Νεογέννητο στο σπίτι!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά με νεογέννητο μωρόΗ παρουσία ενός νεογέννητου στο σπίτι είναι καταλυτική.

 

Οι νέοι γονείς συχνά στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν και να φροντίσουν το νέο μέλος της οικογένειας δεν καταφέρνουν να αποφύγουν τις πιο συνηθισμένες παγίδες που αφορούν τα νεογέννητα.

Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε το άρθρο μας!

 

Tα μωρά δεν συνοδεύονται από εγχειρίδιο!

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το να είναι κανείς γονιός δεν διδάσκεται. Οι νέοι γονείς μαθαίνουν στην πορεία πώς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μωρού τους και ακολουθούν το ένστικτό τους, τις οδηγίες του παιδιάτρου και τη σοφία των γιαγιάδων! Υπάρχουν όμως μερικά από τα πλέον συνηθισμένα λάθη που οι γονείς φαίνεται ότι δεν αποφεύγουν σε σχέση με τα νεογέννητα, όπως τα καταγράφουν οι περισσότεροι παιδίατροι. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την άγνοια ή τις λανθασμένες αντιλήψεις που συχνά έχουν οι γονείς για τα μωρά. Ας αναλύσουμε, λοιπόν, τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς!

 

Τα νεογέννητα δεν έχουν πρόγραμμα στο τάισμα

Οι νέοι γονείς πολλές φορές θεωρούν ότι τα παιδιά αποκτούν καλές συνήθειες ήδη από νεογέννητα. Έτσι, θεωρούν σωστό να ταΐζουν το νεογέννητο ακολουθώντας ένα αυστηρό ωρολόγιο πρόγραμμα. Η πρακτική αυτή, εκτός του ότι ανατρέπεται από τις επιτακτικές ανάγκες του μωρού, είναι εντελώς λανθασμένη! Η συμβουλή των γιατρών είναι να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που το ίδιο το μωρό τούς επιβάλλει, που σε γενικές γραμμές είναι να τρέφεται κάθε 4 ώρες. Καλώς ή κακώς, ένα νεογέννητο είναι προικισμένο από τη φύση ώστε να είναι πιο έξυπνο από τους γονείς του! Αυτό σημαίνει ότι δεν τρώει σε ώρες που θέλουν οι γονείς. Όταν ένα μωρό πεινάσει, θα ξυπνήσει και θα ζητήσει να θηλάσει, ασχέτως ώρας. Οι γονείς, λοιπόν, καλούνται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που τους βάζει το μωρό, ώστε να είναι σίγουροι ότι τρέφεται σωστά! Πολύ αργότερα και ειδικά μετά τον 5ο μήνα, που κάποια μωρά ξεκινούν τη στερεά τροφή, η ύπαρξη προγράμματος στο τάισμα είναι σχεδόν επιβεβλημένη για την ανάπτυξη σωστών διατροφικών συνηθειών.

 

«Όχι» στην πολυκοσμΙα!

Ένα νεογέννητο είναι πολύ ευαίσθητο στις λοιμώξεις καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ανεπτυγμένο. Καθώς θηλάζει, το γάλα τού προσφέρει σταδιακά αντισώματα και δυναμώνει τον οργανισμό του. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι να σαραντίσει καλό είναι οι επισκέπτες του να περιορίζονται στους γονείς του! Είναι συνηθισμένο λάθος των γονιών από τη χαρά τους για το νέο μέλος της οικογένειας να φέρνουν τα νεογέννητα σε επαφή με πολύ κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε αυτό και ειδικά καλό είναι να κρατήσετε μακριά από το μωρό σας για ένα διάστημα τα μικρά παιδιά!

Σκεφτείτε λογικά: το να εκθέτετε το μωρό σε τόσους φορείς μικροβίων είναι πρόβλημα για δύο λόγους, ο πρώτος είναι ότι μπορεί να κολλήσει κάποια επικίνδυνη μικροβιακή λοίμωξη και ο δεύτερος ότι αν ανεβάσει πυρετό από κάποιον ιό, ίσως χρειαστεί να νοσηλευθεί, για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι κάτι πιο σοβαρό. Ο πυρετός σε ένα μωρό μικρότερο των δύο εβδομάδων σημαίνει αυτόματα εισιτήριο για διήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, που σημαίνει εξετάσεις και ταλαιπωρία για ένα τόσο μικρό και ευαίσθητο πλάσμα! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε αντικοινωνικοί! Το σπίτι σας μπορεί να είναι ανοιχτό, όμως το δωμάτιο του μωρού σας πρέπει να μείνει απόρθητο τουλάχιστον μέχρι το μωρό σας να σαραντίσει.

 

Μην κρατάτε τα μωρά συνέχεια στο σπίτι!

