Συμβουλές για γονείς

Η δυσκολία του να μεγαλώνεις ενα παιδί

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος γυναίκα χαμογελάειΠολλές είναι οι συζητήσεις που κάνω σχετικά με τη δυσκολία τού να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί. Η αλήθεια είναι ότι η μητρότητα και η πατρότητα μας χαρίζουν πολύ πολύ μεγάλη ευτυχία, παράλληλα, όμως, μας… δυσκολεύουν τη ζωή!

 

Όλα εξαρτώνται από το πώς βλέπει κανείς το ποτήρι: μισοάδειο ή μισογεμάτο;

Οι νέοι γονείς, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού τους, περνούν μεγάλες δοκιμασίες: άγχος, οικονομική πίεση, μοίρασμα μεταξύ της δουλειάς, του σπιτιού και της οικογένειας.

Η κλασική ατάκα υποψήφιων μαμάδων, που μου εκμυστηρεύονται τα άγχη τους, είναι η εξής: «Θα έχω χρόνο για τον εαυτό μου μετά τη γέννηση του παιδιού μου;».

Η απάντηση που δίνω είναι η ίδια σε κάθε περίπτωση: «Ο ατομικός, ελεύθερος χρόνος κάθε γονιού ναι μεν λιγοστεύει, υπάρχουν ωστόσο περιθώρια για να βρείτε εν τέλει χρόνο και για τον εαυτό σας, αρκεί να το πιστέψετε και φυσικά να το προσπαθήσετε»!

Πρόσφατα μία εγκυμονούσα φίλη, έντρομη, μου εξομολογήθηκε ότι φοβάται μήπως εμφανίσει προεκλαμψία, επηρεασμένη από μία κοινή μας γνωστή που εξαιτίας της προεκλαμψίας (μια αντιμετωπίσιμη διαταραχή της εγκυμοσύνης) γέννησε κατόπιν εντολής του γιατρού μία εβδομάδα νωρίτερα, για να εξασφαλιστεί η υγεία μητέρας αλλά και μωρού. Πολλές είναι οι έγκυες που δεν γνωρίζουν τι είναι η προεκλαμψία, ωστόσο ανησυχούν μήπως τύχει στις ίδιες.

Τα «καλά» της εγκυμοσύνης:

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μειώνουν το ρυθμό της τριχόπτωσης και έτσι θα έχετε πλούσια, λαμπερά και υπέροχα μαλλιά! Επίσης, αν ζηλεύετε το πλούσιο μπούστο άλλων γυναικών μπορείτε (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) να νιώθετε υπερήφανες για το στήθος σας, καθώς θα μεγαλώσει κατά ένα νούμερο μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου και κατά ένα ακόμη μέχρι να γεννήσετε!

 

happy baby