Συμβουλές για γονείς

Η εγκυμοσύνη θέλει... ύπνο!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος πλέκειΘα ακούσετε πολλές φορές όσο διάστημα είστε έγκυος, ότι πρέπει να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

 

Οι γύρω σας θα καταμετρούν λόγους για τους οποίους πρέπει να φυλάτε δυνάμεις και κουράγιο, καθώς θα χρειαστείτε απόθεμα για τον τοκετό και τις μέρες που θα ακολουθήσουν με το νεογέννητο στο σπίτι.

Η κατάσταση φυσικά έχει ως εξής:

το πρώτο τρίμηνο η πλειοψηφία των εγκύων εργάζεται ή υποφέρει από ναυτίες. Και τα δύο είναι σοβαρά κωλύματα για την ξεκούρασή τους!

Το δεύτερο τρίμηνο, που οι εγκυμονούσες κάπως συνέρχονται, συνήθως βιώνουν μια περίοδο υπερδιέγερσης που συνοδεύεται από τις τούμπες και τις ανησυχίες του εμβρύου, με αποτέλεσμα ο ύπνος να είναι τελικά ένα θέμα ασυμφωνίας ανάμεσα στη μέλλουσα μαμά και το μωρό!

Στο τρίτο τρίμηνο, που συνήθως οι μαμάδες παίρνουν άδεια ώστε να προλάβουν να ετοιμαστούν αλλά και να ξεκουραστούν, ο ύπνος καθίσταται δύσκολος λόγω της… κοιλιάς! Ελάχιστες στάσεις είναι βολικές, η δυσφορία και η αίσθηση βάρους είναι παρούσες, με αποτέλεσμα ο ύπνος, ειδικά το βράδυ, να περιορίζεται. Και το ερώτημα είναι φυσικά «εγώ πότε θα κοιμηθώ;».

Πράγματι ο ύπνος είναι σημαντικός, όμως στην έννοια της ξεκούρασης δεν περιλαμβάνεται μόνο αυτό! Το να καθίσετε μισή ώρα στο κρεβάτι σας το μεσημέρι μετά το φαγητό, χαλαρώνοντας και διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακούγοντας μουσική, είναι μια εξίσου καλή μορφή ξεκούρασης. Το να μην αγχώνεστε, να μη στενοχωριέστε, να μην αφήνετε ασήμαντα πράγματα να σας εκνευρίζουν είναι επίσης μορφές χαλάρωσης. Το να κάνετε όλα όσα προστάζει η εγκυμοσύνη, για να είστε υγιής και να έχετε έναν αίσιο τοκετό, είναι εξίσου σημαντικό.

Κατά τα άλλα, ειδικά εσείς που διανύετε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, για να μπορέσετε να κοιμηθείτε, έχει ένα νόημα το να παρακολουθήσετε σε ποιες φάσεις της ημέρας το έμβρυο είναι ήσυχο και τότε να ξεκουράζεστε μαζί του. Μπορεί να μην καταφέρετε να κοιμηθείτε ένα πλήρες βραδινό οκτάωρο, ίσως, όμως, να κοιμηθείτε μεταξύ 10 και 12 το πρωί ή 5 και 6 το απόγευμα και να αναπληρώσετε…

Βασική σας μέριμνα είναι να διατηρείτε τον ψυχισμό σας σε ισορροπία, να είστε ήρεμες. Γι’ αυτό στην εγκυμοσύνη έχετε κάθε δικαίωμα να γίνετε… εγωίστριες! Πρέπει να επιδιώκετε να κάνετε μόνο ό,τι σας ευχαριστεί. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν!

 

happy baby