Η ακριβώς αντίθετη κατάσταση από την προηγούμενη έχει να κάνει με τους γονείς που κρατούν το μωρό 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα μέσα στο σπίτι. Ενώ είναι λάθος να εκθέτετε το μωρό στην πολυκοσμία είναι εξίσου κακή ιδέα να το κρατήσετε κλεισμένο στο σπίτι τις 6 πρώτες εβδομάδες ζωής από φόβο. Καταρχάς η ίδια η μητέρα για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επιλόχειο κατάθλιψη είναι καλό να βγαίνει από το σπίτι. Οι παιδίατροι συνιστούν μια βόλτα με το νεογέννητο, εφόσον και οι κλιματικές συνθήκες είναι οι ιδανικές, χωρίς πολλή ζέστη ή πολύ κρύο. Μπορείτε, λοιπόν, να απολαύσετε τη βόλτα με το μωρό σας, αρκεί να μην πηγαίνετε σε χώρους με πολυκοσμία. Επομένως μια βόλτα στο πάρκο είναι ευεργετική! Ακόμη κι αν η μαμά χρειαστεί να πάει στο μανάβικο της γειτονιάς και είναι μόνη στο σπίτι, μπορεί να το κάνει παίρνοντας και το μωρό μαζί της, αρκεί να μην επιλέξει, φυσικά, κάποια ώρα αιχμής.

 

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Πολλοί γονείς δεν εμπιστεύονται τη φωνούλα μέσα τους! Ακόμη κι αν γίνατε για πρώτη φορά γονείς, το ένστικτό σας είναι τις περισσότερες φορές αλάνθαστο, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Είναι αλήθεια ότι όταν ακούμε πολλές διαφορετικές συμβουλές από τρίτους, όπως φίλους που έχουν παιδιά, νταντάδες, γιαγιάδες, είναι δύσκολο να ακούσουμε το ένστικτό μας που μπορεί να αποδειχτεί σωστότερο από εκατό διαφορετικές απόψεις. Γι’ αυτό αν κάτι μέσα σας σας λέει ότι αυτό που κάνετε είναι σωστό ή λάθος, μην κλείσετε τα αφτιά στη διαίσθησή σας. Κάποιοι παιδίατροι, μάλιστα, θεωρούν ότι αν ένας γονιός δεν εμπιστεύεται το ένστικτό του, μπορεί ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο το μωρό του. Δεν είναι σπάνιο γονείς να ξέρουν βαθιά μέσα τους ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το παιδί τους και χάρη στο ένστικτό τους να έχουν βοηθήσει το γιατρό να προλάβει μια δυσάρεστη κατάσταση.

 

Μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται όλη νύχτα!

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το να κοιμάται ένα νεογέννητο ολόκληρη τη νύχτα είναι φυσιολογικό. Αν και σπάνια συμβαίνει, καθώς τα μωρά πεινούν και ξυπνούν τουλάχιστον δύο φορές μέσα στη νύχτα, κάτι τέτοιο θεωρείται μέγα λάθος από τους παιδιάτρους τουλάχιστον για τις 2 πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε και αν δεν ξυπνήσουν μόνα τους οι γονείς πρέπει να ξυπνούν το μωρό τους κάθε 4 ώρες για να τρώει. Αν δεν τρέφονται τακτικά, θα αφυδατωθούν. Επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις ο συνεχόμενος ύπνος για περισσότερες από 4 ώρες μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος και θα πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος. Πότε είναι εντάξει να κοιμούνται τα μωρά όλη νύχτα; Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, μετά το τσεκάπ των 2 πρώτων εβδομάδων και εφόσον παίρνουν σταθερά βάρος και τρέφονται επαρκώς είναι ασφαλές να κοιμούνται μεγάλο μέρος της νύχτας.

 

Πυρετός ίσον γιατρός!

Πολλοί γονείς δεν συμβουλεύονται τον παιδίατρο όταν το μωρό τους έχει πυρετό. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς είναι ότι ο οργανισμός του νεογέννητου δεν λειτουργεί όπως ενός μεγαλύτερου παιδιού ή του ενήλικα. Καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ανώριμο η εμφάνιση πυρετού είναι ανησυχητική και πρέπει να εξακριβωθεί η αιτία που προκαλεί αυτό το σύμπτωμα. Ο παιδίατρος πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση του μωρού και να συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

 

Όχι στον ύπνο μπρούμυτα

Πλέον, θεωρείται ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμηθεί ένα νεογέννητο είναι ανάσκελα και τυλιγμένο με το σκέπασμα σφιχτά, έτσι ώστε να μην μπορεί να κουνηθεί. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, ο ύπνος ανάσκελα είναι ο σωστός τρόπος για την πρόληψη του Συνδρόμου του Αιφνίδιου Παιδικού Θανάτου.

 

Με τη συνεργασία του παιδιάτρου ΕΔΟΕΑΠ, συνεργάτη του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Γιώργου Μουστάκα.

happy baby