10 ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά και κόρη συζητανε’Εχετε σκεφτεί πόσα ψέματα λέμε εμείς οι γονείς στα παιδιά μας; Σίγουρα όχι αν και μονίμως τους τονίζουμε , «Μην λες ψέμματα, είναι κακό».

Ο μέσος γονέας θα πεί στο παιδί του περίπου 3.000 «λευκά ψέματα» κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, για διάφορους λόγους, στην προσπάθειά του να τα «προστατεύσει» να τα κάνει να αισθανθούν καλύτερα ή για να βγει ο ίδιος από μία δύσκολη θέση, αναφέρει μελέτη που διεξήχθη στη Μ.Βρετανία.

Μερικές από τις νεότερες θεωρίες βεβαίως, θεωρούν ότι το να λέμε μικρά ή μεγάλα ψέματα στα παιδιά, είναι κακό.

 

Για παράδειγμα συμβουλεύουν να λέμε στα μικρά παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, για τη Νεράιδα των Δοντιών και τα Ξωτικά, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αλλά πόσο διασκεδαστικό είναι αυτό  για τα παιδιά και τους γονείς; Και τα ψέμματα που λέμε, κάνουν περισσότερο καλό ή κακό; Αν συμβαίνει το δεύτερο πρέπει να σταματήσουμε αμέσως και να φροντίσουμε να διορθώσουμε την κατάσταση. Αν όμως συμβαίνει το πρώτο, τι θα κερδίσουμε εάν βγάλουμε τόσο γρήγορα την μαγεία από τη ζωή τους;Τα παιδιά εξάλλου, πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία ότι τα ψέματα είναι ένα «μέρος της ζωής», αν και δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε αυτά.

 

Να λοιπόν τα 10 πιο συχνά ψέμματα των γονιών!

1. Ναι, υπάρχει Άγιος Βασίλης, αλλά θα σου φέρει δώρο,μόνο αν είσαι καλό παιδί!

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή που υπάρχει για τα παιδιά. Η αναφορά της και μόνο, είναι αρκετή για να κρατήσει τη συμπεριφορά πολλών παιδιών υπό έλεγχο όλο το χρόνο, αφού η λίστα του Αγίου περιέχει αυστηρά και μόνο τα ονόματα των καλών παιδιών.

Αν και φαινομενικά φαίνεται «αθώο», το πως θα το εξηγήσετε στα παιδιά όταν μεγαλώσουν, αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς μπορεί να τα κάνει να αμφισβητήσουν ότι τους έχετε πει κατά καιρούς  στην διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Κι αυτό θα ήταν πραγματικά καταστροφικό, οπότε θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε με την δέουσα προσοχή, όταν φθάσει η ώρα της αποκάλυψης.

2. Εγώ πονάω περισσότερο από εσένα!

Αυτή τη φράση την έχουμε πει όλοι κατά καιρούς. Αν και είναι αλήθεια από συναισθηματικής απόψεως καθώς κανείς γονιός δεν αντέχει ούτε την σκέψη ότι το παιδί του θα πάθει κάτι κακό ή θα πονέσει, ορισμένους πόνους του παιδιού τους προκαλούμε οι ίδιοι.’Ενα παράδειγμα; Τα εμβόλια! Όλοι έχουμε συνοδέψει τα παιδιά μας στο γιατρό για τα απαραίτητα εμβόλια. Εχουμε αντισταθεί στο κλάμα τους,  γιατί πιστεύουμε ότι έτσι προστατεύουμε την υγεία τους. Όμως ο σωματικός πόνος που νιώθουν εκείνη τη στιγμή και ο φόβος της απελπισίας τους , τα κάνει να πονούν, ενώ εμάς όχι. «Οταν μεγαλώσω θα γίνω γιατρός και τότε θα κάνω όλα τα εμβόλια στην κα Μαρίζα(την παιδίατρό μας), για να πονάει κι αυτή όπως πονάω εγώ τώρα», έλεγε με πάθος η κόρη μου κλαίγοντας, πριν πολλά χρόνια.Και όπως φάνηκε το...εννοούσε!

3. Η μαμά και ο μπαμπάς κοιμούνται!

Μόνο όσοι είναι γονείς θα καταλάβουν τη διπλή σημασία που κρύβεται πίσω από αυτό το μικρό αθώο ψέμα. Ναι, η μαμά & ο μπαμπάς είναι στο υπνοδωμάτιό τους, αλλά όχι, δεν κοιμούνται πραγματικά. Όταν η πόρτα του υπνοδωματίου είναι κλειστή, τα περισσότερα παιδιά έχουν την υποχρέωση, να μην μπαίνουν χωρίς να χτυπήσουν προηγουμένως. Φυσικά, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν συνήθως καταλαβαίνουν γιατί η πόρτα του υπνοδωματίου της μαμάς και του μπαμπά ήταν κλειστή, αν και δεν το συζητάνε ποτέ μαζί τους!

4. Αν μου πεις την αλήθεια, δεν θα θυμώσω καθόλου.

