10 ιδέες για να συνδεθείς με τα παιδιά σου

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

οικογένεια με ποδήλατα

Κάποιες φορές είμαστε τόσο απασχολημένοι με τις δουλειές και με τους προσωπικούς μας στόχους, που μένει λίγος χρόνος να περάσουμε με τα παιδιά μας.

Oσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, ο χρόνος που έχουμε μαζί τους είναι τόσο περιορισμένος, περνάει τόσο γρήγορα, που αν δεν προσέξουμε μπορεί να χάσουμε τελείως την παιδική τους ηλικία.Βρείτε το χρόνο να συνδεθείτε με τα παιδιά σας, αξίζουν αυτή την επένδυση! Ένας από τους βασικότερους λόγους που παρατήσαμε τη ζωή στην Αθήνα οικογενειακώς και επιλέξαμε να τη συνεχίσουμε σε μια ήρεμη γωνιά της Ζακύνθου, ήταν για να έχουμε χρόνο ο ένας για τον άλλο,γράφει η Βούλα.Για να μπορούμε να ζούμε αυτές τις όμορφες καθημερινές στιγμές.

Ακόμα και με ένα ή δυο παιδιά, υπάρχουν φορές που δυσκολεύεσαι να περάσεις λίγο χρόνο με το καθένα χωριστά μέσα στη μέρα ή και μέσα στη βδομάδα. Πόσο μάλλον αν έχεις περισσότερα παιδιά. Όμως για το κάθε παιδί είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσεις λίγο χρόνο μόνο σε αυτό, να ‘στε απλά οι δυο σας. Αν εργαζόμαστε, οι αυξημένες ώρες δουλειάς μας γονατίζουν ,τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα και παραμελούμε τα παιδιά. Αν δεν εργαζόμαστε, πιθανότατα περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους, αλλά πολλές φορές ξεχνιόμαστε με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν και πάλι αγνοούμε τη σημασία του να συνδεθούμε με το κάθε παιδί χωριστά!

Να κάποιοι τρόποι για να συνδέεσαι με τα παιδιά καθημερινά:

  1. Κλείστε ένα ραντεβού. Ναι, όσο κι αν σου φαίνεται χαζό να κλείσεις ένα ραντεβού με το παιδί σου, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να αφιερώνεις χρόνο στο κάθε παιδί διαφορετικά.
  2. Διάβασέ τους. Διάβαζέ τους κάθε μέρα αν γίνεται. Είναι ένας τρόπος να περνάτε το χρόνο σας ποιοτικά και ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τα βοηθήσεις στη ζωή τους. Εξαιρετικά μαθήματα μπορούν να πάρουν από την αφήγηση του βιβλίου και από τις εξηγήσεις σου στα ερωτήματα τους.
  3. Βάλτε ένα στόχο παρέα. Για παράδειγμα να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί, μέσα σε ένα μήνα. Κάποιο βιβλίο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του παιδιού και θα περιμένει με τρελή χαρά την ώρα που θα καθίσετε να διαβάσετε μπόλικες σελίδες παρέα, για να πετύχετε και το στόχο που βάλατε μαζί. Θα έχει την ευκαιρία να μάθει πώς θέτεις και πετυχαίνεις ένα στόχο, κάνοντας μικρά βήματα κάθε μέρα. Ή φτιάξτε ένα παζλ με πολλά μικρά κομμάτια. Ή γυμναστείτε μαζί, αν είναι και λίγο μεγαλύτερα: τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, βάζοντας στόχο να γυμνάζεστε μισή με μία ώρα κάθε μέρα, για παράδειγμα. Ένας τέλειος τρόπος να περάσετε χρόνο μαζί και να βάλει το παιδί την καθημερινή άσκηση στη ζωή του κι εσείς το ίδιο.
  4. Μιλήστε μαζί τους μετά τη δουλειά. Όταν γυρίζεις από τη δουλειά στο σπίτι, αντί να καθίσετε να δείτε τηλεόραση, αντί να ξαπλώσετε, ή να κάνετε κάτι άλλο κάντε το μεγάλο βήμα και δοκιμάστε να καθίσετε κάτω με τα παιδιά και να μιλήσετε για το πώς ήταν η μέρα τους.
  5. Παίξτε μαζί τους. Μη φοβάστε να γίνετε κι εσείς μαζί τους παιδί. Δείτε καρτούν, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, παίξτε μαξιλαροπόλεμο, φτιάξτε ένα οχυρό, παίξτε σούπερμαν, σπάιντερμαν, θάντερκατς ή όποιον σούπερ ήρωα αγαπάτε. Παίξτε στο επίπεδο των παιδιών, μην περιμένετε να παίξουν εκείνα στο δικό σας επίπεδο.
  6. Μιλήστε τους στο αυτοκίνητο. Μερικές φορές η μόνη ώρα που μπορεί να έχετε οι δυο σας, είναι όταν πηγαίνεις το παιδί αγγλικά, βόλευ, ωδείο, καράτε, χορό ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Εκμεταλλευθείτε αυτό το χρόνο που είστε μόνοι σας στο αυτοκίνητο. Μπορεί μια απλή κουβεντούλα να εξελιχθεί σε πολύ ωραία συζήτηση, και να μπείτε πιο βαθιά σε ένα θέμα.
  7. Παίξτε “Τα πάνω-κάτω της ημέρας”. Όπως είστε όλοι μαζεμένοι στο τραπέζι και τρώτε, αρχίζει ένας ένας με τη σειρά να λέει ποια ήταν τα πάνω της ημέρας του, και ποια τα κάτω. Ένα ή δυο ή ακόμα και τρία από το καθένα είναι μια χαρά. Και όλοι προσέχουν τι λέει αυτός που έχει το λόγο. Φαίνεται πολύ διασκεδαστικό, και πολύ ωραίος τρόπος για να συνδεθείτε μεταξύ σας.
  8. Σχεδιάστε τη Μέρα της Οικογένειας. Η Κυριακή ή το Σάββατο είναι ίσως οι τέλειες μέρες γι’ αυτό. Από την άλλη επιλέξτε εκείνη την ημέρα που εσάς, σας εξυπηρετεί καλύτερα.Χωρίς δουλειά, χωρίς υποχρεώσεις στο σπίτι, χωρίς να τρέχετε σε πάρτυ και εκδηλώσεις.Σχεδιάστε πώς θα περάσετε τη μέρα σας, κάνοντας διασκεδαστικά πράγματα μαζί με τα παιδιά σας. Μια ημέρα αφιερωμένη στους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους, και κανέναν άλλο.
  9. Κάνετε ένα Οικογενειακό Meeting την εβδομάδα. Την προηγούμενη μέρα από τη Μέρα της Οικογένειας, ή το ίδιο πρωί, ορίστε μια οικογενειακή συνάντηση! Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μιλήσετε με τα παιδιά για διάφορα θέματα, να διασκεδάσετε, και να τα συμπεριλάβετε στη διαδικασία των οικογενειακών αποφάσεων.
  10. Απλά ζουζουνιστείτε. Κάθε τόσο, απλά σφίξτε τα στην αγκαλιά σας, ζούληξε τα, άλλοτε τρυφερά κι άλλοτε με γέλια κακαριστά σαν τα δικά τους. Αυτού του είδους η σωματική επαφή είναι πολύ σημαντική και θα έρθει η μέρα που δε θα θέλουν να ζουζουνιστούν άλλο μαζί σας. Εκμεταλευθείτε το όσο ακόμα μπορείτε!

 

 

Πηγή : Βούλα Σούφη,www.zenhabits.gr, Απόδοση: Συντακτική ομάδα goneisonline.gr 

happy baby