Θέματα... επικοινωνίας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μπισκότα,cookiesΠρόσφατα έγινα αυτήκοος μάρτυς μιας ευχάριστης τηλεφωνικής συζήτησης μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της, την οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

 

Η μητέρα, απόλυτα σοβαρή, έλεγε στο παιδί της, που βρισκόταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής: «Τι κάνεις μπουμπουκάκι μου, είσαι καλά; Πως νιώθεις; Αισθάνεσαι καλύτερα τώρα; Ο πυρετός σου έπεσε; Τώρα θα παίξεις, μπουμπούκι μου; Τι θα φας; Σε λίγο η μανούλα θα είναι μαζί σου, ξεκουράσου τώρα και θα σε ξαναπάρω να μιλήσουμε αργότερα».

Έκλεισε το τηλέφωνο ανακουφισμένη που το παιδί ήταν απύρετο και ζωηρό και συνέχισε την εργασία της χαρούμενη μετά την τηλεφωνική συνομιλία, έχοντας ακόμα στα αφτιά της τις απαντήσεις του 8 μηνών μωρού της «μπα, ντε, γκα»! Αν και η ηλικία του μωρού δεν του επιτρέπει να μιλήσει, η μητέρα του το αντιμετωπίζει σωστά, και του απευθύνει το λόγο σαν να μιλά σε ένα πλάσμα μεγαλύτερης ηλικίας. Του μεταδίδει όλη της την αγάπη και την ενέργεια -που της περισσεύει, είναι αλήθεια- και το μωρό ανταποκρίνεται με τον τρόπο που μπορεί.

Η επικοινωνία με τα παιδιά μας αρχίζει από πολύ νωρίς για όλες εμάς τις μητέρες, από τον καιρό που ακόμα κυοφορούμε. Κάθε φορά που μιλάμε στα παιδιά μας αυτά μας ακούν, συνηθίζουν τον ήχο της φωνής μας και όταν γεννιούνται μπορούν και τον αναγνωρίζουν. Ηρεμούν όταν μας ακούν να μιλάμε και να σιγοτραγουδάμε. Δεν καταλαβαίνουν αρχικά τι λέμε, αλλά νιώθουν την αγάπη που εκπέμπουμε. Παίρνουν χαρά και νιώθουν ασφάλεια μόνο από τον ήχο και τον τόνο της φωνής μας. Όσο περισσότερο μιλάμε στα παιδιά, όσο μικρά και αν είναι, τόσο πιο κοινωνικά και έξυπνα γίνονται, μαθαίνουν να μιλούν γρηγορότερα και ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους, γιατί τους εξηγούμε το καθετί και αυτά ρουφούν σαν σφουγγάρι τα πάντα.

Κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να τους απευθυνόμαστε λέγοντας κανονικά τις λέξεις και όχι μιλώντας τους «μωρουδίστικα». Είμαι σίγουρη ότι τα βοηθά περισσότερο να κατανοήσουν και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να επαναλάβουν με τη σειρά τους τον ρυθμό της λεκτικής επικοινωνίας, καθώς μεγαλώνουν. Γιατί, πώς αλλιώς θα συνδέσει την εικόνα ενός αυτοκινήτου με τη λέξη «αυτοκίνητο», εάν δεν του πούμε ότι αυτό είναι ένα αυτοκίνητο και όχι ένα… τουτού; Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας ανεξάρτητα από την ηλικία τους με χαμόγελο, τρυφερότητα, συνέπεια και, πάνω απ’ όλα, με συγκεκριμένες λέξεις. Μιλήστε τους όπως θα θέλατε να σας μιλήσουν και θα εκπλαγείτε ευχάριστα από το πόσο πολύ θα προοδεύσουν στον τομέα της ομιλίας. Πολύ σύντομα τα κλασικά μπαμπαλίσματα, θα αντικατασταθούν από μικρές λεξούλες και στη συνέχεια από ολόκληρες προτάσεις. Και εσείς, υπερήφανη, θα καμαρώνετε για τον μικρό σας... άνκορμαν!

 

happy baby