Πώς να διδάξετε τη δικαιοσύνη στα παιδιά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά και παιδιά παίζουνΗ δικαιοσύνη ή καλύτερα η έλλειψή της, είναι ένα από τα πιο δύσκολα μαθήματα για τα παιδιά. Στην διάρκεια της καθημερινότητας, μας δίνονται πολλές ευκαιρίες να μιλήσουμε γι’ αυτή, ερχόμενοι αντιμέτωποι με καταστάσεις στις οποίες καλούμεθα να δώσουμε λύσεις.

 

Η καλύτερη προσέγγιση, είναι να πούμε στα παιδιά ότι η ζωή δεν είναι ίδια για όλους και να μιλήσουμε με παραδείγματα. Τα παραδείγματα πάντα βοηθούν τα παιδιά στο να κατανοήσουν καλύτερα αυτά που θέλουμε.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες ιδέες που θα σας βοηθήσουν, να τους εξηγήσετε είτε λεκτικά, είτε δείχνοντας το, με την στάσης σας. Καταρχάς βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι η πλήρης δικαιοσύνη είναι αδύνατη να επιτευχθεί.

Κάθε μέρα, δίνονται σε κάθε γονιό πάρα πολλές ευκαιρίες να μιλήσει και να διαχειριστεί το θέμα της δικαιοσύνης και να κάνει τον...δικαστή!

Παρά την καλή θέληση, οι περισσότεροι έχετε δει ότι είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσεις...και τα δύο μέρη.

 

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε δύο παιδιά και υπάρχει μόνο ένα μπισκότο. Στο πνεύμα του βασιλιά Σολομώντα, θα επιχειρήσετε να σπάσετε το μπισκότο  στα δύο και να προσφέρετε από μισό κομμάτι σε κάθε παιδί. Πιθανά θα τα ακούσετε να διαμαρτύρονται έντονα, φωνάζοντας από κοινού "Αυτό δεν είναι δίκαιο". Ή εάν συμφωνούν και τα δύο στο να χωριστεί το μπισκότο, το ένα πιτσιρίκι να υποστηρίζει «ότι το άλλο μισό μπισκότο, είναι μεγαλύτερο από το δικό μου!"

Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι γονείς χάνουν την ψυχραιμία τους!

Αντί όμως να αρχίσετε να φωνάζετε, αδράξτε την ευκαιρία για να εξηγήσετε ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν μπορούν να χωριστούν ακριβώς στη μέση.

Μπορεί το ένα παιδί να μην πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι μπισκότου, αλλά δεν θα μείνει με εντελώς άδεια χέρια. Έτσι συμβαίνει και στη ζωή, μπορεί να μην παίρνουμε καθημερινά το ιδανικό για εμάς, αλλά μπορεί κάτι να κερδίζουμε κι αυτό είναι πάντα καλύτερο από το ...τίποτα!

 

Διδάξτε δικαιοσύνη όταν το διακύβευμα δεν είναι υψηλό.

Παίρνοντας μια φαινομενικά απλή απόφαση, όπως το να επιλέξετε να πάτε στο σινεμά οικογενειακώς, μπορεί να προκαλέσετε καυγά μεταξύ των μελών της οικογένειάς σας, αν δεν συμφωνούν στην επιλογή της ταινίας. «Από το όλο εσύ διαλέγεις που θα πάμε» μπορεί ξαφνικά να ακούσετε ότι «Αν δεν πάμε στην ταινία που θέλω εγώ, τότε εγώ δεν πάω!»

Είναι σίγουρο ότι δεν θυμάστε ποιος επέλεξε την τελευταία ταινία, αλλά και αν ακόμη θυμάστε, είναι καλύτερο να ρωτήσετε τα παιδιά σας «τι λύση προτείνουν».

Στη συνέχεια προτείνετε τους να το συζητήσουν μεταξύ τους και να βρουν μία κοινή λύση, εάν θέλουν να πάτε βόλτα.κορίτσι γράφει

Αυτό που διδάσκετε εκείνη τη στιγμή, είναι ο συμβιβασμός, κάτι εξίσου απαραίτητο στη ζωή τους!

 

Αποφύγετε τη λήψη μιας απόφασης κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας των παιδιών σας.