Το «κλειδί» σε αυτή τη φράση, είναι η λέξη «καθόλου». Ναι είναι πολύ καλό, ότι το παιδί σας σε όποια ηλικία και αν είναι, σας εμπιστεύεται τόσο, ώστε να έρθει να σας εκμυστηρευτεί το ψέμα που χρησιμοποίησε ή την κατάσταση που βρίσκεται, αν και ξέρει ότι δεν θα το εγκρίνετε ή ότι του το είχατε ρητώς απαγορέψει.Αυτό σημαίνει ότι έχετε κάνει καλή δουλειά σαν γονιός, το παιδί γνωρίζει ότι το αγαπάτε και ότι η σχέση που έχετε δημιουργήσει με το παιδί σας έχει στέρεες βάσεις και αυτό το κάνει να ξεπερνά το φόβο του και να σας μιλά τελικά. Ομως, θα θυμώσετε...σίγουρα!

5. Τρώτε τα λαχανικά σας για να γίνετε δυνατοί, ψηλοί και όμορφοι.

Ας το παραδεχθούμε. Οι γονείς λέμε τα πάντα προκειμένου τα παιδιά να φάνε αυτό που θεωρούμε, καλό, θρεπτικό καιμαμά δίνει φάρμακο υγιεινό!Κλασική ατάκα του είδους αποτελεί το σπανάκι, που όποιο πιτσιρίκι το καταναλώσει θα γίνει πολύύ δυνατό. Ακολουθούν τα ψάρια, που θα κάνει τα παιδιά μας να βλέπουν στο... σκοτάδι και οι φακές που...άμα τις φας όλες χωρίς γκρίνια, θα μπορείς να ακούς τα πάντα.Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, αναλόγως των αναγκών και της φαντασίας του κάθε γονέα!

6. Αν κάνεις συνέχεια γκριμάτσες και τραβάς τα χείλια σου με τα δάχτυλα, το πρόσωπό σου θα μείνει έτσι για πάντα.

Σίγουρα οι γκριμάτσες δεν είναι και το καλύτερο πράγμα, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εξάλλου πλέον όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και τα πιτσιρίκια μας είναι αρκετά έξυπνα να το καταλαβαίνουν επίσης. Αυτή η...απειλή τείνει να εκλείψει!

7. Η μαμά και  ο μπαμπάς δεν πήγαν ποτέ αδιάβαστοι στο σχολείο.

Δεν αντέγραψαν ποτέ σε διαγώνισμα, δεν έκαναν τους άρρωστους γιατί δεν είχαν διαβάσει, δεν μιλούσαν στο μάθημα, ήταν πάντα ήσυχοι στην τάξη και έπαιρναν τέλειους βαθμούς! Ισχύουν όλα, μέχρι που οι λιλιπούτειοι μαθητές αποφασίσουν να ρωτήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και τότε όλο και κάτι βγαίνει στη... φόρα!

8. Δεν έχει Ντόρα η εξερευνήτρια αυτή την εβδομάδα / η τηλεόραση χάλασε/ δεν πιάνει το κανάλι

Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά σήμερα είναι ατσίδες στην τεχνολογία και δεν πτοούνται με μία τέτοια δήλωση! Με όποιον τρόπο κι αν τους το πείτε, οι μικροί σας high tech θα ανασκουμπωθούν για να ανακαλύψουν το πρόβλημα και να το διορθώσουν. Μόνη λύση να πείτε ότι θα έρθει να πάρει την τηλεόραση ο...μάστορας. Αλλά και τότε θα δώσουν λύση στο πρόβλημά τους, καταφεύγοντας στο computer και στη δυνατότητα της web tv! Τελικά η τεχνολογία δεν αφήνει τίποτα αλώβητο!

9. Μαμά ή μπαμπά, πώς γεννηθήκαμε;

Οι περισσότεροι μπαμπάδες θα απαντήσουν με το χαρακτηριστικό «ρώτησε τη μαμά σου», στο οποίο καταφεύγουν πάντα όταν θέλουν να...γλυτώσουν από κάτι. Οι δε μαμάδες θα αρχίσουν να περιγράφουν πόσο γλυκά μωράκια ήταν...όταν γεννήθηκαν, πόσο βάρος είχαν, πόσο έτρωγαν, ποιό ήταν το αγαπημένο τους παιχνιδάκι και πολλά άλλα, στρέφοντας αλλού την συζήτηση, κάτι αρκετά προσφιλές όταν δεν θέλουν να απαντήσουν σε κάτι.

Πολλοί επίσης βασίζονται στην φυσική ιστορία να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση, λέγοντας ιστορίες με μελισούλες και...πελαργούς. Το καλύτερο θα ήταν μια πιο άμεση προσέγγιση του θέματος. Κυκλοφορούν αρκετά βιβλία τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν.

10. Η μαμά και ο μπαμπάς δεν λένε ποτέ, μα ποτέ...ψέμματα.

Κάτι που βέβαια όλοι οι γονείς ξέρουμε ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ψέμα, μετά από την ύπαρξη του ‘Αγιου Βασίλη, για τον οποίο όλοι ισχυριζόμαστε παθιασμένα ότι υπάρχει!

 

Ελληνικά
happy baby