Αντιμετωπίστε την ωτίτιδα!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ωτίτιδαΜάθετε τα πάντα για την ωτίτιδα, η οποία ταλαιπωρεί τόσα και τόσα παιδάκια κάθε χρόνο, και αναλάβετε δράση!

 

Τί είναι η ωτίτιδα;

Η ωτίτιδα είναι ένα συχνό φαινόμενο στα μωρά και τα νήπια, καθώς υπολογίζεται πως η πλειοψηφία τους έχει παρουσιάσει την ασθένεια μέχρι και την ηλικία των 7 ετών. Συνήθως κάνει την εμφάνισή της 5 με 7 ημέρες μετά από ένα κοινό κρυολόγημα και δεν είναι μεταδοτική.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η μόλυνση του αφτιού θα προκαλέσει πύον πίσω από το τύμπανο,που φέρνει πόνο.

  • Στα μωρά, τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να σας κάνουν καχύποπτους είναι ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός, η απώλεια όρεξης, καθώς και εάν το δείτε να τραβάει το αφτάκι του!
  • Στα νήπια, οι ενδείξεις για την ωτίτιδα θα είναι ο πόνος στο αφτί, η απώλεια ακοής, ίσως ο πυρετός, αλλά και μία αίσθηση ότι το αφτί τους είναι γεμάτο με νερό.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ωτίτιδα οφείλεται σε ιό. Εάν το παιδί σας έχει τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε τον παιδίατρο και αποφύγετε να επιδοθείτε σε προσωπικές διαγνώσεις! Η ωτίτιδα με την κατάλληλη αγωγή θεραπεύεται πλήρως.

Μην τοποθετήσετε αλοιφή και μην κάνετε ζεστές κομπρέσες στο αφτί του. Ο γιατρός σας ανάλογα με τη διάγνωση μπορεί να χορηγήσει αντιβίωση στο παιδί, για 7 με 10 μέρες.

Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο των 2 μηνών, είναι πιθανό ο γιατρός σας να επιλέξει την ενδοφλέβια θεραπεία σε νοσοκομείο.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Για να αποτρέψετε την ωτίτιδα στα μωρά συνιστάται να θηλάσετε για όσο περισσότερο χρόνο μπορέσετε, καθώς υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωτίτιδα, λόγω των αντισωμάτων του γάλακτος.

Επιπλέον, αποφεύγετε να ταΐζετε το μωρό με το μπουκάλι σε ύπτια θέση,περιορίστε τη χρήση της πιπίλας και φυσικά μην εκθέτετε το παιδί στον καπνό του τσιγάρου!

 

Με τη συνεργασία του υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, ειδικού παιδιάτρου, Μάριου Ανδρέου.

 

happy baby