Ασφάλεια έξω από το σπίτι!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμάδες με καρότσιαΑκολουθήστε τα βασικά tips προστασίας των λιλιπούτειων φίλων μας σε εξωτερικούς χώρους και απολαύστε οικογενειακώς τις βόλτες σας και όχι μόνο…

 

Επειδή η ασφάλεια ενός παιδιού δεν αφορά μονάχα τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού ή το χώρο όπου κοιμάται, συγκεντρώσαμε τους κανόνες προφύλαξης του μικρού σας και για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για τις καθημερινές εξορμήσεις του!

Βασική, φυσικά, προϋπόθεση, πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας, είναι να μην αφήνετε ποτέ ένα νήπιο να παίζει δίχως την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, είτε βρίσκεται στο μπαλκόνι, είτε βρίσκεται στην αυλή ή τον κήπο του σπιτιού σας. Επιπλέον μην αφήνετε το παιδί να παίζει μακριά σας στην παιδική χαρά. Λάβετε τα μέτρα σας και απολαύστε μαζί με το παιδί σας ατελείωτες ώρες παιχνιδιού αλλά και βόλτας νιώθοντας απόλυτη ασφάλεια!

 

Στο μπαλκόνι:

 • Κάνετε συχνό έλεγχο στα κιγκλιδώματα της βεράντας σας, για να διασφαλίσετε πως είναι γερά και δεν κουνιούνται.
 • Τοποθετήστε έξτρα προστατευτικά κάγκελα και πλέγμα, εφόσον κριθεί απαραίτητο, παρόλα αυτά μην αφήνετε το παιδί σας να βγαίνει στο μπαλκόνι χωρίς επίβλεψη.
 • Αποφύγετε να έχετε φυτά ακανθώδη, μυτερά ή δηλητηριώδη, επικίνδυνα δηλαδή για τραυματισμό ή για μασούλημα από το παιδί. Τα παιδιά συχνά θέλουν να βάζουν στο στόμα τους φύλλα ή χώμα όπως επίσης θέλουν να ακουμπούν τα πάντα με τα χεράκια τους ακόμη κι αν πρόκειται για μια τριανταφυλλιά με αγκάθιά! Γι’ αυτό προσοχή!
 • Μην τοποθετείτε έπιπλα ή αντικείμενα τέτοια, στα οποία να μπορούν οι μικροί μας φίλοι να σκαρφαλώσουν και να ανέβουν στα κάγκελα, όπως π.χ. σκάλες.

Στον κήπο ή την αυλή:

 • Φυλάξτε εντομοκτόνα, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και άλλα δηλητηριώδη προϊόντα για τον κήπο μακριά ή ψηλά από τα παιδιά και μη χρησιμοποιείτε ποτέ τέτοιου είδους χημικά όταν το παιδί παίζει στον κήπο ή την αυλή.
 • Φυλάξτε σε ασφαλή χώρο τη μηχανή του γκαζόν και όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για την περιποίηση του κήπου.
 • Μην αφήνετε τρύπες στο έδαφος του κήπου όταν σκάβετε. Όσο πιο ίσιο είναι το έδαφος, τόσο πιο δύσκολο είναι το μικρό σας να χάσει την ισορροπία του.
 • Μπορείτε να περιφράξετε μια συγκεκριμένη περιοχή στην αυλή ή τον κήπο, όπου το παιδί σας θα μπορεί να παίζει χωρίς κίνδυον. Εξοπλίστε το χώρο αυτόν με παιχνίδια τα οποία τηρούν 100% τις προδιαγραφές ασφαλείας!
 • Εάν έχετε τζάκι ή χώρο μπάρμπεκιου στην αυλή, φροντίστε όταν τον χρησιμοποιείτε να μη βρίσκεται κάπου κοντά το παιδί σας ή με κάποιον τρόπο να το επιβλέπετε για να εξασφαλίσετε ότι δεν κινδυνεύει.
 • Εάν κάνει ποδήλατο στην αυλή, φροντίστε πάντα να φοράει κράνος.
 • Στην περίπτωση που έχετε πισίνα ή μεγάλο συντριβάνι στην αυλή, περιφράξτε τα και μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν κοντά τους χωρίς επιτήρηση, ώστε να διασφαλίσετε πως δεν πρόκειται να συμβεί κάποιο ατύχημα.
 • Τοποθετήστε κλειδαριές ασφαλείας στις εξωτερικές πόρτες της αυλής ή του κήπου σας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα όπως τα χημικά του κήπου και τα κάγκελα του σπιτιού!

