Το βάσανο της συχνουρίας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυμοσύνηΜήπως οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα έχουν αυξηθεί; Μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και ποιοι τρόποι υπάρχουν για να τις μειώσετε!

 

 

Aν όχι όλες, σίγουρα οι περισσότερες έγκυες επισκέπτονται συχνά πυκνά την τουαλέτα, τόσο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όσο και στο τελευταίο!

Ένας από τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς, που ίσως να σας ταλαιπωρεί, είναι ο αυξημένος όγκος των υγρών του σώματός σας και η βελτιωμένη απόδοση των νεφρών σας, που βοηθά το σώμα να απαλλάσσεται πιο γρήγορα από τις περιττές ουσίες!

Ο δεύτερος λόγος είναι, φυσικά, η πίεση που ασκεί η μήτρα στην κύστη! Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, η μήτρα διογκώνεται και επειδή η μήτρα βρίσκεται στην πύελο, δίπλα στη κύστη, το αποτέλεσμα είναι να την πιέζει. Αυτή η πίεση που ασκείται στην κύστη σταματάει συνήθως όταν η μήτρα ανεβαίνει στην κοιλιακή κοιλότητα, δηλαδή περίπου στον τέταρτο μήνα, και μετά επανέρχεται όταν το μωρό πια κατεβαίνει και πάλι στην πύελο!

Ωστόσο η διάταξη των εσωτερικών οργάνων διαφέρει λίγο από γυναίκα σε γυναίκα και γι’ αυτό μπορεί και να διαφέρει και ο βαθμός της συχνουρίας κατά την εγκυμοσύνη. Έτσι, μερικές γυναίκες μόλις που την αντιλαμβάνονται, ενώ άλλες ταλαιπωρούνται και επισκέπτονται συχνά την τουαλέτα, κατά το μεγαλύτερο μέρος των εννέα μηνών της εγκυμοσύνη τους!

 

Λύσεις κατά της συχνουρίας!

Αν και δεν γίνεται να απαλλαγείτε τελείως από το σύμπτωμα της συχνουρίας, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε πλέον στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, ωστόσο υπάρχουν τρόποι που θα σας κάνουν να μειώσετε κάπως τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα!

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να σκύβετε προς τα εμπρός την ώρα που ουρείτε, προκειμένου να αδειάζει η κύστη σας όσο το δυνατόν περισσότερο, για να μη χρειαστεί να πηγαίνετε τόσο συχνά στην τουαλέτα.
  • Επίσης, αν παρατηρήσετε ότι σηκώνεστε συχνά τη νύχτα για να ουρήσετε, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε –όχι όμως να εξαλείψετε– τα πολλά υγρά μερικές ώρες πριν κοιμηθείτε!

Να θυμάστε ότι…

… η μη αξιοπρόσεκτη αύξηση στη συχνότητα της ούρησης μπορεί να είναι φυσιολογική, ειδικά αν ουρείτε πάντα συχνά. Θα πρέπει, όμως, να βεβαιώνεστε ότι παίρνετε αρκετά υγρά –τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα– καθώς η ανεπαρκής πρόσληψη μπορεί να μειώσει μεν τη συχνότητα ούρησης, αλλά είναι πιθανό να σας οδηγήσει σε ουρολοίμωξη!

 

happy baby