Αντιμετωπίστε την επιλόχεια κατάθλιψη!

αντιμετώπιση επιλόχειας κατάθλιψηςΚατανοήστε τις συναισθηματικές σας διακυμάνσεις κατά την περίοδο της λοχείας και αντιμετωπίστε τες δίχως να χάσετε την ψυχραιμία σας ή να κατηγορήσετε τον εαυτό σας!

 

Ο τοκετός είναι ένα σπουδαίο γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας, αφού την φέρνει σε επαφή με την ίδια τη δημιουργία! Το κομβικό αυτό σημείο στη ζωή μιας νέας μητέρας μπορεί να ανασύρει έναν σωρό άλλα ανάμεικτα συναισθήματα. Το σημαντικό είναι να βάλετε το οποιοδήποτε συναίσθημά σας να κάνει παρέα με τη λογική σας και σε καμία περίπτωση να μη χάσετε την ψυχραιμία ούτε και την αυτοδυναμία σας! Εξοπλιστείτε με υπομονή!

 

Ημέρες μελαγχολίας

Αρκετές γυναίκες 3 με 5 ημέρες μετά τον τοκετό βιώνουν μια μορφή μελαγχολίας, η οποία διαρκεί περίπου μέχρι και 2 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό μία μητέρα μπορεί να νιώθει ευερέθιστη, να κλαίει και να λυπάται με το παραμικρό, να δυσκολεύεται να παίρνει αποφάσεις, να έχει κακή διάθεση, άγχος, αϋπνία και στη χειρότερη περίπτωση κατάθλιψη και απαισιοδοξία για την ίδια τη ζωή. Η επιλόχεια μελαγχολία και η κατάθλιψη έχουν ψυχολογικά, αλλά και βιολογικά αίτια. Καταρχάς, οι ορμόνες στο σώμα σας από εκεί που έκαναν πάρτι και σημείωναν εμφανή αύξηση, τώρα, μετά τη γέννα, πέφτουν κατακόρυφα. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, τα οποία αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, μειώνονται μετά τη γέννα. Κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντική αλλαγή στον οργανισμό κάθε γυναίκας και ενδέχεται να της δημιουργήσει ψυχολογική αναστάτωση, ενώ παράλληλα να διογκωθούν ήδη υπάρχοντα συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Περισσότερες πιθανότητες μελαγχολίας ή κατάθλιψης έχουν οι γυναίκες με:

  • Ιστορικό κατάθλιψης
  • Εξουθενωτική γέννα 
  • Προβληματική σχέση με τον  σύντροφο της ζωής τους
  • Στρεσογόνα γεγονότα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμη και μετά τον τοκετό
  • Αίσθηση εγκατάλειψης από το οικογενειακό περιβάλλον 
  • Οικονομικά προβλήματα

Από την άλλη, μια κάπως αργοπορημένη συνειδητοποίηση των ευθυνών αλλά και των ουσιαστικών αλλαγών, που φέρνει ένα μωρό με τη γέννησή του, μπορεί να ταράξει το συναισθηματικό κόσμο της νέας μητέρας. Σε αυτήν τη φάση πολλές γυναίκες αρχίζουν και νιώθουν ανικανότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της μητρότητας και φοβούνται πως δεν θα τα καταφέρουν. Σε αυτό το σημείο ακριβώς χρειάζεται να ορθώσετε το ανάστημά σας και να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, αλλά και τις λανθάνουσες πεποιθήσεις σας. Στην περίπτωση που η μελαγχολία διαρκέσει περισσότερο από 2 εβδομάδες, τότε αρχίζουν να χτυπούν τα καμπανάκια της κατάθλιψης, όπου και θα χρειαστεί να λάβετε πιο δραστικά μέτρα!

 

Ύπνος, ο θαυματουργός

Πέρα από τους βιολογικούς και ορμονικούς παράγοντες, η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά κυρίως τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, καθώς η μητέρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα ωράρια των ταϊσμάτων του μωρού, είναι υπεύθυνη για την επιλόχειο κατάθλιψη. Για το λόγο αυτόν είναι πολύ σημαντικό και οι δύο γονείς να μοιράζονται τα βραδινά ξυπνήματα για το τάισμα του μωρού, αλλά και την ευθύνη για το άλλαγμα και την περιποίησή του, ώστε η μητέρα να καταφέρει και να ξεκουραστεί, καθώς και να αναρρώσει αποτελεσματικά από τον τοκετό και τις αλλαγές που αυτός επιφέρει στον οργανισμό της.

 

Μην παραδίδετε τα όπλα!

