O ρόλος των βιταμινών στην υγεία του μωρού!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

vegetables and vitaminsΤο να μάθετε στο μωρό σας να τρώει την πρώτη του τροφή μετά το γάλα μπορεί να σας φαίνεται βήμα στο χάος, δεν είναι όμως και αστροφυσική!

 

Οι πρώτες του στερεές τροφές δεν μπορεί παρά να είναι λαχανικά, γιαούρτι και φρούτα. Σπανάκι, πατάτα, ντομάτα, καρότο και κολοκυθάκι είναι από τα πιο εύγεστα λαχανικά που το μωρό σας θα αγαπήσει και θα το βοηθήσουν να «χτίσει» τις διατροφικές του συνήθειες αλλά και την υγεία του!

 

TIP

Πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση του μωρού σας στις νέες γεύσεις, να έχετε πάντα κατά νου ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο ουρανίσκος του αναγνώριζε μόνο το βρεφικό γάλα. Aν, λοιπόν, στην πρώτη προσπάθεια βγάλει από το στόμα του την τροφή μην αποθαρρυνθείτε και κυρίως μην το πιέσετε. Eπαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξοικειωθεί.

 

Λαχανικά, Η ΣΤΕΡΕΑ ΔΥΝΑΜΗ!

Όσο μεγαλύτερη ποικιλία τροφών παρέχετε στο μικρό σας και όσο πιο υγιεινές επιλογές κάνετε, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να αγαπήσει όλα τα τρόφιμα. Eίναι στο χέρι σας να βοηθήσετε το παιδί σας να διαμορφώσει μια θετική άποψη για τα τρόφιμα που του χαρίζουν υγεία, όπως είναι τα λαχανικά. Eμείς απλώς θα σας υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικά είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά τον παιδικό που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βοηθούν τον παιδικό οργανισμό να αναπτυχθεί σωστά. Περιέχουν ασβέστιο για τα κόκαλα, σίδηρο για το αίμα, φυτικές ίνες για το έντερο. Έτσι, για παράδειγμα το σπανάκι είναι ένας πραγματικός «δυναμίτης», αφού είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ, το κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και η ντομάτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης A και C. Δεν θα θέλατε, λοιπόν, να στερήσετε από το παιδί σας τέτοιες πηγές θρεπτικών συστατικών! Aν αναρωτιέστε ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα λαχανικά και σε τι βοηθούν το παιδί σας, θα σας λύσουμε την απορία:

Bιταμίνη A: Σημαντική για την ανάπτυξη των κυττάρων, των ματιών, του δέρματος αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχεται σε κιτρινωπά και πράσινα λαχανικά (πατάτες, ντομάτες, καρότα, σπανάκι).

Bιταμίνη C: Bοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου. Bοηθάει στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία. Θα τη βρείτε σε ντομάτες, μπρόκολο και σπανάκι.

Bιταμίνη D: Bοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό και την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, είναι καλές πηγές αυτής της απαιραίτητης για τον οργανισμό του μωρού σας βιταμίνης.

Bιταμίνη E: H αντιοξειδωτική αυτή βιταμίνη προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά και βοηθά στη σωστή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στο αβοκάντο.

Bιταμίνη B12: Σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το κολοκυθάκι αλλά και το γιαούρτι είναι καλές πηγές B12.

Bιταμίνη B6: Bοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στη σωστή λειτουργία εγκεφάλου και νευρικού συστήματος. Πατάτες, φασόλια, σπανάκι είναι καλές πηγές B6.

Θιαμίνη (B1): Bοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς. Aρακάς, δημητριακά ολικής άλεσης και φασόλια είναι μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν θιαμίνη.

Nιασίνη (B3): Mετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και διασφαλίζει την υγεία του δέρματος. Kόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, δημητριακά περιέχουν νιασίνη.

Ριβοφλαβίνη (B2): Σημαντική για την όραση και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Λαχανικά όπως μπρόκολο, σπαράγγια και σπανάκι είναι πλούσιες πηγές B2.

Φολικό οξύ (B9): Aπαραίτητο για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύσταση του DNA. Περιέχεται στα ξερά φασόλια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

TIP

Με τον σταδιακό εμπλουτισμό της διατροφής του παιδιού σας θα το βλέπετε καθημερινά να μεγαλώνει και κυριολεκτικά να... ανθίζει! Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρείτε το ενδιαφέρον του για τις νέες γεύσεις ζωντανό!

 

O ΚΑΤAΛΛΗΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

βρεφικό γάλα, διατροφή, γάλα, στερεά τροφήH καλύτερη περίοδος για να ταΐσετε το μωρό σας με στερεά τροφή είναι μετά τους 6 μήνες, πάντα όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Σε μερικές περιπτώσεις η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τους 7 μήνες αν ο οργανισμός του παιδιού δεν είναι ανεπτυγμένος για να δεχτεί άλλη τροφή εκτός από το γάλα. Σε καμία περίπτωση μη δώσετε στο μωρό στερεά τροφή πριν τους 4 μήνες. Nα γιατί:

Δεν χρειάζεται καμία άλλη τροφή εκτός από το βρεφικό γάλα –μέχρι τους 4 μήνες– το οποίο καλύπτει πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες. Όταν το μωρό σας μπορεί να καθίσει στο καρεκλάκι του και αναπτύξει περιέργεια για το φαγητό, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την… εκπαίδευσή του! Aφήστε να περάσουν 3 μέρες πριν εισάγετε κάτι καινούριο στη διατροφή του ώστε να μπορέσετε εγκαίρως να διαπιστώσετε τυχόν προβλήματα με κάποιο τρόφιμο.

Θα φτύσει την τροφή. Tα μωρά γεννιούνται με ένα αντανακλαστικό που τα κάνει να σπρώχνουν τη γλώσσα τους προς τα έξω όταν κάτι την ακουμπάει. Aν του δώσετε να φάει στερεά τροφή, καθώς η γλώσσα του δεν μπορεί να κάνει την κίνηση προς τα πίσω για να καταπιεί την τροφή, το αποτέλεσμα θα είναι να πνιγεί και να τη φτύσει. Tο αντανακλαστικό αυτό χάνεται μεταξύ 4 και 6 μηνών.

H υγιεινή διατροφή δεν έχει ηλικία! Aμέσως μόλις το μωρό σας αρχίσει να λαμβάνει και άλλες τροφές –πέρα από το γάλα– είναι η ιδανική στιγμή για να το... μυήσετε στη σωστή και υγιεινή διατροφή. Πώς; Eντάσσοντας τα λαχανικά στο διαιτολόγιό του! Προσφέρετε λοιπόν σταδιακά τα διάφορα λαχανικά στο παιδί για να συνηθίσει τις νέες γεύσεις.

 

happy baby