Συμβουλές για γονείς

Κανόνες της εγκυμοσύνης!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εργασία στο σπίτιΤα ΝΑΙ & τα ΟΧΙ της εγκυμοσύνης!

Η γέννηση ενός παιδιού είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή κάθε γυναίκας.

 

Και μπορεί στην εποχή μας η μητρότητα να μη θεωρείται ο αποκλειστικός προορισμός της γυναίκας, παραμένει όμως ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς στη ζωή της. Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, εξοικειωθείτε από την αρχή της εγκυμοσύνης σας με τις κακές συνήθειες που πρέπει να… κόψετε για το καλό του μωρού σας:

  • Το μισοψημένο κρέας, το συκώτι, το πατέ, το ωμό ψάρι ή τα πολύ μελάτα αβγά μπορεί να σας μεταδώσουν τοξοπλάσμωση, λιστερίωση ή σαλμονέλα. Γι’ αυτό ξεχάστε ότι υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
  • Ιδιαίτερα προσεκτικές οφείλετε να είστε με τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα φάρμακα κατατάσσονται ανάμεσα στους πιο ύπουλους εχθρούς της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο. Απαράβατος κανόνας, λοιπόν, είναι ότι δεν πρέπει να πάρετε κανένα φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Ακόμη και τα παυσίπονα ή το σιρόπι για το βήχα είναι πιθανό να αποδειχθούν επικίνδυνα για το ανθρωπάκι που μεγαλώνει μέσα σας.
  • Εάν τσιγάρο, καφές και αλκοόλ είναι μερικές από τις αγαπημένες καταχρήσεις που επιτρέπετε στον εαυτό σας, καιρός να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει επανειλημμένα τους κινδύνους που εγκυμονεί για το έμβρυο η επίδοση της μέλλουσας μαμάς σε τέτοιου είδους συνήθειες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες καπνίστριες έχουν βάρος μικρότερο από το κανονικό (λιποβαρή βρέφη). Αυτό συμβαίνει επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει το οξυγόνο μέσα στον πλακούντα και δεν αφήνει κατά συνέπεια το έμβρυο να μεγαλώσει με φυσιολογικό τρόπο.

 

happy baby