετικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς τις πρωινές ώρες το μητρικό γάλα είναι πλουσιότερο σε λίπος από ό,τι τις βραδινές ώρες.

 

category: 
happy baby