Ρινορραγίες και βουλωμένη μύτη κατά την κύηση

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

άνετος ύπνοςΜε τη σωστή ενημέρωση αλλά και τις σωστές «κινήσεις», μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα που εμποδίζουν την αναπνοή και να απολαύσετε τις όμορφες στιγμές της κύησης!

 

Οι ρινορραγίες και η βουλωμένη μύτη είναι δύο συνήθη συμπτώματα κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ η «παρουσία» τους γίνεται πιο αισθητή το χειμώνα, όταν τα συστήματα θέρμανσης δημιουργούν ζέστη και ξηρή ατμόσφαιρα στο χώρο, με συνέπεια να ξηραίνονται οι ρινικές οδοί.

Η ρινική συμφόρηση συχνά συνοδεύεται από ρινορραγίες εξαιτίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, οι οποίες υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό. Κατά συνέπεια αυξάνεται η ροή του αίματος στον βλεννογόνο υμένα της μύτης, με αποτέλεσμα αυτός να μαλακώνει αλλά και να διογκώνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται ακόμη και η λεγόμενη οπισθορινική ροή, η οποία μπορεί να προκαλέσει βήχα ή πνίξιμο. Χρειάζεται να θυμάστε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απαλλαγείτε από αυτά τα συμπτώματα παρά μόνο μετά τη γέννα. Μπορείτε, όμως, να κάνετε κάποιες ενέργειες, οι οποίες ενδεχομένως να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα αλλά και να χαλαρώσετε!

 

Τι να κάνετε:

- Προμηθευτείτε έναν υγραντήρα ο οποίος θα αντικαθιστά την ξηρότητα με τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας που χρειάζεται ένας χώρος.

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαζελίνη, λιπαίνοντας κάθε ρουθούνι πολύ προσεκτικά με μία μπατονέτα. Η βαζελίνη θα σας ανακουφίσει, καθώς δεν περιέχει φάρμακο και είναι ασφαλής η χρήση της.

- Η πρόσληψη 250 γραμμ. βιταμίνης C, πλέον της απαιτούμενης ποσότητας, μπορεί να βοηθήσει τα τριχοειδή της μύτης να δυναμώσουν και να μειώσει τις πιθανότητες αιμορραγίας, εφόσον, όμως, συμβουλευτείτε προηγουμένως το γιατρό σας.

- Μάθετε σωστά την τέχνη του φυσήματος της μύτης! Κλείνετε πρώτα απαλά το ένα ρουθούνι με τον αντίχειρά σας και μετά φυσάτε, με ήρεμο τρόπο, τις βλέννες από την άλλη πλευρά. Ύστερα, επαναλάβετε εναλλάξ με το άλλο ρουθούνι.

- Για να σταματήσετε την αιμορραγία καθίστε ή σταθείτε, γέρνοντας προς τα πίσω. Πιέστε τα ρουθούνια με τον αντίχειρα και το δείκτη και κρατήστε σε αυτή τη στάση για 5 λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται, επαναλάβετε τη διαδικασία. Εάν, όμως, δεν σταματήσει έπειτα από 3 προσπάθειες, τότε καλέστε το γιατρό.

 

Τι να μην κάνετε:

- Μη χρησιμοποιείτε φάρμακα ή σπρέι με φάρμακο, για να ξεβουλώσει η μύτη σας, εκτός και εάν είναι κατόπιν ιατρικής συμβουλής. Αντιθέτως, τα σπρέι φυσιολογικού ορού είναι ασφαλή και μπορούν να διαπρέψουν στη βελτίωση της κατάστασης!

 

happy baby