Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας, να μιλήσει!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό στην κούνιαΑπό την στιγμή της γέννησή τους, η πλειονότητα των μωρών, έχει την δυνατότητα να παράγουν ήχους. Στην πορεία της ζωής τους, οι ήχοι αυτοί εξελίσσονται και με την κατάλληλη καθοδήγηση δημιουργούν αυτό που ονομάζουμε ομιλία.

 

Μιλώντας συνεπώς σε ένα μωρό από τη στιγμή της γέννησής του, του δίνετε τα ερεθίσματα εκείνα τα οποία θα αποτελέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη του πρώτου του λεξιλογίου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του, το σημαντικότερο για το μωρό είναι είναι να ταυτίσει τα γλωσσικά σύμβολα με τα αντικείμενα & με τα πρόσωπα που βλέπει. Για να το ενθαρρύνετε λοιπόν να μιλήσει, χρειάζεται απλά να του μιλάτε συχνά, να σχολείστε μαζί του, ώστε να αρχίσει το ταξίδι της εξερεύνησης της γλώσσας & της ομιλίας. Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικούς τρόπους τους οποίους θα χρησιμοποιήσετε για να το ενθαρρύνετε να εκφραστεί και να μάθει να μιλάει:

  • Μιλάτε στο μωρό σας, από τη στιγμή που θα γεννηθεί.Δεν έχει σημασία αν σας καταλαβαίνει ή όχι. Το θέμα είναι ότι...σας ακούει.
  • Ενθαρρύνετέ το να παράγει ήχους,που περιέχουν φωνήεντα & σύμφωνα, όπως «μα», «μπα», «ντα», «ντε», «μπε», κ.α..
  • Ενισχύστε τις προσπάθειές του μικρού σας να μιλήσει, χρησιμοποιώντας όλες σας τις αισθήσεις.κοιτάζοντάς το πάντα στα μάτια, χαμογελώντας του, κάνοντας διάφορες κινήσεις. Να του απαντάτε με λόγια και να μιμείστε τις φωνούλες που βγάζει, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς και διαφορετικό τόνο.Μιμηθείτε το γέλιο και τις εκφράσεις του προσώπου του.
  • Μιλάτε του ή τραγουδήστε του όταν το ταΐζετε, όταν το κάνετε μπάνιο, όταν το ντύνετε ή όταν το πάτε βόλτα.
  • Να του εξηγείτε πάντα τι κάνετε, πού πάτε, τι θα κάνετε όταν φτάσετε & ποιον θα συναντήσετε. Το μωρό έτσι μαθαίνει.
  • Όταν παίζετε μαζί του να του λέτε τι βλέπει ή τι ακούει εκείνη τη στιγμή, πως λέγεται το παιχνίδι και πόσο χαίρεστε.
  • Όταν το το μωρό σας αρχίζει να πειραματίζεται, και να "μπαμπαλίζει" επαναλαμβάνετε τις συλλαβές που λέει. Αυτό θα το χαροποιήσει, πράγμα που θα ενισχύσει τη μεταξύ σας αλληλεπίδραση & επικοινωνία.Βέβαια παρά τις προσπάθειες που κάνει η μαμά για να κάνετε το μωρό σας να μιλήσει, μάθετε ότι τα μωρά λένε πρώτα μπαμπά.
  • Δώστε έμφαση σε συγκεκριμένες λέξεις από την καθημερινότητά του, επαναλαμβάνοντάς τις συχνά μέσα στη μέρα, χωρίς όμως να το πιέζετε να τις πει.
  • Αποφύγετε τη μωρουδίστικη γλώσσα. Ναι είναι πράγματι χαριτωμένο και δεν χρειάζεται να το απαρνηθείτε εντελώς, αλλά χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις όταν  μιλάτε στο μωρό σας, γιατί με αυτό το τρόπο το βοηθάτε να μάθει να μιλά..
  • Φροντίστε οι προτάσεις με τις οποίες του απευθύνεστε,  να είναι απλές, σύντομες & εύκολες στο άκουσμα, ιδιαίτερα όταν του δίνετε εντολές για να ακολουθήσει, ώστε να μπορεί το μωρό να τις καταλάβει.
  • Επιλέξτε παραμυθάκια με εικόνες και με χοντρό εξώφυλλο & ξεφυλλίστε τα συχνά μαζί του, διαβάζοντάς τα.
  • Να λέτε συχνά τα γνωστά παιδικά τραγουδάκια. Το μωρό διασκεδάζει μαθαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει και κάτι που λέγεται τραγούδι. Αν δε, το συνοδεύσετε και με χορό ακόμα καλύτερα.
  • Να ξαναλέτε με το σωστό τρόπο τη λέξη που προσπάθησε να πει το μωρό και να μην επαναλαμβάνετε τον ήχο που έχει επιλέξει να προφέρει το μωρό.
  • Ξεκινήστε να ονομάζετε και να δείχνετε τα μέλη του σώματός του. Και με τον καιρό κάντε του ερωτήσεις και ζητήστε του να τα δείχνει.

Τα παραπάνω είναι οι βασικοί τρόποι ενθάρρυνσης ώστε να παρακινήσετε ένα μωρό να αρχίσει να μιλήσει, πιο εύκολα και πιο γρήγορα, ενισχύοντας τις δεξιότητές του και την αυτοπεποίθησή του.Και το καλύτερο; Διασκεδάζετε αφάνταστα μαζί!

happy baby