Αν χρειαστεί να κάνετε μία επιλογή για κάτι που έχει προκαλέσει μια διαφωνία μεταξύ των παιδιών σας, καθυστερήστε τη λήψη της απόφασης, όσο κι αν σας το ζητούν και όσο κι αν θέλετε να τελειώσει το επεισόδιο. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να αναγνωρίσουν ότι η δικαιοσύνη δεν είναι κάτι που έφτασε με την απόφαση του γονέα κατά την διάρκεια ενός καυγά.

Τι να κάνετε; Κάντε ανακωχή ή κατ΄άλλους πάρτε time out!

Κερδίστε δηλαδή χρόνο, αφήστε τα πράγματα να ησυχάσουν και να ηρεμήσετε όλοι.

Όταν κρίνετε ότι η ηρεμία έχει αποκατασταθεί, καθίστε μαζί με τα παιδιά σας και συζητήστε την κατάσταση. Το πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσετε να πάρετε την καλύτερη απόφαση, όχι μόνος σας αλλά με την συμμετοχή τους.

Αυτό που εκείνη τη στιγμή τους διδάσκετε είναι ότι  η αποφυγή μιας απόφασης κατά τη διάρκεια ενός καυγά, οδηγεί σε καλύτερες λύσεις.

 

Αντισταθείτε στον πειρασμό να εξευμενίσετε το παιδί για κάτι που του συνέβη, δίκαιο ή άδικο!

Είναι δύσκολο για τους γονείς να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπου πρέπει να πάρουν μια απόφαση που θα στενοχωρήσει πολύ το παιδί τους, όσο κι αν αντιλαμβάνονται ότι είναι για το καλό του ή όταν το παιδί τους αδικήθηκε από κάποιον άλλο, πχ. στο σχολείο από ένα συμμαθητή ή από το δάσκαλο.

Στην περίπτωση αυτή, σαν γονείς θα μπορούσατε να μπείτε στον πειρασμό να κατευνάσετε τη δυστυχία του παιδιού, προσφέροντας του κάτι που από καιρό επιθυμεί., προκειμένου να πάψει να στενοχωριέται. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια παγίδα για το παιδί, διότι μπορεί να μεγαλώσει περιμένοντας ότι όλα τα σκληρά χτυπήματα της ζωής έρχονται με ένα βραβείο παρηγοριάς!
 

Εάν μια τιμωρία είναι απαραίτητη, προσαρμόστε την στην ηλικία του και μην την κάνετε πιο σκληρή, μετά από το πιθανό του ξέσπασμα.

 
Όταν παίρνετε μια απόφαση, το παιδί που δεν συμφωνεί με αυτή, θα μπορούσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με ένα άσχημο ξέσπασμα. Βλέποντας αυτή τη συμπεριφορά, αρκετοί γονείς αισθάνονται υποχρεωμένοι να τιμωρήσουν ακόμη αυστηρότερα το παιδί τους. Αν και έχετε δίκιο, αντισταθείτε στην παρόρμησή σας και παραμείνετε συνεπείς στην αρχική σας απόφαση, γιατί θα χαθεί ο έλεγχος και το παιδί θα  νιώσει περισσότερο «αδικημένο», καθώς το συμβάν για το οποίο τιμωρήθηκε επειδή αντέδρασε, είχε «διαφορετική τιμωρία», από παρόμοια συμβάντα στο παρελθόν. Προσπαθείστε να θυμηθείτε τον πιο πάνω «κανόνα», το να μην λαμβάνονται δηλαδή αποφάσεις εν μέσω καυγάδων!

 

Τελικά το να διδάξετε την έννοια της δικαιοσύνης στα παιδιά, θα πάρει αρκετό χρόνο και θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια, αλλά τα παιδιά πρέπει να μάθουν αυτή την έννοια νωρίς στη ζωή. Σπάνια υπάρχει μια απλή λύση για δύσκολες επιλογές. Ένας καλός κανόνας για να ακολουθήσετε, είναι να δημιουργήσετε μια μέθοδο για τη λήψη αποφάσεων που τα παιδιά σας να αναγνωρίζουν και να είστε συνεπείς, ακολουθώντας όπως μπορείτε αυτή τη μέθοδο κάθε φορά.

 

happy baby