Τα μάτια του μωρού

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

πρησμένα μάτια βρέφους, αλληθωρισμός στο μωρόΤα ματάκια του μωρού σας είναι πολύτιμα! Για το λόγο αυτόν είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα στάδια από τα οποία περνούν τα βρέφη, έως ότου εξοικειωθούν με τη νέα τους πραγματικότητα!

 

Πρησμένα μάτια…

Όλα τα βρέφη όταν γεννιούνται έχουν πρησμένα μάτια λόγω των πιέσεων που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μην ανησυχήσετε, λοιπόν, και απλά περιμένετε 2 με 3 ημέρες, μέχρι το πρήξιμο να υποχωρήσει. Εκεί που χρειάζεται να απευθυνθείτε σε γιατρό είναι στην περίπτωση που παρατηρήσετε πως το μωρό σας εκκρίνει υγρό από τα μάτια. Το φαινόμενο αυτό είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα μιας ήπιας λοίμωξης, η οποία ονομάζεται: «Κολλώδες μάτι». Ο παιδίατρος ή νεογνολόγος θα σας συμβουλεύσει για το πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση. Εμείς, από την άλλη, σας συμβουλεύουμε να μη χρησιμοποιήσετε σταγόνες ή αλοιφές για τα μάτια του μικρού σας, δίχως την προτροπή αλλά και την ιατρική συνταγή του αρμόδιου γιατρού.

 

Τα πρώτα βλέμματα!

Μέχρι και τους 6 μήνες της ζωής τους, τα περισσότερα μωρά έχουν γαλάζια μάτια, γιατί ακόμα δεν διαθέτουν τη μελανίνη ή τη φυσική χρωστική του οργανισμού στα μάτια ή στο δέρμα τους. Μετά τους 6 μήνες, λοιπόν, ενδέχεται να γίνουν καστανά ή μαύρα τα μάτια του μικρού σας και η επιδερμίδα του να γίνει σταρένια, αναδεικνύοντας έτσι το μόνιμο χρώμα του! Αρχικά, το μωρό σας μπορεί να δυσκολεύεται να ανοίγει τα μάτια του, αλλά εσείς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του τα πειράζετε και να προσπαθείτε να τα ανοίξετε μόνοι σας. Αφήστε το να ανακαλύψει τις αμέτρητες κινήσεις που μπορεί να κάνει, στους δικούς του ρυθμούς. Οι βεβιασμένες κινήσεις το πιο πιθανό είναι να το τρομάξουν.

 

Αλληθωρισμός

Από τη στιγμή που το νεογνό έδωσε την πρώτη του πνοή σε αυτόν τον κόσμο, μέχρι και την ηλικία του 1 ή των 2 μηνών, ενδέχεται να παρατηρήσετε, κάθε φορά που ανοίγει τα μάτια του, πως αλληθωρίζει. Σε μια τέτοια περίπτωση μη βιαστείτε να ανησυχήσετε, καθώς αυτό δεν σημαίνει πως έχει πρόβλημα με τα μάτια του ή πως θα αλληθωρίζει για μια ζωή! Ένα μωρό, τον πρώτο καιρό μετά τη γέννησή του, είναι δύσκολο να χρησιμοποιεί συγχρονισμένα και τα δύο του μάτια προκειμένου να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Εάν το μικρό σας συνεχίζει να αλληθωρίζει, ακόμη και μετά από τους πρώτους 3 μήνες, τότε είναι η κατάλληλη περίοδος να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό!

 

happy baby