Συμβουλές για γονείς

Συμβουλές για τη βρεφική ένδυση!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ρουχαλάκια, μωρού, βρέφουςΚάντε τα σωστά βήματα που θα σας οδηγήσουν στις πιο σωστές αγορές για την ένδυση των μωρών! Διαβάστε παρακάτω τις κατάλληλες συμβουλές και... ξεχυθείτε στα μαγαζιά!

 

O ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια απαιτεί και τη σωστή επιλογή ρούχων για την κάθε ηλικία. Οι νέες μανούλες ξετρελαίνονται να αγοράζουν στο μωράκι τους μικροσκοπικά χαριτωμένα ρουχαλάκια με ευφάνταστα σχέδια κι όμορφα χρώματα. Πριν ωστόσο ενδώσετε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα σωρό φορμάκια και αμέτρητες αλλαξιές, θυμηθείτε ότι μέχρι και τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του, η ανάπτυξή του θα ακολουθεί φρενήρεις ρυθμούς, οπότε οτιδήποτε κι αν αγοράσετε, σε λίγο καιρό πιθανότατα δεν θα του κάνει!

 

Τα πρώτα του ρουχαλάκια!

Η διαδικασία της αλλαγής των ρούχων είναι φυσιολογικό να φαντάζει… βουνό για τις νέες μανούλες. Το μόνο που χρειάζεται ωστόσο είναι υπομονή κι εξάσκηση. Με τον καιρό θα εξοικειωθείτε και η αλλαγή των ρούχων θα είναι για σας... παιχνιδάκι. Συχνά, το κλάμα του μωρού προκαλεί άγχος, καθώς οι γονείς φοβούνται μήπως κάνουν κάτι λάθος. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση, η οποία δεν χρήζει ανησυχίας. Τα νεογέννητα δυσφορούν κατά τη διαδικασία της αλλαγής των ρούχων, γιατί φοβούνται την αίσθηση του αέρα στο γυμνό τους κορμάκι και νιώθουν ανασφάλεια, δίχως το μαλακό υλικό που τα αγκάλιαζε. Για να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία, φροντίστε να τους αποσπάσετε την προσοχή με ένα κρεμαστό, περιστρεφόμενο παιχνίδι.

 

Τι πρέπει να αγοράσετε;

Τα νεογέννητα μπορεί να μην εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα, αλλά τα ατυχή περιστατικά δεν εκλείπουν. Οι συχνές διαρροές από τις πάνες, οι εμετοί και τα σάλια απαιτούν αρκετές αλλαξιές, καθώς θα λερώνουν συχνά τα ρουχαλάκια τους. Ιδανικά ρούχα είναι τα ελαστικά ολόσωμα φορμάκια, καθώς είναι ευκολοφόρετα, κρατούν ζεστό το μωράκι και το διευκολύνουν στις κινήσεις του. Βασικό κριτήριο για να διαλέξετε ρούχα, είναι το να σας διευκολύνουν κατά το άλλαγμα της πάνας.  Τις πρώτες εβδομάδες μπορείτε να χρησιμοποιείτε ρουχαλάκια τύπου νυχτικού, για να το αλλάζετε εύκολα, ανασηκώνοντας απλά το ρούχο. Ιδανικά είναι τα ρούχα που έχουν άνοιγμα μπροστά, καθώς και τα φορμάκια με κόπιτσες στον καβάλο ή στο μπροστινό μέρος. Επιπλέον, αντί για τα ολόσωμα φορμάκια, το χειμώνα μπορείτε να προμηθευτείτε φόρμες που αποτελούνται από δύο κομμάτια ή παντελονάκια με τιράντες.

 

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος     σωστή επιλογή ρούχων, για βρέφη

Για να επιλέξετε το κατάλληλο ρουχαλάκι, ακόμη κι όταν δεν έχετε μαζί σας το μωρό σας και διατηρείτε τις αμφιβολίες σας, κάνετε τις αγορές σας με βάση το ύψος και το βάρος, κι όχι την ηλικία. Τα μεγέθη πολλές φορές διαφέρουν ανά εταιρία, γι’ αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια της πωλήτριας. Φροντίστε, επίσης, να μην επιλέγετε ρουχαλάκια που είναι στενά στο λαιμό, τους καρπούς και τα ποδαράκια. Εάν η επιλογή σας αποδειχτεί κάπως μεγαλύτερη από τις διαστάσεις του μωρού σας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντιθέτως, είναι προτιμότερο και πιο πρακτικό, καθώς τα μωράκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.

 

Η ποιότητα των ρούχων

Μία ακόμη παράμετρος για την κατάλληλη επιλογή ρούχων είναι το υλικό κατασκευής. Προτιμήστε άνετα και μαλακά υλικά, χωρίς σκληρές ραφές. Ιδανικά είναι τα βαμβακερά, τα πετσετέ και αυτά που κατασκευάζονται από αγνό μαλλί. Αποφύγετε ρούχα με δαντέλες, γιατί μπορεί να μπλεχτούν τα δαχτυλάκια του, καθώς επίσης και ρούχα από εύφλεκτα υλικά. Θυμηθείτε τέλος ότι τα λευκά λερώνονται ευκολότερα κι αν επιλέξετε συνθετικά, ελέγξτε αν είναι μαλακά κι άνετα.

 

Τι να επιλέξετε;

Με το που ξεκινήσει να μπουσουλάει το μωράκι, το βασικό σας μέλημα θα είναι η επαρκής προστασία για τα γόνατα, ενώ μαθαίνοντας πλέον να περπατάει, η σωστή επιλογή παπουτσιού κρίνεται απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ρουχαλάκια του δεν θα πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεών του. Ιδανικά είναι εκείνα που είναι κατασκευασμένα από άνετα κι ανθεκτικά υλικά. Κατά τη διαδικασία εκμάθησης τουαλέτας, τα ρούχα του παιδιού θα πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν εύκολα, ενώ όταν ξεκινήσει να μαθαίνει να αλλάζει μόνο του, προτιμήστε αυτά που έχουν εύκολα κουμπώματα ή λάστιχο στη μέση.

 

Τα πρώτα του παπουτσάκια!  

Η ιδανική στιγμή για να φορέσει το μικρό σας τα πρώτα του παπουτσάκια είναι όταν θα ξεκινήσει να περπατά. Μέχρι τότε, αλλά ακόμη κι όταν ξεκινήσει να μπουσουλά, φορέστε του σοσονάκια ή πλεκτά βρεφικά παπουτσάκια. Όταν πλέον θα καταφέρει να διανύσει τα πρώτα του μέτρα όρθιο, η σωστή επιλογή των παπουτσιών θα είναι καθοριστική για την εξασφάλιση γερών και υγιών ποδιών. Τα παπουτσάκια θα πρέπει να είναι άνετα, ώστε να μην το πιέζουν στις αρθρώσεις, ενώ τα κουμπώματα και τα κορδόνια θα πρέπει να διατηρούν το πόδι σταθερό. Ελέγχετε πάντα τη σόλα, ώστε να είναι εύκαμπτη και να μη γλιστράει, ενώ αν πρόκειται για μπότες ή γαλότσες, φροντίστε να είναι αρκετά ευρύχωρες, για να του φοράτε και καλτσούλες!

 

 

happy baby