Ο Αρειος Πάγος υπέρ της εγκυμοσύνης!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εργαζόμενη έγκυοςΔικαίωση για δύο μητέρες! Υπέρ της μητρότητας αποφάνθηκε σε δύο περιπτώσεις ο Άρειος Πάγος, δημιουργώντας έτσι δεδικασμένο για γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στην εργασία τους.

 

Απόφαση του Αρείου Πάγου προστατεύει τις εγκύους σε περίπτωση απόλυσης από την εργασία τους, ακόμη και αν ο εργοδότης δεν έχει γνώση της εγκυμοσύνης.  Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη στην υπόθεση μιας εργαζόμενης στην Κόρινθο, η οποία απολύθηκε ενώ ήταν δύο μηνών έγκυος. Οι δικαστές δεν δέχθηκαν τον ισχυρισμό του εργοδότη, ότι δεν γνώριζε την εγκυμοσύνη της υπαλλήλου του −η οποία απολύθηκε στις 13 Ιουλίου 2005− καθώς για πρώτη φορά πληροφορήθηκε το γεγονός στις 25 Ιουλίου 2005, όταν δηλαδή προσήλθε στην Επιθεώρηση Εργασίας για συμβιβαστική επίλυση της εργατικής διαφοράς. Οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν ότι απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σχέσεως εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και για το χρονικό διάστημα 15 μηνών μετά από τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί να θεωρηθεί, πάντως, η πιθανή μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη της. Σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο «η προστασία παρέχεται στην εργαζόμενη έγκυο γυναίκα, ανεξάρτητα από την εκ μέρους του εργοδότη γνώση της εγκυμοσύνης της». Απόφαση-καταπέλτης για τους εργοδότες!

 

Η δεύτερη περίπτωση

Άκυρη και καταχρηστική έκρινε ο Άρειος Πάγος την καταγγελία σύμβασης εργασίας μητέρας, η οποία απολύθηκε μόλις έληξε η προστασία της μητρότητας που της παρέχει η εργατική νομοθεσία, επειδή μπορούσε, λόγω της ηλικίας της, να μείνει και πάλι έγκυος στο μέλλον. Ειδικότερα, ανύπαντρη βοηθός μικροβιολόγου προσελήφθη τον Ιούλιο του 2001 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, προκειμένου να πραγματοποιεί αιμοληψίες, αναλύσεις ούρων, αίματος κ.λπ., σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Τον Ιούλιο του 2003 παντρεύτηκε και το Νοέμβριο του επόμενου έτους (2004) έμεινε έγκυος. Όμως για όλο το διάστημα της κυήσεώς της παρέμεινε κλινήρης λόγω επιπλοκής στην εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτόν έλαβε άδεια τοκετού και λοχείας τρεις μήνες πριν από τον τοκετό και 3,5 μήνες μετά, δηλαδή 17 εβδομάδες (τέσσερις μήνες περίπου) περισσότερο από ό,τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία, ενώ όλο αυτό το διάστημα της κύησης και της λοχείας πληρωνόταν κανονικά.

 

happy baby