Ασκήσεις Κέγκελ για εγκύους!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος κάνει ασκήσεις

Υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον τοκετό, χωρίς καν να κουνηθείτε από την καρέκλα σας; Οι ασκήσεις Κέγκελ είναι μοναδικές· κανείς δεν θα καταλάβει ότι ασκείστε!

 

Οι ασκήσεις που κάνουν θαύματα στην εγκυμοσύνη και όχι μόνο, ακούν στο όνομα «Κέγκελ» και είναι απαραίτητες σε κάθε γυναίκα είτε εγκυμονεί είτε όχι. Είναι κυριολεκτικά «αόρατες» και παρά το γεγονός ότι είναι ξεκούραστες σε αντίθεση με άλλες ασκήσεις, προσφέρουν μεγάλα οφέλη! Αρκεί να γίνονται σωστά!

Τι είναι και πώς βοηθούν;

Οι ασκήσεις Κέγκελ πήραν το όνομά τους από τον δρ. Άρθουρ Κέγκελ, που τις εφηύρε και τις συνέστηνε στις ασθενείς του τη δεκαετία του ’40. Οι ασκήσεις αυτές εστιάζουν στους μυς της πυελικής περιοχής και βοηθούν στην ενδυνάμωση της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης, της μήτρας, του κόλπου και του πρωκτού. Μπορούν να γίνουν και από άνδρες, όμως μόνο οι γυναίκες έχουν τα πολλαπλά οφέλη, αφού οι ασκήσεις Κέγκελ συμβάλλουν από τη βελτίωση της σεξουαλικής δραστηριότητας μέχρι και τη διευκόλυνση του τοκετού!

Οι εγκυμονούσες ενθαρρύνονται να κάνουν ασκήσεις Κέγκελ, καθώς δυναμώνουν τους μυς που «εμπλέκονται» στον τοκετό (κολπικούς και της μήτρας) και έτσι οι μπορούν να σπρώξουν αποτελεσματικότερα και άρα να διευκολύνουν τη γέννα.

Μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό, οι ασκήσεις Κέγκελ βοηθούν τις γυναίκες που έκαναν επισιοτομή να αποθεραπευτούν πιο γρήγορα και να προλάβουν την πρόπτωση της μήτρας.

Μπορούν να προλάβουν την ακράτεια που συνήθως εμφανίζεται μετά από έναν κολπικό τοκετό.

Επειδή γυμνάζουν τους κολπικούς μυς βελτιώνουν τη σεξουαλική απόλαυση της γυναίκας.

Οι ασκήσεις Κέγκελ μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων, αφού διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του πρωκτού.

Πώς γίνονται;

Οι ασκήσεις είναι πολύ απλές και το μόνο που χρειάζεται είναι τακτική επανάληψη. Καλό είναι, για να γυμνάσετε τους σωστούς μυς, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας που θα σας εξηγήσει πώς πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις Κέγκελ. Ιδού τα 5 απλά βήματα:

  1. Σφίξτε τους μυς στην περιοχή του κόλπου σας, όπως όταν προσπαθείτε να εμποδίσετε τα ούρα σας να βγουν.
  2. Μετρήστε αργά μέχρι το τρία με σφιγμένους τους μυς.
  3. Χαλαρώστε και ξεσφίξτε τους κολπικούς μυς αργά.
  4. Κάντε τρία ή τέσσερα σετ από 25 επαναλήψεις, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.
  5. Καθώς οι μύες σας θα δυναμώνουν, αυξήστε το χρόνο που τους κρατάτε σφιγμένους μετρώντας μέχρι το δέκα.

Προσοχή! Ειδικά στην εγκυμοσύνη πρέπει να είστε προσεκτικές και να μη σφίγγετε τους κοιλιακούς μυς. Επίσης προσπαθήστε να μην κουνάτε τα πόδια σας ούτε να σφίγγετε τα οπίσθιά σας. Όταν θα αρχίσετε να κάνετε ασκήσεις Κέγκελ θα παρατηρήσετε ότι μαζί με τους κολπικούς σφίγγετε και τους μυς του πρωκτού. Δεν πειράζει! Καθώς θα βελτιώνεστε θα μπορέσετε να εστιάσετε στους μυς της πυελικής χώρας. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και για να δυσκολέψετε την άσκηση μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που συστέλλετε τους μυς σας: κάντε μερικές σφίξεις γρήγορες και κάποιες πιο αργές.

Παντός τόπου!

Ακριβώς επειδή οι ασκήσεις Κέγκελ αφορούν μια «κρυφή» περιοχή του σώματός σας μπορείτε να τις εκτελείτε παντού και πάντα: όταν βλέπετε τηλεόραση, όταν είστε στην ουρά μιας τράπεζας, στο αυτοκίνητο, στη δουλειά, καθώς περιμένετε για το ραντεβού με το γιατρό σας. Βάλτε τες απλώς στην καθημερινότητά σας και φυσικά μην τις σταματήσετε αφού γεννήσετε, για να ωφεληθείτε πιο πολύ.

Το γνωρίζατε;

Αν και οι ασκήσεις Κέγκελ προσφέρουν περισσότερα οφέλη στις γυναίκες, εν τούτοις βοηθούν και τους άνδρες. Πώς; Βελτιώνουν την αιμάτωση της περιοχής του πέους και κατά συνέπεια την ανδρική στύση.

SOS Tip!

Μην κάνετε εξάσκηση στις ασκήσεις Κέγκελ όταν ουρείτε προσπαθώντας να σταματήσετε τη ροή των oύρων. Μπορείτε να το κάνετε μία φορά για να κατανοήσετε τι είναι οι ασκήσεις. Εάν όμως σταματάτε συχνά τη ροή της ούρησής σας, αντί να γυμνάζετε τους κολπικούς μυς θα πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα, αποδυναμώνοντας τους μυς της ουρήθρας και ενίοτε εμποδίζοντας την ουροδόχο κύστη να αδειάσει. Κάτι τέτοιο σας καθιστά «υποψήφιες» για ουρολοιμώξεις, γεγονός μάλλον απευφκτέο σε μια εγκυμοσύνη!

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου Νίκου Μουρελάτου

 

category: 
happy baby