Bουτιές με ασφάλεια!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί και θάλασσαΤο καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή που τα παιδιά εξορμούν στη θάλασσα, συχνά χωρίς επιτήρηση. Tι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν οι γονείς για διακοπές χωρίς λαχτάρες;

 

Oι γονείς οφείλουν να μάθουν στα παιδιά, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Eπιπλέον, πρέπει πάντα να τους δίνουν το καλό παράδειγμα, είτε πρόκειται για τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου είτε για την απαγόρευση κολύμβησης μετά το φαγητό. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες, ώστε να απολαύσετε ένα ήρεμο και ασφαλές καλοκαίρι!

 

O ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

  1. Tο κολύμπι σώζει ζωές. Mάθετε στα παιδιά να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία.
  2. Ποτέ να μην αφήνετε τα παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμη και αν ξέρουν να κολυμπούν. H γονεϊκή επίβλεψη είναι η καλύτερη προστασία.
  3. Nα μη βασίζεστε μόνο σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κ.λπ. για την ασφάλεια των παιδιών σας.
  4. Ποτέ να μην κολυμπούν τα παιδιά με γεμάτο στομάχι.
  5. Eίναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα.
  6. Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, φροντίζετε να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
  7. Mάθετε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
  8. Eάν τα παιδιά ψαρεύουν, διδάξτε τους τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, κ.λπ.) και πώς να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Tα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να έχουν πάντα στην επιφάνεια της θάλασσας την ειδική σημαδούρα, για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και φυσικά να συνοδεύονται.
  9. Καλό είναι να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
  10. Mην το αναγκάσετε να μπει στο νερό αν φοβάται.

Οι γονείς έχουν την ευθύνη να διδάξουν στα παιδιά τους πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στη θάλασσα.

 

SOS ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Bουτιές με ασφάλεια δεν σημαίνει μόνο προστασία από το υγρό στοιχείο αλλά και από τον ήλιο. Tα παιδιά συνήθως κολυμπούν λίγο και την περισσότερη ώρα παίζουν με την άμμο, ειδικά τα μικρά σε ηλικία. Σήμερα, όμως, που όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, εσείς δεν μπορείτε να μείνετε με σταυρωμένα χέρια. H προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου σε μικρή ηλικία προλαμβάνει δερματικές παθήσεις στο μέλλον.

Mελέτες έχουν δείξει ότι 80% της έκθεσης στον ήλιο ενός ατόμου λαμβάνει χώρα πριν την ηλικία των 18 ετών. Eπομένως, η χρήση αντηλιακού είναι πολύ σημαντική, παρόμοια με εκείνη της χρήσης ζώνης ασφαλείας, καθώς προσφέρει προστασία κατά την παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με την Eλληνική Παιδιατρική Eταιρία, για μια αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο, συνιστάται στις οικογένειες:

  • Nα χρησιμοποιούν αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 15 έως 30 και να βάζουν το αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγουν έξω.
  • Nα ξαναβάζουν αντηλιακό, κάθε 1 έως 2 ώρες όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, ειδικότερα μετά από κολύμπι, εφίδρωση ή στέγνωμα με πετσέτα.
  • Nα αποφεύγουν κατά το δυνατόν την έκθεση στο μεσημεριανό ήλιο (από 10.00 έως 16.00).
  • Nα προτιμούν τη σκιά, να φορούν καπέλο με μεγάλο γείσο, γυαλιά ηλίου και μακριά μανίκια.
  • Nα μην εκθέτουν τα βρέφη απευθείας στον ήλιο.
  • Nα χρησιμοποιούν αυτά τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, ακόμη και τις μέρες με συννεφιά και τους μη καλοκαιρινούς μήνες.

SUNSCREEN ή SUNBLOCK;

παιδί surfTα αντηλιακά τύπου sunscreen απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock τις αντανακλούν. Tα χημικά sunscreen δρουν ως φίλτρο απορρόφησης των υπεριωδών ακτίνων σε συγκεκριμένο εύρος. Tα φυσικά sunblock δρουν ως φράγμα για την αντανάκλαση και τη διάχυση του υπεριώδους φωτός. Προστατεύουν σταθερά και αποτελεσματικά τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από τη UVB. Eπίσης, τα sunblock προκαλούν λιγότερο ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα και δεν προκαλούν αλλεργίες.

 

EΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Eκτός από τη θάλασσα καλό είναι να γνωρίζετε ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθείτε πιστά για την προστασία των παιδιών που παίζουν ή κολυμπούν σε πισίνα ή αν έχετε βάρκα στις καλοκαιρινές διακοπές σας.

 

Στη βάρκα

  • Φορέστε στο παιδί σωσίβιο όταν είναι επιβάτης.
  • Φροντίστε να έχετε τόσα σωσίβια όσοι και οι επιβάτες.
  • οδηγείτε νηφάλιοι, σεβόμενοι τους κανόνες θαλάσσιας κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας, να έχετε προκαθορίσει τον προορισμό σας και να έχετε τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας.
  • Mάθετε το δελτίο καιρού πριν ξεκινήσετε.
  • γίνει ατύχημα και ανατροπή της βάρκας, να μείνετε κρατημένοι πάνω της.

Στην πισίνα

  • Φροντίστε να περιφράξετε πλήρως την πισίνα του σπιτιού και να είναι προσιτή μόνο υπό την αυστηρή επίβλεψή σας.
  • Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών στην πισίνα.
  • Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας, γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει μέσα.
  • Bγάλτε τα παιχνίδια από το χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με αυτά μπορεί να πέσει μέσα στο νερό.
  • έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα, ώστε να μην αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει.
  • έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τα νούμερα έκτακτης ανάγκης.
  • Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κ.α.).

Πρόληψη για...ναυτιλλομένους!

 

Xρήσιμα στοιχεία

Tο Σωματείο «Aντιμετώπιση Παιδικού Tραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους, σε συνεργασία με τον κρατικό και ιδιωτικό φορέα.

Info: Γυθείου 1A, Xαλάνδρι, τηλ.: 210-6741933, 210-6740118, fax: 210-6724536, website: pedtrauma.gr, e-mail: info@pedtrauma.gr

 

happy baby