Παιδικός σταθμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό παίζει με την άμμοΉρθε η ώρα να γνωρίσουν τα μικρά σας τη μεγάλη σχολική «οικογένεια»! Ο παιδικός σταθμός είναι το πρώτο στάδιο της κοινωνικοποίησής τους και το πιο βασικό για την ομαλή τους μετάβαση στο σχολείο. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον παιδικό σταθμό.

 

Το πρώτο, μεγάλο βήμα!

Και να που τελείωσαν τα ψέματα! Το παιδί σας ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα «οικογένεια», αυτή του σχολείου. Ίσως είναι η πρώτη φορά που θα το αποχωριστείτε πραγματικά, αυτός όμως δεν είναι λόγος για να ανησυχείτε, αλλά για να χαίρεστε! Προετοιμαστείτε και προετοιμάστε το παιδί για το πρώτο του βήμα στον κόσμο εκτός σπιτιού και κάντε τον παιδικό σταθμό έναν «σταθμό» στη ζωή του!

 

Βρίσκοντας τον κατάλληλο σταθμό!

Καταρχάς πρέπει να αποφασίσετε αν ο προϋπολογισμός σας επιτρέπει να στείλετε το παιδί σας σε ιδιωτικό ή δημόσιο παιδικό σταθμό. Όπως και να ’χει, όμως, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τους παιδικούς σταθμούς της περιοχής σας πριν αποφασίσετε σε ποιον θα στείλετε το παιδί. Μια επίσκεψη θα σας βοηθήσει να καταλήξετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Μια καλή πρόταση είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κάθε σταθμό για να σας κάνουν μια ξενάγηση οι νηπιαγωγοί ή οι ιθύνοντες του σταθμού και αν είναι δυνατόν να παρακολουθήσετε και κάποια ώρα μαθήματος ή δραστηριότητας, για να βγάλετε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

 

Δημόσιοι παιδικοί σταθμοί

Οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί ελέγχονται και λειτουργούν υπό την εποπτεία των κατά τόπους δήμων και κοινοτήτων. Όπως είναι φυσικό, το κόστος φοίτησης των παιδιών είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των ιδιωτικών σταθμών, ανάλογα και με το δηλωμένο εισόδημα των γονέων. Στους δημόσιους σταθμούς, καθώς ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος, θα χρειαστεί να κάνετε την εγγραφή του παιδιού έγκαιρα. Καθώς θα σας ζητήσουν αρκετά δικαιολογητικά, μάθετε από νωρίς ποια είναι αυτά και συγκεντρώστε τα. Στους δημόσιους σταθμούς δεν έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε την περιοχή που σας εξυπηρετεί, καθώς δέχονται κατά προτεραιότητα τα παιδιά των δημοτών. Επομένως, θα πρέπει να εγγράψετε το παιδί σας σε σταθμό που εξυπηρετεί την περιοχή της μόνιμης κατοικίας σας.

 

Δικαιολογητικά εγγραφής

Απευθυνθήκαμε σε ενα δήμο με 7 δημόσιους παιδικούς σταθμούς, για να πληροφορηθούμε σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή στον παιδικό σταθμό.
1. Αίτηση-συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο της μητέρας ή του πατέρα ή του κηδεμόνα του παιδιού.επιλογή παιδικού σταθμού

2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

4. Βεβαίωση εργασίας του τελευταίου μήνα από τον εργοδότη και των δύο γονέων, με τις αποδοχές και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα επιπλέον απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης τελευταίου τριμήνου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος και αντίγραφο πληρωμής τελευταίου τριμήνου στον ασφαλιστικό τους φορέα.

5. Για όσες μητέρες δεν αποδεικνύεται ότι εργάζονται, υπεύθυνη δήλωση των εργοδοτών τους, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής τους.

6. Ιατρική βεβαίωση για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού, καθώς και φωτοαντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επίσης, πρόσφατα αποτελέσματα φυματιο-αντίδρασης (Μαντού).

7. Αντίγραφο επικυρωμένο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

8. Κάθε άλλο δικαιολογητικό που το Διοικητικό Συμβούλιο του δήμου θεωρεί απαραίτητο.

9. Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΕΥΔΑΠ.

10. Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων στο σταθμό, εκτός των προηγούμενων δικαιολογητικών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Για την επανεγγραφή απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, πλην της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Συμβουλή

Καλό θα είναι να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις (on-line ή τηλεφωνικά) κάθε δήμου για να προλάβετε τις εγγραφές.

