Αντανακλαστικά… ζωής!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό μπρούμυταΈνα μωρό όταν γεννιέται μοιάζει αβοήθητο.,όμως η φύση το έχει προικίσει με αντανακλαστικά που στοχεύουν στην προστασία του.

 

Τα νεογνικά αντανακλαστικά είναι ενστικτώδεις κινήσεις που κάνει το μωρό με στόχο την προστασία του. Αποτελούν μέρος της νευρολογικής εξέτασης του νεογνού και εξαφανίζονται φυσιολογικά και σταδιακά καθώς το μωρό μεγαλώνει.

 

Ποια είναι;

Το αντανακλαστικό του δραγμού. Ο γιατρός βάζει τα δάχτυλά του στις παλάμες του μωρού, κι εκείνο ανταποκρίνεται αμέσως. Σφίγγει αυτόματα τα δάχτυλά του. Το αντανακλαστικό του δραγμού είναι τόσο έντονο, που ο γιατρός μπορεί να σηκώσει ακόμη και όρθιο το μωρό με τη δύναμη που βάζει εκείνο σφίγγοντας τα δάχτυλά του!

Το αντανακλαστικό της αναζήτησης του στήθους. Αν χαϊδέψετε απαλά το μάγουλο του μωρού θα παρατηρήσετε ότι θα στρέψει το κεφάλι προς το δάχτυλό σας και θα ανοίξει το στόμα, αναζητώντας το στήθος της μητέρας για να θηλάσει.

Το αντανακλαστικό του θηλασμού. Αγγίξτε απαλά το στόμα του μωρού σας και θα διαπιστώσετε ότι αμέσως θα το ανοίξει και θα αρχίσει να θηλάζει.

Το αντανακλαστικό της βάδισης. Ο γιατρός κρατά το μωρό όρθιο, ακουμπώντας τα ποδαράκια του σε μια σταθερή επιφάνεια και εκείνο αμέσως κάνει κινήσεις σαν να περπατάει.

Το αντανακλαστικό της κατάποσης. Όλα τα μωρά μπορούν να καταπιούν από τη στιγμή που γεννιούνται. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν αμέσως να πιουν γάλα.

Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος ή του Moro. Αν το μωρό ακούσει ένα δυνατό κρότο κοντά του ή αν το πιάσουμε άγαρμπα απλώνει τα χέρια και τα πόδια με τα δάχτυλα τεντωμένα προς τα έξω σαν να προσπαθεί να πιαστεί από κάπου. Μετά αφήνει τα χέρια και τα πόδια του να επανέλθουν, λυγίζει τα γόνατα και σφίγγει τις γροθιές του.

Το αντανακλαστικό του μπουσουλήματος. Αν βάλετε ένα νεογέννητο μπρούμυτα, θα πάρει μια θέση σαν να ετοιμάζεται να μπουσουλήσει.

 

SOS tip

Τα αντανακλαστικά του μωρού εξετάζονται από τον παιδίατρο τις πρώτες μέρες ζωής του και τα περισσότερα αποσκοπούν στην προστασία και την επιβίωση του μωρού!

 

happy baby