Ομάδα αίματος και γονιμότητα!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ομάδα αίματοςΈρευνα συνδέει την ομάδα αίματος της γυναίκας με τη γονιμότητά της.

 

Η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με τη γονιμότητά της, αναφέρει νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού “Human Reproduction”. Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε τριαντάχρονες γυναίκες που αναζήτησαν βοήθεια για υπογονιμότητα, όσες είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μειωμένα αποθέματα ωαρίων. Η Lubna Pal, του Yale University School of Medicine, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει υγιείς γυναίκες να θορυβηθούν ότι η ομάδα αίματος μπορεί να προβλέψει υπογονιμότητα. Αλλά αν η σχέση φανεί ότι ισχύει για άλλες γυναίκες, τότε  μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για έγκαιρη και περισσότερο ακριβή πρόγνωση γονιμότητας. Τα μειωμένα αποθέματα αναμένονται σε γυναίκες στο τέλος των 30 και στα 40, αλλά μερικές φορές εμφανίζονται και νωρίτερα. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι υπάρχει μια ομάδα γυναικών, στην οποία ανήκουν κάποιες που είναι νέες αλλά το σώμα τους «συμπεριφέρεται» σαν να είναι μεγαλύτερες.

 

Περαιτέρω μελέτες

Επειδή η έρευνα περιέλαβε μόνο γυναίκες που αναζητούσαν αγωγή κατά της υπογονιμότητας, η ερευνήτρια προειδοποίησε ότι τα ευρήματα δεν αφορούν τον ευρύτερο πληθυσμό. Οι ερευνητές οφείλουν να καθορίσουν αν η σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και της γονιμότητας είναι σταθερή στους πληθυσμούς και αν αφορά και στις υγιείς γυναίκες. 

 

Η έρευνα

Οι ερευνητές, συνήθως, μετρούν επίπεδα της ορμόνης FSH (η ορμόνη που ευθύνεται για την παραγωγη ωαρίων), για να διαπιστώσουν αν μια γυναίκα έχει μειωμένα αποθέματα ωαρίων. Η Pal μελέτησε τα επίπεδα FSH 544 γυναικών, των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 35 και αναζητούσαν βοήθεια κατά της υπογονιμότητας. Ανακάλυψε ότι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο είχαν υψηλότερα επίπεδα FSH σε σχέση με εκείνες των ομάδων Α και Β, και άρα μειωμένα αποθέματα ωαρίων. Στην έρευνα, ωστόσο, υπήρξαν λίγες γυναίκες με ομάδα αίματος Β, ώστε να εντοπιστεί αν η ομάδα τους επηρέαζε τα αποθέματα ωαρίων. Πάντως, η έρευνα αυτή χρειάζεται επέκταση ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

 

happy baby