7 λέξεις που αλλάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

τρια παιδιά

...και μας κάνουν οικογενειακώς πιο ευτυχισμένους!

Ποιός πραγματικός γονιός, δεν θέλει την ευτυχία και την χαρά των παιδιών του;

 

Όμως κάτι το στρες, η κούραση και η πάλη για την καθημερινότητα, μας αποσπούν και μας απομακρύνουν από τον στόχο μας. Αυτό που θέλουμε οι γονείς είναι η υγεία και η ευτυχία των παιδιών μας και αυτό που αποζητούν τα παιδιά μας είναι η χαρά της συντροφιάς μας και η διαβεβαίωση ότι αυτό που κάνουν, θέλουν ή επιθυμούν μας...αρέσει!

 

Κάτι τόσο απλό όσο η φράση «μου αρέσει» είναι δυνατόν όμως να αλλάξει ή να βελτιώσει τη συμπεριφορά των παιδιών μας και να τα «ηρεμήσει»; Και αν τα παιδιά νιώσουν πιο χαλαρά, θα χαλαρώσουμε κι εμείς οι γονείς απέναντί τους; ‘Η πρέπει πρώτα να χαλαρώσουμε εμείς οι γονείς και αυτόματα αυτό θα φανεί στην συμπεριφορά μας και κατά συνέπεια και στην συμπεριφορά των παιδιών; Μάλλον το δεύτερο!

 

Αρχίστε σήμερα κιόλας να επαινείτε τα παιδιά σας, όχι για τα σπουδαία τους κατορθώματα στο σχολείο ή στον αθλητισμό ή στην μουσική, αλλά για τα απλά πράγματα που χαίρονται όταν τα κάνουν! Πείτε για παράδειγμα:

- «Χάρη, μου αρέσει πολύ όταν ζωγραφίζεις!» και απλά σταματήστε εκεί! Μην επαινέσετε την ζωγραφιά που κάνει, μην την...βαθμολογήσετε λέγοντας πόσο τέλεια είναι. Απλά χαμογελάστε, χαϊδέψτε τον και αποχωρήστε, ή πείτε

- «Παναγιώτη μου αρέσει να σε βλέπω να διασκεδάζεις»,όταν βλέπει ένα παιδικό έργο στην τηλεόραση, ή πείτε

- «Έλσα, μου αρέσει όταν γελάς», όταν ένα αστείο ειπωθεί και το παιδί γελάσει!

Απλές καθημερινές φράσεις, που όμως δηλώνουν στο παιδί ότι επικροτείτε αυτό που κάνει και ότι συνάμα το αποδέχεστε. Εκεί βρίσκεται και το μυστικό που θα αλλάξει την συμπεριφορά τους. Στην αποδοχή ή πιο απλά στην έγκρισή σας.

Γιατί αυτό γίνεται εκείνη τη στιγμή. Λέτε στο παιδί σας ότι «εγκρίνετε» αυτό που κάνει, ή την κατάσταση όπου αυτό είναι.

Δοκιμάστε το λοιπόν σε καθημερινή βάση, μιλήστε απλά και θα δείτε μία εντυπωσιακή αλλαγή να συντελείται μπροστά στα μάτια σας. Το παιδί θα γίνει πιο γελαστό, πιο χαρούμενο, θα νιώσει ελεύθερο να εκφραστεί και η χαρά που θα δείτε στο πρόσωπό του θα είναι για σας μεγάλη ανταμοιβή. Και εσείς με τη σειρά σας θα νιώσετε καλύτερα και πιο ήρεμοι. Δεν χρειάζονται επιτεύγματα για να νιώσετε ανώτεροι για το παιδί σας. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός γονιού σήμερα, είναι το παιδί του να τον κοιτά και να φαίνεται η αγάπη στο βλέμμα και το χαμόγελό του. Αυτό σημαίνει ότι ο γονιός τιμά τον ρόλο του!

 

Συμπληρώστε λοιπόν μόνοι σας τις φράσεις που κάθε φορά θέλετε να πείτε, χρησιμοποιώντας επτά μόνο λέξεις.  Είναι εύκολο, πείτε απλά τα παρακάτω, απευθυνόμενοι στο παιδί σας:

«Μου αρέσει όταν σε βλέπω » (να παίζεις, να τρέχεις, να χαίρεσαι, να προσπαθείς,να τραγουδάς, να χορεύεις, να τρως κ.α) και θα δείτε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, όταν ξεστομίσετε  αυτές τις φράσεις, κοιτώντας το με αγάπη!

happy baby