 

Ιδιωτικοί σταθμοί

Εδώ η επιλογή είναι καθαρά δική σας, καθώς πληρώνετε αρκετά και άρα περιμένετε παραπάνω παροχές! Οι ιδιωτικοί σταθμοί προσφέρουν από σχολικό λεωφορείο μέχρι εκμάθηση ξένων γλωσσών. Δεν είναι λίγοι οι δίγλωσσοι σταθμοί, που προετοιμάζουν τα παιδιά για τη σωστή εκμάθηση μιας γλώσσας. Οι ιδιωτικοί σταθμοί, επίσης, απαιτούν κάποια πιστοποιητικά, λιγότερα βέβαια από τους δημόσιους. 

 

Τι να προσέξετε στον παιδικό σταθμό

Η εξέταση του σταθμού που θα πάει το παιδί σας πρέπει να είναι εξονυχιστική και να αφορά στο χώρο, το ωράριο, το προσωπικό, το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την αναλογία παιδιών ανά νηπιαγωγό.

Ο χώρος: Ζητήστε να δείτε τις αίθουσες, τις τουαλέτες, την κουζίνα, το χώρο όπου τρώνε τα παιδιά, τον κήπο ή την παιδική χαρά (αν υπάρχουν). Ελέγξτε κάθε χώρο για καθαριότητα και ασφάλεια. Οι αίθουσες πρέπει να είναι ηλιόλουστες, ευάερες, οργανωμένες. Τα έπιπλα και τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι κατάλληλα και ασφαλή για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ζητήστε να μάθετε με ποιες δραστηριότητες ασχολούνται τα παιδιά κατά τη διάρκεια της μέρας, τι παιχνίδια παίζουν, τι φαγητό τρώνε κ.τ.λ. Καίριας σημασίας κρίνεται το πώς αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί περιπτώσεις μικροατυχημάτων, αν διαθέτουν νοσοκόμα, οργανωμένο φαρμακείο, αν υπάρχουν γιατροί που επισκέπτονται περιοδικά το σταθμό και εξετάζουν τα παιδιά (π.χ. οφθαλμίατροι ή οδοντίατροι).

Ωράριο: Αυτό που ενδιαφέρει ειδικά τους εργαζόμενους γονείς είναι φυσικά οι ώρες λειτουργίας, αν ο παιδικός σταθμός είναι ολοήμερος και διαθέτει φύλαξη πέραν του ωραρίου, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε ανάλογα το ωράριό σας. Αν θα μπορείτε να επισκεφθείτε το σταθμό σε γιορτές και εκδηλώσεις, πόσο συχνά γίνονται συγκεντρώσεις γονέων, σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθείτε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα κ.λπ. Σημαντικό είναι να ελέγξετε αν μπορεί κάποιος άλλος να παραλάβει το παιδί σας από το σταθμό (π.χ. η γιαγιά ή ο παππούς) και με ποια διαδικασία γίνεται (αν χρειάζεται δηλαδή τη δική σας γραπτή εξουσιοδότηση προς τρίτα άτομα). Είναι σημαντικό να μην έχετε καμία αμφιβολία για την ασφάλεια του παιδιού σας αν για κάποιον λόγο καθυστερήσετε να το παραλάβετε ή στείλετε κάποιον άλλον στη θέση σας.

Το προσωπικό: Ο χειρισμός και η διδασκαλία μικρών παιδιών απαιτεί αντοχές και ικανότητες. Για το λόγο αυτόν ένας σωστός παιδικός σταθμός πρέπει να είναι επανδρωμένος με τα ανάλογα άτομα. Συζητήστε με τις/ τους νηπιαγωγούς και ελέγξτε αν είναι φιλικοί, ευέλικτοι, ευγενείς. Επίσης, αν μπορείτε να απευθύνεστε σε αυτούς για προβλήματα που έχουν να κάνουν με το παιδί. Ο σωστός παιδαγωγός μπορεί να «χειρίζεται» εξίσου καλά και τους γονείς.

Η αναλογία: Η ιδανική αναλογία για παιδιά άνω των 4 ετών είναι ένας νηπιαγωγός ανά 9 με 10 παιδιά. Για μικρότερες ηλικίες είναι ένας νηπιαγωγός ανά 4 έως 6 παιδιά, καθώς χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση.   

 

Tips

Ανά πάσα στιγμή ρωτήστε τους νηπιαγωγούς για θέματα που σας απασχολούν. Φροντίστε να αναπτύξετε μια σχέση αλληλοσεβασμού με τους δασκάλους του παιδιού σας και να ακούτε με προσοχή όσα σας λένε. Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε κι όχι ότι θέλετε να επέμβετε στο έργο τους. Οι σωστοί παιδαγωγοί είναι πρόθυμοι να σας απαντήσουν, είτε επί τόπου όταν παραλαμβάνετε το παιδί σας ή σε κατ’ ιδίαν ραντεβού, είτε στις προκαθορισμένες συναντήσεις γονέων.

 

happy baby