8 συμβουλές για ήρεμο τοκετό!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ετοιμόγεννηΗ σωστή προετοιμασία πριν ο πελαργός σας φέρει στην πόρτα του μαιευτηρίου θα κάνουν το τοκετό μια θετική εμπειρία που θα θυμάστε με αγάπη!

 

1. Προετοιμαστείτε! Kαι ο καλύτερος τρόπος είναι τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού! Μια σωστή προετοιμασία βασίζεται κυρίως στην ψυχολογική υποστήριξη της μητέρας και την ενεργή συμμετοχή του συντρόφου της.

 

2. Οργανώστε τον τοκετό σας! Είναι σκόπιμο να κάνετε μια διεξοδική συζήτηση με το γιατρό σας για το πώς θα γεννήσετε. Η συζήτηση αφορά κυρίως στη διαχείριση του πόνου και το αν θα παρευρίσκεται στον τοκετό ο σύντροφός σας. O γιατρός σας θα σας προτείνει διάφορες μεθόδους, όπως επισκληρίδιο κ.ά. Επίσης, κάποιες γυναίκες αισθάνονται άβολα με την παρουσία του συντρόφου, φίλων ή συγγενών στην αίθουσα τοκετού. Ρυθμίστε τέτοιες λεπτομέρειες από πριν.

 

3. Έχετε μαζί σας στο μαιευτήριο εκείνα τα πράγματα που σας κάνουν να χαλαρώνετε και να ηρεμείτε, είτε πρόκειται για ένα CD είτε για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Έτσι θα νιώσετε πιο άνετα και θα τα βγάλετε πέρα πιο εύκολα!

 

4. Διατηρήστε θετική στάση! Ένας τοκετός δεν πραγματοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για παράδειγμα εσείς έχετε προγραμματίσει να γεννήσετε φυσιολογικά, αλλά τελευταία στιγμή ο γιατρός σάς λέει ότι δεν θα αποφύγετε την καισαρική. Μην το θεωρήσετε αποτυχία. Tο παν είναι να γεννηθεί υγιές ένα μωρό χωρίς επιπλοκές, ούτε για εκείνο ούτε για τη μητέρα! O σκοπός αγιάζει τα μέσα, άλλωστε!

 

5. Μιλήστε! Mη διστάσετε να εκφράσετε το φόβο σας για τον επικείμενο τοκετό! Σε κάποιες γυναίκες ο φόβος ξεπερνιέται όταν ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια τι πρόκειται να συμβεί. Αν είστε τέτοιος τύπος, ρωτήστε το γιατρό σας ή συμβουλευτείτε κάποια έμπειρη μαία για να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Μην κρύψετε το φόβο σας. Αντιμετωπίστε τον!

 

6. Mη φύγετε από το σπίτι χωρίς τα απαραίτητα! Tο να πάτε στο μαιευτήριο χωρίς να έχετε έτοιμη τη βαλίτσα σας θα σας φέρει πρόσθετο πανικό τη στιγμή που το μόνο που πρέπει να σκέφτεστε είναι οι συσπάσεις! Γι’ αυτό προετοιμαστείτε κατάλληλα!

 

7. Αναζητήστε υποστήριξη! Κάποιες γυναίκες θεωρούν ότι είναι χρήσιμο να αναζητήσουν την επαγγελματική υποστήριξη που προσφέρει μια μαία, η οποία μπορεί να παραβρίσκεται στον τοκετό ή και να αντικαταστήσει τον σύντροφό σας εάν εκείνος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

 

8. Συζητήστε τις προσδοκίες σας για τον τοκετό με τον σύντροφό σας ή με όποιον αισθάνεστε οικειότητα και άνεση για τέτοια θέματα. Συζητώντας, συχνά ανακαλύπτουμε τις θετικές πτυχές των πραγμάτων, που μας διαφεύγουν και μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πολύ καλύτερα τελικά! Επιπλέον καταπολεμάμε τους φόβους μας.

 

Δείτε ακόμη: Η ώρα του πραγματικού τοκετού!

 

happy baby