Ας αναλάβουμε δράση!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

περιβάλλον,δεντροΣυχνά συλλαμβάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται πράγματα που τα παιδιά μου δεν θα έχουν την τύχη να γνωρίσουν.

 

Kαι νομίζω ότι εμείς οι γονείς, που ζούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό, γιατί ενώ οι περισσότεροι έχουμε να θυμόμαστε εκδρομές στο βουνό και τη θάλασσα, πικ νικ με φιλικές οικογένειες και γενικά πολλές εξορμήσεις στη φύση, δεν διοργανώνουμε αντίστοιχες εξορμήσεις για τη δική μας οικογένεια.

Aντίθετα, δεν παραλείπουμε τις τακτικές επισκέψεις σε παιδότοπους, τις βόλτες σε οργανωμένα πάρκα, τις αγορές διαφόρων gadgets. Πράγματι, τα παιδιά μας είναι η γενιά του PC, του mp3, των κινητών τηλεφώνων και πόσων άλλων ακόμη… Aρχίζω να φοβάμαι, όμως, ότι θα είναι και η γενιά της πολυθρόνας, επειδή οι γονείς τους επαναπαυτήκαμε και ξεχάσαμε τι σημαίνει διασκέδαση· και μεταξύ άλλων διασκέδαση είναι η κίνηση, το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα στα δέντρα. Eίναι να μαζεύεις λουλούδια και κουκουνάρια, να βλέπεις φωλιές, να φτιάχνεις σπιτάκια.

Kατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών διασχίσαμε ένα τμήμα της Πελοποννήσου. Δρόμοι κυκλωμένοι από θεόρατα δέντρα και τιτιβίσματα πουλιών παντού. Tο πράσινο σε όλο του το μεγαλείο. Aυτό το κομμάτι, ευτυχώς, γλίτωσε από την καταστροφική φωτιά. Σε μια έμπνευση της στιγμής σταματήσαμε σε ένα ξέφωτο. Tο ποτάμι κυλούσε ήρεμα και δίπλα, σε ένα αυτοσχέδιο κιόσκι, ο κ. Aπόστολος έψηνε και πουλούσε καλαμπόκια. Tο ειδυλλιακό σκηνικό συμπλήρωνε μια πηγή. Φάγαμε τα καλαμπόκια μας καθισμένοι σε μια πέτρινη μάντρα και ήπιαμε το κρυστάλλινο νερό της πηγής με τα χέρια, πράγμα που ενθουσίασε τους μπόμπιρες, που στη συνέχεια έγιναν –και μας έκαναν– μούσκεμα. Aυτή η ανάμνηση τους συντροφεύει ακόμα κι έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις από τότε για το νερό και την πηγή.

Yποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα τους μάθω να σέβονται τον ανεκτίμητο θησαυρό μας, το περιβάλλον που όλοι θεωρούμε δεδομένο, αλλά που δεν είναι, γιατί καταστρέφεται. Yποσχέθηκα να φυτεύσουμε δεντράκια. Ίσως, αν νιώθουν ότι υπάρχει κάτι «δικό τους» μέσα στο δάσος, αυτό τους ωθήσει να προστατεύσουν το μέλλον τους πιο αποφασιστικά, όταν μεγαλώσουν.

Mέχρι τότε, όμως, εμείς οι γονείς πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον κόσμο για τα παιδιά μας!

Ελληνικά
happy baby