Δεσμοί αγάπης!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

δεσμοί μωρού, με μαμάΔεσμοί αγάπης.Στις ταινίες και τα βιβλία αρκεί ένα βλέμμα και ένα χάδι για να επιτευχθεί αυτή η «αιώνια ένωση» μητέρας-παιδιού. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Χρειάζεται διαδικασία και χρόνος!

 

Είναι σημαντικό να προνοήσετε ώστε να χτίσετε μια δυνατή βάση συναισθημάτων με το παιδί σας. Αυτή, πιθανότατα, θα προσδιορίσει όλη τη μετέπειτα σχέση σας! Τα συναισθήματα που θα αναπτυχθούν ανάμεσά σας θα κάνουν ευκολότερη ή δυσκολότερη την παιδική του ηλικία, τη μετάβασή του στην εφηβεία, αλλά και θα καθορίσουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν κι εκείνα, με τη σειρά τους, τα δικά τους παιδιά. Το δέσιμο, όμως, δεν είναι αυτονόητο ότι θα επιτευχθεί με την πρώτη κίνηση, την πρώτη κλοτσιά, την πρώτη μέρα που θα ακούσετε την καρδιά του μωρού σας. Πολλές μητέρες χρειάζονται μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες για να επιτύχουν έναν δεσμό αγάπης με το νεογέννητο παιδί τους. Για εσάς που ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ή για όσες από εσάς επιθυμούν να ενδυναμώσουν τον ήδη υπάρχοντα δεσμό, ακολουθεί ένας βήμα προς βήμα οδηγός που θα σας δώσει χρήσιμες ιδέες για να μοιραστείτε αυτό το κάτι μοναδικό με το δικό σας παιδί.

 

Δεθείτε με το ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

- Το έμβρυο από την 20η εβδομάδα της κύησης είναι ικανό να ακούσει τη φωνή σας και ο ήχος της είναι αυτός που προτιμά, σε σχέση με κάθε άλλον! Παρότι όμως η συναισθηματική ένωση αρχίζει από τη μήτρα, ποτέ δεν είναι αργά να εξελίξετε έναν δεσμό. Εφόσον το νεογέννητο βασίζεται πάρα πολύ στην αίσθηση της αφής, η, σώμα με σώμα, επαφή είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε του προσφέρετε.

- Η αγκαλιά απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες το βοηθούν να αισθανθεί την αγάπη σας. Επιπλέον, επειδή το πεδίο ορατότητας των νεογέννητων περιορίζεται στα 25 εκ., πλησιάστε αρκετά ώστε να σας βλέπει. Θυμηθείτε πώς στα μωρά αρέσει να βλέπουν πρόσωπα!

- Τέλος, παρά το ότι θέλετε να τρέξετε αυτόματα με το πρώτο κλάμα, μην το κάνετε. Το κλάμα είναι βασικό κατά τη διαδικασία δεσίματος. Μόνο αφήνοντας το παιδί να κλάψει για λίγο του δίνετε την ανακούφιση ότι είστε εκεί αμέσως μόλις το πάρετε αγκαλιά.

- Επιπλέον, σταματώντας μια στιγμή για να αφουγκραστείτε το κλάμα, μπαίνετε σε διαδικασία αναγνώρισης των διαφορετικών σημάτων που στέλνει κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες του.

 

Επιπλέον tips:

  • Πλησιάστε το παιδί με το πρόσωπό σας και τραγουδήστε του ήρεμα. Χαϊδέψτε, παράλληλα τη μύτη, τα αφτιά του, τα μάγουλά του κ.τ.λ.Κοιτάξτε το μωράκι σας επίμονα και μόλις αρχίσει κι αυτό να σας κοιτάζει αλλάξτε έκφραση. Χαμογελάστε, κάντε θορύβους, κουνήστε τη μύτη σας.
  • Τοποθετήστε πάνω από την κούνια και σε απόσταση κοντινή προς το πρόσωπο του μωρού σας φωτογραφίες με το πρόσωπό σας. Έτσι, θα νιώθει συνεχώς την παρουσία σας δίπλα του.

Δεθείτε με το ΜΩΡΟ ΣΑΣ!

- Το διάστημα μεταξύ 3 και 12 μηνών είναι μια περίοδος αναπτυξιακών αλμάτων. Τώρα, το παιδί σας δίνει τα πρώτα του χαμόγελα και η απόκριση αυτή κάνει ευκολότερο το να το «ερωτευτείτε»!

- Το να μιλάτε μαζί του είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να αναπτύξετε τη μεταξύ σας σχέση. Η υιοθέτηση μιας μελωδικής χροιάς στη φωνή σας θα του αποσπάσει την προσοχή ευκολότερα από τον πραγματικό σας τόνο.

