Οικογενειακές υποθέσεις

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

απλωμένα ρούχα μανταλάκιαΤι είναι τρεις άνθρωποι, μέσα σε ένα δωμάτιο, που αγαπιούνται πολύ;  «Mια οικογένεια!»

 

Tον παραπάνω διάλογο παρακολούθησα σε κινηματογραφική ταινία και εντυπώθηκε στο μυαλό μου! Οι οικογένειες μπορεί να είναι ολιγομελείς ή πολυμελείς. Δεμένες, όμως, είναι;

Eμείς οι γονείς ξέρουμε καλά πως αυτό που μετρά πάνω απ’ όλα στις οικογένειές μας είναι τα συναισθήματα αγάπης, κατανόησης και τρυφερότητας που προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Όλοι μας ζήσαμε το ρόλο του πρωτάρη στο πρώτο μας μωρό και έχουμε άπειρα ευτράπελα να διηγηθούμε: Mπιμπερό που ζεματούσαν, πιπίλες που εξατμίζονταν από το βράσιμο, πανικό των «γιατί κοιμάται, κλαίει, πεινάει». Όσοι από μας αποφασίσαμε και καταφέραμε να αποκτήσουμε μεγάλη οικογένεια, μάθαμε ότι ο μεγαλύτερος, ενδόμυχος φόβος των απανταχού γονέων είναι ανυπόστατος: «Θα αγαπώ το ίδιο και το 2ο, 3ο, 4ο παιδί μου; Πόση αγάπη κρύβω μέσα μου;». H απάντηση είναι ατελείωτη, αστείρευτη, απύθμενη!

Στα επόμενα παιδιά έχουμε προπονηθεί τόσο καλά, που είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και να ξεπεράσουμε σχεδόν τα πάντα πιο εύκολα. Γελάμε πολύ περισσότερο από τις απίστευτες καταστάσεις που δημιουργούνται και καταργούνται πια ερωτήσεις όπως «αυτό, ποιος το έκανε;», καθώς πάντοτε οι απαντήσεις είναι πολλές και ποικίλες!

Αδυνατούμε να παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις τους και έτσι τα παιδιά μας γίνονται αυτόνομα και ανεξάρτητα αναπτύσσοντας την προσωπικότητά τους περισσότερο. Κι αυτό είναι καλό, γιατί μεγαλώνουμε σκεπτόμενους και ολοκληρωμένους ανθρώπους. Το ένα είναι καλό στα μαθηματικά, το άλλο στο skateboard, το ένα ζωγραφίζει πολύ ωραία σχήματα, το άλλο πολύ ωραίες μουντζούρες. Γινόμαστε πιο επιεικείς, γιατί έχουμε ζήσει και κατά συνέπεια μάθει τα βήματα της διαπαιδαγώγησης, της ανάπτυξης και βεβαίως πλέον συμβιβαζόμαστε και διαπραγματευόμαστε!

Πού υστερούμε; Στο χώρο μέσα στις βαλίτσες και στο αυτοκίνητο όταν ταξιδεύουμε, στο γεγονός ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος θυμωμένος, πεινασμένος, κουρασμένος! Όπως, πάντα, θα υπάρχει και κάποιος που θα θέλει να κοιμηθεί στην αγκαλιά σου, να σε φιλήσει, να σου φτιάξει τη διάθεση.

Aυτό που συστήνω, λοιπόν, σε όλους σας είναι να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το θεσμό της οικογένειας και να είστε σίγουροι ότι η αγάπη θα «λάμπει» μέσα σας με τον ερχομό κάθε νέου μέλους!

 

happy baby