10 κουβέντες που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μπαμπάς και κόρηΔιαβάστε ποιές απλές καθημερινές φράσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έξυπνα, για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και να τονώσετε το ηθικό των παιδιών, χωρίς να το καταλάβουν!

 

1. Σ΄ ευχαριστώ πολύ! : Έχετε αναρωτηθεί, πόσο συχνά εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας στα παιδιά σας, για την βοήθεια που σας προσφέρουν;

Βάλτε το στο πρόγραμμα και ευχαριστήστε τα για τις προσπάθειες που κάνουν, όσο μικρά κι αν είναι, θα τα χαροποιήσει και θα τα ενισχύσει πολύ! «Σε ευχαριστώ μωρό μου που μάζεψες το πιάτο σου» ή «σε ευχαριστώ που μοίρασες τα μαχαιροπήρουνα». Και πόσα ακόμη μπορείτε να βρείτε....

 

2. Έλα να μιλήσουμε!: Μια πρόταση – πρόσκληση, που δείχνει στο παιδί, ότι θέλετε να μοιραστείτε πράγματα μαζί του, ότι θέλετε να το ακούσετε. Δείχνει το ενδιαφέρον σας & δίνει το πράσινο φως στο παιδί για να σας μιλήσει.για ότι το απασχολεί, από τα απλά και χαρούμενα όπως το αστείο που άκουσε, έως το πόσο άσχημα αισθάνθηκε που δεν θυμόταν αν απαντήσει όταν το ρώτησε η δασκάλα. Στην πραγματικότητα δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία τι θα πει το παιδί, όσο το να νιώθει άνετα να σας μιλάει για την με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από μια επικοινωνία που ρέει.Με την συζήτηση μαζί σας το παιδί με άνεση θα μιλήσει άφοβα, θα εκφράσει τις σκέψεις του και εάν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά θα αποκτήσει δεξιότητες να μιλά με άνεση και φυσικά με τον καιρό θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή του.

 

3. Μπορείς να τα καταφέρεις: Μια πρόταση που κλείνει μέσα της απίστευτη δύναμη & χαρίζει χαμόγελα στα πιτσιρίκια. Η εμπιστοσύνη του γονιού στις δυνάμεις του παιδιού & η παρότρυνσή του, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, για να κάνει το πρώτο βήμα, για να επιμείνει απέναντι στη δυσκολία.Όταν το παιδί τα καταφέρει να ανταπεξέλθει, η αυτοπεποίθησή του θα ενισχυθεί.

 

4. Μπορώ να σε βοηθήσω;: Το να δείχνουμε στο παιδί την διάθεσή μας να το βοηθήσουμε, είναι πολύ σημαντικό. Προσφέρει στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας που του δίνει μεγαλύτερη δύναμη για να τολμήσει. Είναι το δίχτυ ασφαλείας που μπορούμε να του απλώσουμε, για να ανοίξει τα φτερά του.Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να στραφεί για βοήθεια σε εμάς, εάν την χρειαστεί, το κάνει πιο γενναίο! Επίσης με αυτό τον τρόπο, δίνουμε το καλό παράδειγμα για να προσφέρει κι αυτό βοήθεια σε άλλους.

 

5. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου: Το να επιβραβεύουμε την προσπάθεια του παιδιού μας, όταν έχει κοπιάσει ιδιαίτερα, για να πετύχει κάτι, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να το επιβραβεύουμε εφόσον έχει φέρει ένα καλό αποτέλεσμα!

Σαφώς το να κατακτάς την πρώτη θέση έχει σημασία, μα έχει μεγαλύτερη σημασία το να αναγνωρίζεις την προσπάθεια, καθώς μέσω αυτής θα έρθει και η πρωτιά!

 

6. Είσαι πολύτιμος για μένα: Κάθε παιδί είναι πολύτιμο & μοναδικό. Σίγουρα το νιώθετε αυτό πολλές φορές την ημέρα, όμως στο παιδί σας το λέτε; Αγκαλιάστε το, χαϊδέψτε το, κανακέψτε το και πείτε του γλυκόλογα, που τόσο αρέσουν σε όλους μας. Η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να...παρασυρθεί συναισθηματικά και θα έχετε κάνει το παιδί σας να πετά στα σύννεφα!

 

7. Παιδιά χρειάζομαι βοήθεια για να...: Ζητήστε την συνεργασία τους, όσο μικρά κι αν είναι. Μπορεί να μην την χρειάζεστε πραγματικά ή να σας ευχαριστεί να τα περιποιήστε, όμως χρειάζεται να μάθουν την αξία της συνεργασίας & της συλλογικότητας για να ανταπεξέλθουν αργότερα στην ζωή τους.Οπότε μαζέψτε μαζί τους το σαλόνι, στρώστε τα κρεββάτια & φτιάξτε το τραπέζι!

 

8. Συγνώμη & Παρακαλώ: Δύο λέξεις κλειδιά στην ζωή κάθε ανθρώπου. Δυό λέξεις που χαρίζουν χαμόγελα, δείχνουν ευγένεια και καλοσύνη και αναγνωρίζουν την πρόθεση του άλλου να βοηθήσει. Ως γονείς, είστε υπεύθυνοι για να αποτελέσουν τη βάση του λεξιλογίου τους!

 

9. Σ’ αγαπώ! : Ίσως οι πιο δυνατές λέξεις στον κόσμο. Όταν κάποιος στο εκφράζει νιώθεις ότι πετάς. Νιώθεις δυνατός, ευτυχισμένος, σίγουρος & μοναδικός. Να τους το λέτε κάθε μέρα και έτσι θα μάθουν κι αυτά να το εκφράζουν και η ζωή τους θα γίνει λαμπρότερη!

 

10. Κολυκυθομπουκίτσα,ζουζουνάκι, αστεράκι...: Και πόσα άλλα χαϊδευτικά & γλυκόλογα με copyright, κατασκευασμένα από εσάς, μόνο για αυτά! Μια λέξη, μια ματιά, ένα νεύμα, μπορούν να αποτελέσουν το δικό σας μυστικό & να μην ξεχαστεί ποτέ όσα χρόνια κι αν περάσουν!

happy baby