- Επιπλέον, γύρω στους 8 μήνες το παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι είστε δύο ξεχωριστές οντότητες, γίνεται πιο ανεξάρτητο και δεν απαιτεί τη βοήθειά σας στα πάντα.

- Αισθάνεται σίγουρο να κάνει πράγματα και μόνο του, εφόσον γνωρίζει ότι είστε κι εσείς εκεί για να το βοηθήσετε.

-Τέλος, την περίοδο αυτή αναπτύσσεται και το άγχος του αποχωρισμού. Μην ανησυχείτε, όμως, η αντίδραση αυτή είναι απόδειξη της αγάπης που τρέφει για εσάς.

 

Επιπλέον tips:

  • Μιλήστε στο παιδί σας. Περιγράψτε του τι κάνετε, για παράδειγμα, όταν το πλένετε ή του αλλάζετε πάνα. Η φωνή σας είναι γι’ αυτό η πιο γλυκιά μουσική!
  • Κρατήστε το αγκαλιά και τραγουδήστε του ένα νανούρισμα. Τοποθετήστε το στην κούνια, τρίψτε του την πλατούλα και δώστε του ένα φιλί για καληνύχτα.

Δεθείτε με το ΝΗΠΙΟ!

Παρότι γίνεται ολοένα και πιο ανεξάρτητο, βρίσκεστε ακόμα στο κέντρο της ζωής του. Επειδή σε αυτήν την ηλικία αναπτύσσει την ικανότητα αλληλεπίδρασης, φροντίστε να το συμπεριλάβετε στις καθημερινές σας συνήθειες, μιλώντας του και κρατώντας οπτική επαφή μαζί του!

- Συνήθως, μεταξύ 1 και 2 ετών τα παιδιά λένε τις πρώτες τους λέξεις και αποκτούν ικανότητες, όπως να φιλούν και να χτυπούν παλαμάκια.

- Όσο αξιαγάπητο κι αν είναι τώρα πια, το παιδί σας πιθανότατα θα αρχίσει σιγά σιγά να έχει τις πρώτες του εκρήξεις οργής. Αυτές θα δοκιμάσουν αρκετά κάποιες φορές την υπομονή σας. Μη φοβάστε, πάντως,  και κυρίως μη δυσανασχετείτε. Τις περισσότερες φορές αυτές είναι απλά δείγματα της ασφάλειας που νιώθει μαζί σας. Εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς να φοβάται μήπως το εγκαταλείψετε κι αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι δεσίματος. Κάποιες φορές τα παραπάνω ξεσπάσματα ίσως είναι σημάδι ότι θέλει την προσοχή σας. Πριν, τα προσπεράσετε σκεφτείτε μήπως έχει προκύψει κάποια πραγματική ανάγκη. Οι συχνές αγκαλιές ίσως διώξουν τα ανεπιθύμητα ξεσπάσματα!

 

Επιπλέον tips:

  • Πριν το βάλετε για ύπνο αφιερώστε του λίγο χρόνο για να διαβάσετε μαζί ένα παραμύθι.
  • Εξοπλίστε το καροτσάκι του με το αγαπημένο του αρκουδάκι και βγείτε για μια βόλτα στο πάρκο. Ενθαρρύνετε τη συζήτηση ρωτώντας διάφορα, όπως «τι θα φάει το αρκουδάκι;». Απαντήστε σε καθετί που σας λέει, για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τη γλωσσική του δεξιότητα.
  • Η συναισθηματική ένωση που έχετε τώρα αποκτήσει με το παιδί σας, είναι πιο δυνατή. Φροντίστε να τη στηρίζετε καθημερινά με παιχνίδια, αγκαλιές και φιλιά. Ιδέες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε δραστηριότητες για εσάς και το παιδί σας περιέχονται σε πολλά βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στηριχθείτε, παράλληλα, στη δική σας φαντασία και δημιουργήστε για το καμάρι σας παιχνίδια μοναδικά, που θα αποτελούν ένα «μυστικό» ανάμεσα στους δυο σας!
  • Μην ξεχνάτε πως εάν προνοήσετε και καταφέρετε να χτίσετε μια δυνατή σχέση με το παιδί σας, αυτό θα σας βοηθήσει σε όλη τη μετέπειτα σχέση σας.

Συμβουλή

Παίξτε το παιχνίδι «πού είναι το μωρό». Ξαπλώστε και τοποθετήστε το μωρό πάνω στην κοιλιά σας. Σηκώστε το ψηλά και ρωτήστε «πού είναι το μωρό;», έπειτα φέρτε το ξανά κοντά σας και πείτε: «Να ’το». Επαναλάβετε και δείτε το μωρό να σας χαρίζει απλόχερα χαμόγελα.

 

category: 
happy baby