5 βήματα αδελφικής αγάπης

δύο αδέλφια παίζουνΚάποιες σχέσεις περνούν από σαράντα κύματα για να είναι λειτουργικές. Τι γίνεται, όμως, με τις αδελφικές σχέσεις; Πώς «χτίζεται» η αδελφική αγάπη; Υπάρχουν απλά και σαφή στάδια!

 

 

Τα 5 στάδια που δοκιμάζουν αλλά και «χτίζουν» την αδελφική αγάπη!

 

Στάδιο 1: Η Ζήλια

Ανακοινώσατε την εγκυμοσύνη σας κι όλα πήγαν καλά. Ήρθε το μωρό στο σπίτι και η πρώτη συνάντηση δεν συνοδεύτηκε από φωνές και κλάματα. Κι εκεί που όλα έβαιναν καλώς, το… τέρας με τα πράσινα μάτια κάνει άξαφνα την εμφάνισή του! Το πρωτότοκό σας εν μια νυκτί αποφασίζει πως δεν θέλει πια να σας μοιράζεται με κάποιον μικρό, παράξενο και πεινασμένο άγνωστο. Εσείς, από τη μεριά σας, προσπαθείτε να γίνετε χίλια κομμάτια για να το ικανοποιήσετε! Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι, λιγότερο κουραστικοί και ψυχοφθόροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αδελφική ζήλια.

 • Προσπαθήστε να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί σας όταν το μωρό κοιμάται. Εκμεταλλευτείτε τις ατελείωτες ώρες βρεφικού ύπνου για να του δείξετε πόσο το αγαπάτε Σίγουρα χρειάζεστε και λίγη ξεκούραστη, αλλά καταπολεμώντας την παιδική ζήλια εν τη γενέσει της θα εξαντλείστε στο μέλλον πολύ λιγότερο.
 • Συζητήστε με τον σύντροφό σας το ενδεχόμενο να απασχολεί εκείνος το μεγαλύτερο παιδί όσο εσείς θηλάζετε ή αλλάζετε την πάνα του μωρού. Ακόμη, μπορείτε, όσο θηλάζετε, να αφήνετε το μεγαλύτερο παιδί, εφόσον θέλει, να κάθεται δίπλα σας. Χαϊδέψτε το και μιλήστε του τρυφερά. Τέλος, εντάξτε το μεγαλύτερο παιδί στη διαδικασία του ταϊσματος ή της αλλαγής πάνας παρέχοντάς του βοηθητικό ρόλο.

SOS tip: Διαβάστε του παραμύθια που αναφέρονται στη ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια, όπως: «Το αρκουδάκι που δεν ζηλεύει το αδελφάκι του», εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

 

Στάδιο 2: Το πισωγύρισμα

Μπορεί το πρώτο σας παιδί να έγινε το μεγαλύτερο, αλλά πιθανόν, εάν είναι κάτω από 5 ετών, να είναι ακόμα μωρό. Έτσι, σε μια ύστατη προσπάθεια να στρέψει τα φώτα πάνω του προσπαθεί να ξαναγίνει το «μωρό» σας, απαιτώντας τη φροντίδα σας. Ζητάει μπιμπερό, θέλει να το ταΐζετε, λερώνει τα σεντόνια του και γενικά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τραβήξει την προσοχή σας.

 • Προσπαθήστε να μην το κάνετε θέμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο η φάση που περνά θα διαρκέσει περισσότερο. Φράσεις όπως «Μα εσύ είσαι πια μεγάλος» ή «Τα μεγάλα παιδιά δεν τα κάνουν αυτά» ή «Κάνεις σαν μωρό» είναι επιζήμιες.
 • Δώστε του μπιμπερό εάν το ζητάει, ταΐστε το και μη σχολιάζετε τα «βρεγμένα» ρούχα και σεντόνια του. Περιμένετε σιωπηλά να παρέλθει η εκ νέου «βρεφοποίηση» και μη δείχνετε ότι με τα καμώματα αυτά αιχμαλώτισε την προσοχή σας. Αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως δεν είναι και τόσο βολικό να είσαι μωρό!
 • Βοηθήστε το έμμεσα να κατανοήσει τα πλεονεκτήματα του να είσαι μεγάλος: για παράδειγμα «Το μωρό δεν μπορεί να φάει γλειφιτζούρι, εσύ, όμως, που είσαι μεγάλος, μπορείς. Γιούπιιιι»!

