Ασκήσεις προετοιμασίας για τον τοκετό!

έγκυος γυμνάζεται

Είναι πολύ φυσιολογικό να αγχώνεστε όσο προχωράει η εγκυμοσύνη σας και να αναρωτιέστε εάν θα είναι ομαλή η έκβαση του τοκετού. Προετοιμαστείτε κατάλληλα κάνοντας διάφορες ασκήσεις και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν.Επιλέξτε τις ασκήσεις που σας ταιριάζουν περισσότερο και ακολουθήστε τες!

 

Η σωστή προετοιμασία τόσο του σώματος όσο και της ψυχολογικής κατάστασης της εγκύου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή του άγχους, της φοβίας και παρόμοιων καταστάσεων που ενδέχεται να προκύψουν την ώρα του τοκετού. Έχετε, επίσης, στο νου σας ότι η σωστή προετοιμασία για πιο εύκολο τοκετό χρειάζεται να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα στην εγκυμοσύνη (γύρω στις 8 με 12 εβδομάδες).

 

Άσκηση 

Η σωστή άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον αποδεκτή από όλους τους ειδικούς γιατρούς. Πρόκειται για μια φυσική μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να αποφεύγονται οι υπερβολές. Ιδανική επιλογή αποτελούν τα ειδικά για εγκύους μαθήματα γιόγκα, η κολύμβηση, αλλά και το περπάτημα. Η αλήθεια είναι ότι όσο πλησιάζει η μέρα του τοκετού η ικανότητα για άσκηση μειώνεται, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε όσο μπορείτε, γιατί η δύναμη και η ενέργεια που θα αποκτήσετε χάρη στην άσκηση θα σας αποδειχθούν πολύ σημαντικές κατά την κρίσιμη ώρα του τοκετού.

 

Τα καλά της Άσκησης

  • Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση της εγκύου.
  • Μειώνει το καρδιαγγειακό στρες που επιφέρει η εγκυμοσύνη.
  • Διευκολύνει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
  • Βοηθάει στη διατήρηση του μυϊκού τόνου και της μυϊκής δύναμης, παράγοντες που βοηθούν την έγκυο να αισθάνεται καλύτερα, δυναμώνοντας παράλληλα περιοχές του σώματος που επιβαρύνονται με την εγκυμοσύνη, όπως είναι η μέση, η κοιλιακή χώρα και η περιοχή της λεκάνης
  • Μειώνει την πιθανότητα κάποιας κράμπας.
  • Συμβάλλει ουσιαστικά την ώρα του τοκετού, καθώς αυξάνει την ικανότητα παραγωγής έργου και λειτουργικής βελτίωσης των μυών που δραστηριοποιούνται την ώρα του τοκετού.
  • Επιταχύνει την ανάρρωση μετά τον τοκετό. 
  • Βοηθάει στη μείωση ενδεχόμενου πόνου στη σπονδυλική στήλη και συγκεκριμένα στο ύψος της μέσης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της έκκρισης διαφόρων ορμονών, δημιουργείται προοδευτική χαλάρωση των συνδέσμων που συγκρατούν τις αρθρώσεις της λεκάνης. Αυτή η χαλάρωση των αρθρώσεων της λεκάνης μαζί με την αλλαγή στη στάση του σώματος λόγω του αυξανόμενου βάρους της κοιλιάς, συχνά οδηγεί σε πόνο του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης. Η άσκηση, λοιπόν, δυναμώνει τη μέση και τους κοιλιακούς μυς, ανακουφίζοντας έτσι από τους πόνους στη σπονδυλική στήλη.
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη που συνδέεται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης: Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μερικές γυναίκες αναπτύσσουν διαβήτη λόγω της αυξανόμενης αντίστασης της ινσουλίνης στους υδατάνθρακες. Με την άσκηση ελαττώνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού για ινσουλίνη και αυξάνεται ο μεταβολισμός των λιπών, σε σχέση με το μεταβολισμό των υδατανθράκων. 
  • Συμβάλλει στη νευρομυϊκή χαλάρωση, που είναι αναγκαία για τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Βελονισμός

Ο βελονισμός βασίζεται στη θεωρία ότι μέσα στο σώμα μας ρέει ζωτική ενέργεια, γνωστή ως chi. Η ενέργεια αυτή διοχετεύεται μέσα από κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Στόχος του βελονισμού είναι να απελευθερώσει και να βοηθήσει τη ροή της ενέργειας αυτής μέσα στο σώμα για να του χαρίσει ευεξία και ζωντάνια. Στην εγκυμοσύνη ο βελονισμός αποδεικνύεται ευεργετικός για προβλήματα όπως οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, καθώς και για τους πόνους της μέσης. Η ιδέα ότι ο βελονισμός μπορεί να κάνει κακό στο μωρό σας δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ωστόσο, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε κάποιον βελονιστή που έχει πείρα στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

