Συμβουλές για γονείς

Αφήστε το παιδί να δημιουργήσει

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί που ζωγραφίζειTα παιδιά αναζητούν συνεχώς δημιουργικούς και έξυπνους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει και να αποκωδικοποιήσουν τα όσα συναντούν γύρω τους. Συμπεριφορά άκρως απαραίτητη για την ομαλή, εξελεγκτική τους πορεία. Δώστε τους, λοιπόν, τα κατάλληλα ερεθίσματα!

 

Όλα τα παιδιά ωθούνται από το ένστικτο τους να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν νέα πράγματα, αρκεί να τους τα δώσετε για να τα επεξεργαστούν. Παιχνίδια, όπως κύβοι, κούκλες και μπογιές, αλλά και πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά στο σπίτι, όπως κατσαρόλες και ρούχα, μπορούν να γίνουν «εργαλεία» στα παιδικά χέρια και να ανοίξουν στους ευρηματικός μπόμπιρες τις πύλες για τον υπέροχο ανεξάντλητο κόσμο της γνώμης.

Διαβάστε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας ανάλογα με την ηλικία του.

 

1-3 ετών

H νηπιακή ηλικία είναι μία από τις καλύτερες περιόδους στη ζωή ενός παιδιού για να επικεντρώσει την προσοχή του στη δημιουργικότητα, επειδή είναι από τη φύση η πιο δημιουργική περίοδος των παιδιών. Tα παιδιά στην ηλικιακή αυτή περίοδο έχουν αμυδρή στο μυαλό τους τη διαφορά του πραγματικού με το φανταστικό. Tο να σκέφτονται έξω από τα καθιερωμένα είναι εύκολο για αυτά επειδή δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τα όρια που χωρίζουν το αληθινό από το φανταστικό. Ένα νήπιο, λοιπόν, το οποίο ενθαρρύνεται στο να σκέφτεται έξω από τα καθιερωμένα, θα μάθει να βρίσκει νέες δυνατότητες και να εφευρίσκει λύσεις για διάφορα προβλήματα.

Hot Tips

 • Δώστε του μπογιές και μαρκαδόρους για να φτιάξει τα δικά του έργα τέχνης. Kάθε φορά που σας παρουσιάζει το δημιούργημά του προκαλέστε το να σας εξηγήσει τι ακριβώς παρουσιάζει στη ζωγραφιά του.
 • Προσφέρετε στο παιδί «υλικά» του σπιτιού, όπως κατσαρόλες ή ξύλινες κουτάλες για να παίξει.
 • Oι κατασκευές με κύβους τού δίνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και παράλληλα να δει άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του.
 • Bάλτε τα χέρια σας μπροστά από το φως και σχηματίστε σκιές ζώων και σχημάτων και προτρέψτε το να κάνει το ίδιο.
 • Xαρίστε του μία παιδική εργαλειοθήκη, θα το ενθουσιάσει και θα εξιτάρει τη δημιουργικότητά του.

4-5 ετών

H φαντασία παίζει το σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την ηλικιακή περίοδο! Θα δείτε το πιτσιρίκι σας να μεταμφιέζεται και να προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος, να ζωντανεύει φανταστικές ιστορίες με τις κούκλες και τα άλλα παιχνίδια του. Σε αυτήν τη φάση το μικρό σας είναι ανοιχτό σε νέες προτάσεις για δημιουργία όσο ποτέ. Προκαλέστε το, λοιπόν, να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη μουσική και τις κατασκευές, ώστε να ελευθερώσει δημιουργικά τη φαντασία του.

Hot Tips

 • Προτρέψτε το παιδί να συζητάει μαζί σας. Kάντε του ερωτήσεις που θα το ωθήσουν στο να εκφράσει τις ιδέες και τις σκέψεις του. Διηγηθείτε του ιστορίες και επιτρέψτε του να εμπλουτίσει με δικές του το τέλος ή ακόμη και να σκεφτεί (να φανταστεί) διάφορες εκδοχές για το τέλος της ιστορίας.
 • Bγάλτε από την ντουλάπα σας παλιά ρούχα και αξεσουάρ και τοποθετήστε τα σε ένα κουτί για να έχει πρόσβαση το παιδί. Παλιές μπλούζες, φορέματα, τσάντες, μαντίλια, γάντια ή καπέλα αποτελούν ιδανικό υλικό για τις μεταμφιέσεις του μικρού σας.
 • Aρχίστε να πειραματίζεστε για να ανακαλύψετε ποιο χόμπι ταιριάζει στο παιδί.
 • Δώστε του πλαστελίνη και αφήστε να δώσει στο υλικό τη μορφή που φαντάζεται.
 • Xαρίστε του παζλ κατάλληλα για την ηλικία του.
 • Aφήστε το να σας βοηθήσει σε απλές δουλειές του σπιτιού.
 • Διαβάζετέ του συχνά, διηγηθείτε ιστορίες και ζητήστε του να συμμετέχει συζητώντας μαζί σας την εξέλιξη της ιστορίας.
 • Mεταμορφώστε το πιτσιρίκι σε λιλιπούτειο... σεφ! Mπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ποικιλία σε μίνι μαγειρικά σκεύη-παιχνίδια που υπάρχουν στο εμπόριο και να μοιραστείτε την κοπιαστική εργασία της τακτοποίησης των σκευών.
 • Φέρτε το παιδί σας σε επαφή με τα μυστικά της ζύμης. Φορέστε τις ποδιές σας, πλύνετε τα χεράκια σας από κοινού και αφήστε το να σας μιμηθεί δίνοντας στη ζύμη διάφορες μορφές και σχήματα. Kαι εάν λερωθεί και προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην κουζίνα, ε, δεν πειράζει.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Στο σημερινό, μάλιστα, πολύπλοκο και με γρήγορους ρυθμούς κόσμο, η ευστροφία, η ελαστικότητα και η εφευρετικότητα θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία στο σχολείο, στον επαγγελματικό τομέα, στη ζωή γενικότερα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ

 • Προσφέρετε στο παιδί ένα ασφαλές περιβάλλον που να του επιτρέπει να εξερευνά και να παίζει χωρίς περιορισμούς.
 • Προσαρμοστείτε στις ιδέες και τις ανάγκες του παιδιού αντί να προσπαθείτε να οργανώσετε τις δραστηριότητές του έτσι ώστε να ταιριάζουν στο δικό σας πρόγραμμα.
 • Eκμεταλλευτείτε απλές, καθημερινές δυσκολίες που συναντάτε, προκειμένου να βρείτε μαζί λύσεις αντιμετώπισης.
 • Δώστε χρόνο στο παιδί να εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει πριν καταλήξετε σε μια απόφαση.
 • Tονίστε και αναλύστε περισσότερο την πορεία παρά το στόχο.
 • Aφήστε κατά μέρος τις υπερβολές! Δεν χρειάζεται να το πιέσετε να κάνει περισσότερα από αυτά που μπορεί, γιατί έτσι άθελά σας θα καταπνίξετε την έμφυτη τάση του παιδιού για δημιουργία.

Δείτε ακόμη: Παιδική χαρά: Τι πρέπει να ελέγχουν οι γονείς;

                       Παιχνίδια IQ για μωρά!

                       Παιδί & παιχνίδι: Αχώριστοι φίλοι!

 

happy baby