6 λύσεις για το πρωινό ξύπνημα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

πρωινό ξύπνημαΤο πρωινό ξύπνημα για να ετοιμαστούν τα παιδιά για το σχολείο είναι μια διαδικασία συχνά περίπλοκη για τους γονείς. Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

 

Το πρωινό ξύπνημα δεν είναι για όλους μια ευχάριστη διαδικασία, πόσω μάλλον για τα παιδιά, πολλά από τα οποία στη σκέψη και μόνο ότι πρέπει να πάνε σχολείο αρνούνται να βγουν από το πάπλωμα! Υπάρχουν βέβαια και μπόμπιρες που σηκώνονται πιο νωρίς και από τη μαμά, από αδημονία να τρέξουν στο σχολείο και να ξαναδούν τους φίλους και τους δασκάλους τους. Το ωράριο του σχολείου, όμως,  με το κουδούνι να χτυπά συγκεκριμένη ώρα, επιβάλλει σε γονείς και παιδιά συγκεκριμένη ώρα για το πρωινό εγερτήριο και άρα συγκεκριμένη ώρα για το βραδινό ύπνο. Πώς, λοιπόν, θα βοηθήσετε το παιδί σας και να ξυπνά το πρωί αλλά και να κοιμάται το βράδυ;

 

6 λύσεις για την πρωινή τρέλα!

1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά το βράδυ. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 8 με 10 ώρες βραδινού ύπνου για να είναι ξεκούραστα. Αυτό σημαίνει ότι για να ξυπνήσουν στις 7 πρέπει να έχουν κοιμηθεί το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ, ώστε το πρωί να μην γκρινιάζουν. Πολλοί γονείς δεν οργανώνουν σωστά το πρόγραμμα του παιδιού, με αποτέλεσμα το διάβασμα να μένει τελευταίο και να… τραβάει χρονικά, καθώς το παιδί είναι κουρασμένο. Επίσης, πολλές φορές υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα μέχρι τις 9 τα παιδιά να μην έχουν προλάβει να διαβάσουν, να φάνε, να κάνουν μπάνιο και να πάνε για ύπνο χωρίς να είναι σε… εγρήγορση! Γι’ αυτό οργανώστε σωστά το ημερήσιο πρόγραμμα και μην αφήνετε τα παιδιά να ξενυχτούν, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος.

 

2. Λάβετε υπόψη το χαρακτήρα του παιδιού σας! Μερικά παιδιά έχουν το πρωινό ξύπνημα στο τσεπάκι τους, ενώ άλλα όχι. Γι’ αυτό αναλογιστείτε: το παιδί σας δυσκολεύεται με τις αλλαγές; Πόση ώρα χρειάζεται για να ολοκληρώσει κάτι, όπως το να ντυθεί; Μήπως θέλει ειδικό τρόπο στο ξύπνημα για να μην γκρινιάζει; Προσαρμόστε, λοιπόν, την κατάσταση στα δεδομένα του. Για παράδειγμα ένα χαρούμενο κι αστείο ξυπνητήρι κάνει πολύ πιο εύκολο το πρωινό ξύπνημα για τους μικρούς γκρινιάρηδες!

 

3. Θέστε το άγχος για το σχολείο υπό έλεγχο! Συχνά ο λόγος που τα παιδιά δεν θέλουν να σηκωθούν το πρωί είναιξυπνητήρι γιατί φοβούνται να ξαναπάνε σχολείο. Ένα τεστ, μια εργασία που ξέχασαν, κάποιο πρόβλημα με άλλα παιδιά ή με το δάσκαλο κάνει τα παιδιά απρόθυμα να ξαναγυρίσουν εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλάτε καθημερινά με τα παιδιά σας και να σας διηγούνται τη μέρα τους για να μπορέσετε να διακρίνετε ανάλογα προβλήματα. Ένα παιδί που π.χ. το πειράζουν τα άλλα παιδιά, ενδεχομένως το βράδυ να μη θέλει να πάει για ύπνο, από φόβο ότι το πρωί πρέπει να ξαναπάει σχολείο, ενώ ούτε το πρωί σηκώνεται εύκολα. Τέτοια σημάδια θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να τα συζητήσετε με το ίδιο το παιδί.