Αναλυτικότερα, ο βελονισμός έχει πάρα πολλές εφαρμογές, τόσο την ώρα του τοκετού όσο και στην εγκυμοσύνη, αλλά και στο θηλασμό. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται με την τοποθέτηση βελονών σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίες σκοπό έχουν να κινητοποιήσουν την ενέργεια της γυναίκας και να τη βοηθήσουν να γεννήσει πιο εύκολα και πολύ πιο ανώδυνα. Με τις βελόνες εξισορροπείται η ροή της ενέργειας στο σώμα. Επίσης, ο βελονισμός μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης κριθεί απαραίτητο.

Για παράδειγμα, μπορεί να εφαρμοστεί σε μια γυναίκα που κινδυνεύει να αποβάλει στις αρχές της εγκυμοσύνης, για να ελαφρύνει τον πόνο την ώρα του τοκετού ή ακόμη και μετά τον τοκετό όταν θηλάζει και έχει πρόβλημα με το γάλα της που πετρώνει. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί στην έγκυο που έχει υγρά, συσπάσεις, πρήξιμο, κολπική αιμόρροια, δυσουρία, αλλά και για πρόκληση τοκετού ή για να βγει ο πλακούντας όταν κατακρατείται. Επίσης, βοηθάει σημαντικά όταν η γυναίκα μετά τον τοκετό παρουσιάσει πυρετό, μαστίτιδα, δυσκοιλιότητα, ακράτεια ούρων ή δεν έχει αρκετό γάλα για να θηλάσει.

 

Top Tip

Όσο κι αν οι εναλλακτικές- συμπληρωματικές θεραπευτικές μέθοδοι θεωρούνται ακίνδυνες, η αλόγιστη άσκηση από άτομα με ελλιπή ή αμφίβολη εκπαίδευση αποτελεί ρίσκο.  Με δεδομένο τον κίνδυνο που προκύπτει για τη δημόσια υγεία από τη μη έγκαιρη διάγνωση μιας νόσου, αλλά και για να διασφαλιστούν τόσο οι ασθενείς όσο και οι θεραπευτές-ενασχολούμενοι με τις τεχνικές αυτές, γίνονται προσπάθειες από διεθνείς επιτροπές, προκειμένου να οριστούν οι ενδείξεις εφαρμογής και οι προϋποθέσεις άσκησης με όλες αυτές τις μεθόδους.

 

εγκυος γυμνάζεται με μπάλλαΜασάζ

Η ευαισθησία μας στο άγγιγμα και το χάδι αναπτύσσεται από όταν ακόμα βρισκόμαστε στη μήτρα. Το άγγιγμα με τη μορφή του μασάζ χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει, να προσφέρει χαλάρωση, να ξυπνήσει τις αισθήσεις μας. Στην εγκυμοσύνη το μασάζ μπορεί να ηρεμήσει το μωράκι σας κάθε φορά που το νιώθετε πολύ ζωηρό και δεν σταματά να κλοτσάει.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, από τον οποίο θα ζητήσετε να δείξει στον σύντροφό σας απλές κινήσεις μασάζ, ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

 

Ρεφλεξολογία

Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ασία ως βοήθημα στη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας. Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση ως υποβοήθηση ιατρικής θεραπείας, αλλά και χωρίς να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.  Η μέθοδος διενεργείται μέσω μάλαξης συγκεκριμένων περιοχών του πέλματος, περιοχών που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα όργανα του σώματος, τα οποία πάσχουν και χρήζουν υποβοήθησης, από αναγνωρισμένα εκπαιδευμένους ρεφλεξολόγους.  Η ρεφλεξολογία αναπτύχθηκε πάνω στη θεωρία ότι υπάρχουν στις πατούσες μας σημεία που αντιστοιχούν σε άλλα μέρη και όργανα του σώματος. Άρα, κάνοντας το ειδικό μασάζ στις πατούσες, ανακουφίζουμε και θεραπεύουμε ασθένειες όλου του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ρεφλεξολογία είναι ιδανική για να μειώσετε τους πόνους της μέσης, το οίδημα στα πόδια και τη γενικότερη αίσθηση αδιαθεσίας. Επειδή, ωστόσο, κάποια σημεία στις πατούσες αντιστοιχούν στα γεννητικά όργανα και στη μήτρα, είναι απαραίτητο ο ρεφλεξολόγος να γνωρίζει ότι είστε έγκυος για να μην κάνει λάθος.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου, Νίκου Μουρελάτου.

 

category: 
happy baby