Στάδιο 3: Τα πειράγματα

δυο αδέλφια στην θάλασσαΤο νέο μωρό μπορεί να γεννά τη ζήλια, αλλά είναι απόλυτα φυσικό να εξάπτει και την περιέργεια. Βέβαια, πολλές φορές αυτό το ενδιαφέρον εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά όταν το παιδί είναι κάτω των 3 ετών. Τα αγγίγματα, τα ζουλήγματα ή τα τσιγκλίσματα είναι πιθανό να αποτελέσουν «απειλή» τόσο για το μωρό όσο και για τη δική σας αρτηριακή πίεση!

 • Μη φωνάζετε ποτέ «μην αγγίζεις το μωρό», γιατί έτσι είναι πιθανό το μεγαλύτερο παιδί να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας σκόπιμα.
 • Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε το παιδί μόνο του με το μωρό, χωρίς επίβλεψη. Ίσως άθελά του το θέσει σε κίνδυνο! Προτρέψτε το να το χαϊδεύει απαλά σε ασφαλή σημεία, όπως η κοιλιά, και ξεκαθαρίστε πως δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να το ζουλάει, να το σπρώχνει ή να το χτυπά.

Στάδιο 4: Η μοιρασιά

Κάποτε τα μωρά μεγαλώνουν και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τα παιχνίδια. Κι ενώ εσείς ελπίζατε να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, το μεγαλύτερο αρνείται πεισματικά να μοιραστεί τα πράγματά του. Κάπως έτσι, αρχίζουν και οι πρώτοι καβγάδες.

 • Προσπαθήστε να μην είστε ιδιαίτερα σκληρές με το πρωτότοκό σας. Το να μάθει κάποιος να μοιράζεται είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
 • Μην παίρνετε πάντα το μέρος του νεότερου. Ακόμη και τα πιο μικρά χέρια έχουν την ικανότητα να αρπάζουν παιχνίδια. Καλύτερα να μην παίρνετε το μέρος κανενός. Μιλήστε με κάθε παιδί χωριστά, ακούστε το χωρίς, όμως, να το καταδικάζετε.
 • Μην πετάτε τα παιχνίδια που δεν είναι ασφαλή για μωρά. Η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του μεγαλύτερου παιδιού.

Στάδιο 5: ΗρεμΙα και γαλήνη

Η πολυπόθητη μέρα έφτασε: τα παιδιά σας παίζουν επιτέλους ήρεμα και ειρηνικά! Ωστόσο, εάν τα αφήσετε έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως η εικόνα αυτή αποτελέσει απλή γαλήνη πριν την τρικυμία. Κι αυτό γιατί μπορεί να νιώσουν ότι με το να παιζουν μαζί στερούνται την παρουσία και το ενδιαφέρον σας.

 • Φροντίστε να είστε εκεί κοντά για να τα επιβλέπετε ενθαρρύνοντας, παράλληλα, το παιχνίδι τους.
 • Εκφράστε τόσο με τη στάση όσο και με τα λόγια σας το πόσο χαρούμενες αισθάνεστε που μπορούν και παίζουν μαζί και επιβραβεύστε την καλή τους συμπεριφορά.

Εάν καταφέρετε να υπερπηδήσετε τα εμπόδια, που θέτουν στην αδελφική φιλία αυτά τα 5 στάδια, θα μπορείτε να είστε βέβαιες πως έχετε θέσει τις βάσεις για μια σχέση ζωής.

                                                                                             

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου, πτυχιούχου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη γονέων - παιδιών - εφήβων- ζευγαριών στις σχολές γονέων, στη διάγνωση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών και στον επαγγελματικό προσανατολισμό (MSc), Ευγενίας Γαβριήλ.     

Ελληνικά
happy baby