Ελπιδοφόρα μελέτη για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

καρκίνος ωοθηκών αντιμετώπισηΜία νέα αμερικανική μελέτη δίνει ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.

 

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί σε ασθενείς και να εντοπιστούν οι όγκοι -ειδικά σε αρχικό στάδιο- επειδή υπάρχουν συμπτώματα, όπως ο κοιλιακός πόνος, το αίσθημα φουσκώματος και ο πόνος στην περιοχή της λεκάνης, τα οποία συνήθως αποδίδονται σε άλλες ασθένειες. Όταν μάλιστα, γίνει η διάγνωση και εντοπιστούν όγκοι, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Οι Αμερικανοί επιστήμονες όμως δίνουν ελπιδοφόρο μήνυμα μέσω των ερευνών που πραγματοποίησαν σε ένα δείγμα 4.051 γυναικών στο ειδικό καρκινικό κέντρο του Πανεπιστήμιου του Τέξας, στο Χιούστον.

 

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Cancer», έδειξαν ότι μπορούν να εντοπιστούν με μεγάλη ακρίβεια οι καρκινικοί όγκοι στις ωοθήκες μέσω μιας αιματολογικής εξέτασης, και αν κριθεί αναγκαίο και, ενός υπερηχογραφήματος. (Το υπερηχογράφημα θα γίνει μόνο αν χρειαστεί).

 

Ωστόσο, η νέα εξέταση εκτός όλων των άλλων συμπτωμάτων, ανιχνεύει και μια πρωτεΐνη την CA125 στο αίμα, η οποία συνήθως αυξάνεται όταν η ασθένεια έχει εμφανιστεί. Συνήθως, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με υψηλό δείκτη αυτής της πρωτεΐνης, ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες ο δείκτης αυτός, δεν είναι απόλυτα αξιόπιστος και υπάρχει πιθανότητα λάθους, καθότι υπάρχουν φορές που έχουν διαγνωστεί και περιπτώσεις ασθενών με χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης CA125.

 

Για τον λόγο αυτόν, οι επιστήμονες με την αιματολογική εξέταση που συστήνουν, ταξινομούν τους ασθενείς σε τρεις κατηγορίες:

  • Χαμηλού κινδύνου: Οι ασθενείς με χαμηλή δείκτη επικινδυνότητας θα εξετάζονται ξανά σε έναν χρόνο, αντί να πηγαίνουν κατευθείαν για χειρουργική επέμβαση
  • Μεσαίου κινδύνου: Οι ασθενείς με μεσαίο δείκτη επικινδυνότητας θα εξετάζονται ξανά σε τρεις μήνες.
  • Υψηλού κινδύνου: Οι ασθενείς με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας θα υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα.

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, όλοι οι όγκοι που διαγνώστηκαν σε γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και που υποβλήθησαν σε υπέρηχο ήταν σε αρχικό στάδιο.

 

Γενικότερα, τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, η αξιοπιστία της & η αποτελεσματικότητας της θα επιβεβαιωθεί όταν ολοκληρωθεί το 2015, η μεγάλη έρευνα που πραγματοποιείται στην Βρετανία σε ένα δείγμα περίπου 50.000 γυναικών. Μέχρι τότε θα αναμένουμε τα νέα πορίσματα των επιστημόνων & ελπίζουμε όλα να είναι θετικά!

 

happy baby