 

Στο γκαράζ:

Για να διατηρήσετε την ασφάλεια του μικρού σας, φροντίστε να κρατάτε την πόρτα του γκαράζ πάντα κλειδωμένη.

Κρύψτε τα αντιπηκτικά, υγρό υαλοκαθαριστήρων και άλλα προϊόντα που αφορούν στη φροντίδα του αυτοκινήτου.

Ελέγξτε πού βρίσκεται το μικρό σας όταν ετοιμάζεστε να βγείτε ή να μπείτε στο γκαράζ.μαμά με καρότσι καφετέρια

 

Στη βόλτα:

Η προστασία του παιδιού σας, όταν πηγαίνετε βόλτα, καθορίζεται και από την ηλικία του.

Εάν το μικρό σας δεν περπατάει ακόμα, τότε απαραίτητο αξεσουάρ είναι το καρότσι περιπάτου αλλά και το κάθισμα αυτοκινήτου στην περίπτωση που η μεταφορά γίνει με όχημα.

Διαλέξτε το κατάλληλο καρότσι, με γνώμονα την ηλικία του, ώστε να πληροί τους κανόνες ασφαλείας, ενώ είναι καλό να διαθέτει αποθηκευτικό χώρο για τα παιχνίδια του και τα απαραίτητα αντικείμενα, φρένα και ποδόσακο!

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή καθώς κάνετε τη βόλτα σας με το καρότσι να μην κρέμονται τα πόδια του παιδιού κοντά σε κάποια ρόδα του καροτσιού, διότι πολλά παιδιά έχουν τραυματιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφού συνηθίζουν ασυναίσθητα να βάζουν τα ποδαράκια τους σαν φρένο μπροστά από τη ρόδα.

Επιπλέον, φροντίστε πάντα να δένετε καλά τη ζώνη του παιδιού στο καρότσι, ειδικά του μωρού που έχει την τάση να γλιστράει προς τα κάτω ώστε να μην είναι εύκολο να «φύγει» από το καρότσι και να χτυπήσει καθώς για παράδειγμα κατεβαίνετε από το πεζοδρόμιο.

Φροντίστε να κυκλοφορείτε πάντα στο πεζοδρόμιο και όχι στο δρόμο, όπου αυτό είναι εφικτό.

Τέλος, τηρείτε πάντα τους κανόνες που υπαγορεύουν οι φωτεινοί σηματοδότες του δρόμου!

 

Εάν οι λιλιπούτειοι φίλοι μας έχουν μάθει να περπατάνε, τότε μπορείτε απλά να πάτε μια κοντινή βόλτα με τα πόδια. Βέβαια, είναι καλό να έχετε και το καρότσι πάντα μαζί σας γιατί συνήθως τα νήπια που πρωτοπερπατούν υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, κουράζονται εύκολα και φυσικά γκρινιάζουν για να καθίσουν!

Η βασική σας μέριμνα στη βόλτα είναι να το κρατάτε σφιχτά από το χέρι, εάν δεν κάθεται στο καρότσι, και να μην το αφήνετε, ιδιαίτερα σε χώρους με πολυκοσμία. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει ακόμη και στις διαβάσεις πεζών, όπου χρειάζεται να στέκεται πάντα δίπλα σας και να του κρατάτε το χέρι όταν διασχίζετε το δρόμο. Ακόμη και αν το παιδί σας θελήσει να απομακρυνθεί λίγο από δίπλα σας στην παιδική χαρά, φροντίστε να έχετε πάντα άμεση και κοντινή οπτική επαφή μαζί του.

Παράλληλα, μπορείτε να του εεπισημαίνετε πως κάθε φορά που βγαίνετε βόλτα δεν πρέπει να απομακρύνεται από κοντά σας και αν θέλει να πάει κάπου ή να κάνει κάτι να σας το λέει. Επιπλέον, στα πρώτα βήματα εκτός του σπιτιού είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα αντιολισθητικά παπουτσάκια, για να μην παραπατήσει ή γλιστρήσει.

Λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλείς βόλτες!

 

happy baby