 

4. Μην πιέζετε το παιδί να βιαστεί! Το πιο συνηθισμένο λάθος των γονέων, που φέρνει πρωινό ξέσπασμα στα παιδιά, είναι φυσικά να τα πιέζουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ετοιμαστούν. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως τα παιδιά να φτάνουν καθυστερημένα και νυσταγμένα στο σχολείο. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγετε είναι ο προγραμματισμός και η οργάνωση. Γνωρίζοντας τις συνήθειες και τους ρυθμούς των παιδιών σας, θα ξέρετε περίπου πόση ώρα θέλουν να ετοιμαστούν, χωρίς πίεση και γκρίνια. Ξυπνήστε τα μισή ώρα νωρίτερα, ώστε να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν. Και φυσικά έχετε έτοιμα από το βράδυ τα βασικά: ρούχα, τσάντες, το κολατσιό τους, έτοιμες τις εργασίες τους! Έτσι, ακόμη κι αν το ξυπνητήρι χαλάσει ξαφνικά, τουλάχιστον δεν θα τρέχουν πανικόβλητα!

 

5. Περιορίστε ό,τι τα αποσπά! Τηλεόραση, παιχνίδια και υπολογιστής το πρωί είναι σίγουρη συνταγή για αργοπορία. Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να τελειώσουν το ντύσιμό τους ή το πρωινό τους όταν υφίστανται εξωγενείς παράγοντες που τα αποσπούν, όπως η τηλεόραση ή κάποιο παιχνίδι. Φροντίστε, λοιπόν, να βάλετε όρους, π.χ. ότι «η τηλεόραση δεν θα ανοίξει αν δεν φάμε το πρωινό μας».

 

6. Φανείτε ελαστικοί με το πρωινό. Αυτό δεν σημαίνει να αφήσετε τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι νηστικά! Απλά εάν ξέρετε ότι το παιδί σας γενικώς δεν είναι του… πρωινού, φροντίστε να βρει στο τραπέζι πράγματα που μπορεί να φάει χωρίς διαμαρτυρία. Π.χ. κάποια παιδιά προτιμούν τα υγρά, οπότε έχετε έτοιμους χυμούς, γάλα ή smoothies. Κάποια άλλα μπορεί να δεχτούν μια φρυγανιά με μέλι ή δημητριακά. Σε κάθε περίπτωση ένα ευφάνταστο πρωινό παρακινεί πολλά παιδιά να φάνε. Τέλος, μην ξεχνάτε και την παραδοσιακή λύση: κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί! Είναι το μόνο καλό πρωινό που μπορείτε να επιτρέψετε σε ένα παιδί να φάει στο δρόμο, αντί για έτοιμα κρουασάν και τυρόπιτες.

 

Αν παρ'όλα αυτά δεν τα καταφέρετε

Σε περίπτωση που το πρωινό ωράριο και ξύπνημα είναι εξακολουθητικά πολύ δύσκολο για το παιδί, παρά τη δική σας οργάνωση και προετοιμασία βρείτε τη λύση μαζί με το παιδί. Καθίστε μια μέρα κάτω, όταν θα είναι ήρεμο και χαλαρό, και ζητήστε του να σας πει τι είναι αυτό που θα το βοηθήσει να ξυπνά πιο εύκολα το πρωί. Συμφωνήστε βέβαια ότι κάποιοι κανόνες, όπως το πρωινό γεύμα, είναι απαράβατοι. Μπορείτε ενδεχομένως να κολλήσετε χαρούμενα πόστερ από το προηγούμενο βράδυ στην πόρτα του δωματίου του, που θα του θυμίσει τι πρέπει να κάνει το πρωί.

 

Χρήσιμη συμβουλή

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ, καθώς βρίσκονται σε υπερένταση. Γι’ αυτό προσπαθήστε να μην κάνουν βαριές σωματικές δραστηριότητες ακριβώς πριν τον ύπνο, όπως π.χ. αθλητισμό. Αντίθετα, καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα, που να περιλαμβάνει φαγητό, μπάνιο, ένα παραμύθι και καληνύχτισμα!

 

happy baby