Το βασικότερο από όλα είναι να μη χάσετε τον εαυτό σας κάπου ανάμεσα στα αρνητικά σας συναισθήματα. Μπορεί μία μικρή μελαγχολία και ευαισθησία να είναι απόλυτα φυσιολογική, δεδομένων των συνθηκών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφεθείτε. Ακολουθήστε τους τρόπους που σας προτείνουμε, προκειμένου να βγείτε από το λήθαργο της κατάθλιψης, ή βρείτε ακόμη και δικούς σας τρόπους οι οποίοι σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα.

  1. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο γίνεται. Η ποσότητα του αίματός σας μειώθηκε απότομα κατά 30%, με αποτέλεσμα να νιώθετε κούραση και αδυναμία. Είναι φυσικό, λοιπόν, ο οργανισμός σας να χρειάζεται  χρόνο για να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
  2. Μιλήστε σε αγαπημένα σας πρόσωπα ή σε κάποιον ειδικό, εφόσον αυτό σας βοηθάει. Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να αισθάνεστε πως κάποιος νοιάζεται για εσάς και σας ακούει με προσοχή, δείχνοντάς σας τη φροντίδα που έχετε ανάγκη. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε επικοινωνία και με τον σύντροφό σας και να είστε ειλικρινείς μαζί του, γιατί χρειάζεται να ξέρει πώς αισθάνεστε, ώστε να μπορεί να σταθεί στο πλευρό σας και να σας στηρίξει. 
  3. Η κατάθλιψη είναι πολλές φορές αποτέλεσμα μη εκπληρωμένων προσδοκιών ή προσδοκιών που δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση σε μία δεδομένη πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας, δίχως νατον κατηγορείτε για οτιδήποτε. Ύστερα, αποδεχθείτε αυτό που σας συμβαίνει και αγαπήστε τον εαυτό σας. Ό,τι και αν σας συμβαίνει είναι απλώς μια φάση που θα περάσει και δεν λογοκρίνεται. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δυναμώνει την κατάθλιψη και δεν την καταστέλλει!
  4. Διώξτε τις όποιες ενοχές σας! Αρκετές γυναίκες αισθάνονται άσχημα γιατί δεν ένιωσαν την αγάπη και τον ενθουσιασμό που περίμεναν για το μωρό τους, αμέσως μετά τη γέννα. Μπορεί τόσους μήνες να ήσασταν συνδεδεμένη μαζί του, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά η αγάπη κάποιες φορές έρχεται σταδιακά. Επιπλέον, δεν υπάρχει συνταγή ή manual με οδηγίες χρήσεως ενός μωρού, επίσης η μητρότητα είναι μία μοναδική εμπειρία με διάρκεια. 
  5. Τραφείτε σωστά με άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία ενισχύουν αρκετά το νευρικό σύστημα αλλά και καλύπτουν τον οργανισμό σας με τις πολύτιμες βιταμίνες που έχει ανάγκη. 
  6. Κάνετε πράγματα ή δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν, όπως π.χ. γυμναστική, χορό, βόλτες στο πάρκο κ.λπ. Μην ανακατεύεστε, όμως, σε υποθέσεις που σας δημιουργούν συναισθηματική φόρτιση.
  7. Αναζητήστε βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού ή ακόμη και για τη φροντίδα του μωρού σας. Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή να ζητήσετε βοήθεια όταν την έχετε ανάγκη!

 

Η κατάθλιψη χτυπάει το… κουδούνι!

Όταν η επιλόχεια μελαγχολία παίρνει σοβαρές διαστάσεις και διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αρκετές γυναίκες σε αυτήν τη φάση καταφεύγουν σε γιατρούς, οι οποίοι τους δίνουν αντικαταθλιπτικά χάπια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η κατάθλιψη αλλά και η μελαγχολία μπορεί να διαφέρουν στον τρόπο που εκδηλώνονται, στην έντασή τους, αλλά και στη διάρκειά τους από γυναίκα σε γυναίκα, κι αυτό επειδή κάθε οργανισμός αλλά και συναισθηματικός κόσμος είναι διαφορετικός και κυρίως μοναδικός.

Παρόλα αυτά δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά της κατάθλιψης από τη μελαγχολία, καθώς στην πρώτη περίπτωση ένα άτομο παρουσιάζει συμπτώματα απελπισίας, αποθάρρυνση, λήθαργο, αγωνία, μεγάλη ένταση, πανικό, αϋπνία, έμμονες ιδέες, αίσθημα ενοχής, έλλειψη αυτοσεβασμού και συγκέντρωσης, αλλά και μία ολοκληρωτική παράδοση στις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να καταφύγετε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει, αλλά και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή.

 

Με τη συνεργασία της ψυχοθεραπεύτριας-οικογενειακής συμβούλου, Χαράς Παπασαράντη.

category: 
happy baby