Διαφορά ηλικίας στα αδέρφια!

κοριτσάκια χαμογελάνεΠοιά είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας μεταξύ των αδερφών μιας οικογένειας; Πόσο επηρεάζει την ζωή και την ανάπτυξη των αδερφών, η διαφορά της ηλικίας τους; Η διαφορά των φύλων πάλι ανάμεσα στα αδέρφια, βοηθά ή δυσκολεύει τον αδερφικό δεσμό;

 

Η σειρά με την οποία γεννιέται κάθε παιδί αλλά και το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις γεννήσεις, καθορίζει την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τη σχέση που αναπτύσσει με τα αδέλφια του. Εξίσου σημαντικό ρόλο, όμως, διαδραματίζει και το φύλο. Ας δούμε μαζί τι επίδραση έχει η διαφορά ηλικίας και το φύλο, στην πορεία της ζωής και της σχέσης τους.

 

Η διαφορά ηλικίας!

Oι ειδικοί συμφωνούν πως από φυσικής άποψης είναι καλύτερο τα αδέλφια να έχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2 χρόνια διαφορά! Βέβαια και από ψυχολογικής άποψης είναι σημαντική η διαφορά ηλικίας! Έρευνες έχουν δείξει πως ένα μικρότερο των 2 ετών διάστημα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο, εφόσον είναι πιθανό κανένα από τα αδέλφια να μην προσλαμβάνει τη δέουσα προσοχή και να μη δημιουργεί το στενό δεσμό μητέρας-παιδιού, που έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί. Όμως, τα δύο έτη πολλές φορές μπορεί να δημιουργούν άλλου είδους επιπλοκές!

Έρευνα σε 1.700 εφήβους, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, κατέδειξε πως τα παιδιά έχουν μια αρνητική εικόνα του εαυτού τους και της οικογένειάς τους εάν έχουν απόσταση περίπου 2 ετών με τα αδέλφια τους. Αντίθετα, εάν χωρίζει τα αδέλφια διάστημα λιγότερο του 1 έτους ή μεγαλύτερο των 4, ο αρνητισμός εξαφανίζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νήπια μέχρι τα 4 τους χρόνια δεν είναι διατεθειμένα να μοιραστούν τους γονείς τους με κανέναν άλλο και κατά συνέπεια αναπτύσσουν κάποια πικρία για τα νέα αδέλφια τους.

Επιπλέον, κάποια από αυτά αισθάνονται χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, εφόσον ένιωσαν την «απόρριψη» των γονιών τους σε πολύ μικρή ηλικία! Φυσικά, εάν τα αδέλφια έχουν 1 χρόνο διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, το μεγαλύτερο δεν θίγεται από την έλευση του νεοφερμένου, εφόσον αυτό δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που έχει προηγηθεί.

 

Αδέλφια χωρίς μεγάλη διαφορά ηλικλιας!

Εάν τα παιδιά σας έχουν διαφορά ηλικίας μόλις 1 χρόνο, πιθανότατα να μην είναι τόσο ανταγωνιστικά το ένα με το άλλο. Ουσιαστικά, δεν θα υπάρχει ανάμεσά τους κάποιος «εισβολέας», που ήρθε για να πάρει από το άλλο τη μαμά του! Έτσι, πιθανότατα θα έχουν πιο αρμονικές σχέσεις και θα παίζουν μαζί χωρίς να τσακώνονται. Ακόμη, το μικρό κενό που μεσολαβεί είναι ιδιαίτερα βολικό και για εσάς, εφόσον θα μπορέσετε να τους διδάξετε ταυτόχρονα τον τρόπο να τρώνε μόνα τους, να ντύνονται ή να πηγαίνουν τουαλέτα. Από την άλλη, η κατάσταση ίσως κρύβει και ορισμένες δυσκολίες. Για τα παιδιά σας, αυτές είναι η έλλειψη της αποκλειστικής προσοχής και αγάπης σας, αλλά και η δυσκολία ανάπτυξης ενός στενού δεσμού μαζί σας. Για εσάς, η ενασχόληση με δύο μωρά θα είναι ίσως μια κουραστική εμπειρία. Θα μπορείτε να αφοσιωθείτε και στα δύο ταυτόχρονα; Πολλές είναι οι μαμάδες εκείνες που το επιχειρούν και τα καταφέρνουν άριστα!

 

Διαφορά ηλικίας 2 με 3 έτη!

Στα αδέρφια με μικρή σχετικά διαφορά ηλικίας, παρά τον ανταγωνισμό και τη ζήλια, που κάποια στιγμή θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, θα μπορούν να παίζουν μαζί και να είναι φίλοι. Το πρόβλημα, ωστόσο, εμφανίζεται όταν το μεγαλύτερο αδερφάκι ξεκινήσει να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Το μικρότερο τότε θα χάσει το φιλαράκι του, τον σύντροφό του στο παιχνίδι και κατά συνέπεια θα ενοχληθεί. Η δική σας παρέμβαση τότε θα είναι σημαντική, τόσο για να βρείτε κάποια απασχόληση για το μικρότερο, όσο και για να συμπαρασταθείτε στο μεγαλύτερο, το οποίο εισέρχεται σε μια καινούρια περιπετειώδη φάση της ζωής του.

 

Διαφορά ηλικίας 4 με 8 έτη!

Κάποιοι ψυχολόγοι συμφωνούν πως η ιδανική διαφορά ηλικίας σε αδέρφια είναι άνω των 4 ετών, για την καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη αμφότερων των αδελφών. Το πρωτότοκο έχει λάβει την απαιτούμενη προσοχή και αγάπη κι έχει μάθει να φροντίζει σε πρώτο επίπεδο τον εαυτό του. Επιπλέον, έχει φθάσει η ώρα του να πάει στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο και, συνεπώς, να αποκτήσει ζωή εκτός σπιτιού.

Δυστυχώς, τόσο η ηλικιακή διαφορά όσο και η καταλληλότητα των παιχνιδιών μπορεί να αποβεί ανασταλτικός παράγοντας στο να παίξουν μαζί. Επιπλέον, η διεκδίκηση των παιχνιδιών του μεγαλύτερου ίσως προκαλέσει προστριβές, εφόσον μέχρι τότε δεν θα έχει συνηθίσει να μοιράζεται. Όλα αυτά, βέβαια, με σωστούς χειρισμούς μπορούν να ξεπεραστούν.

 

Η μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας!

Ένα νήπιο κι ένας έφηβος είναι λογικό να μη μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Κατά συνέπεια, δεν θα δείτε συχνά τα αδέλφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας να παίζουν μαζί, παρά μόνο όταν το μικρό το ζητάει επιτακτικά από το μεγαλύτερο κι εκείνο δεν θέλει να του αρνηθεί. Μεγαλώνοντας υπάρχει η προοπτική να γίνουν καλοί φίλοι, εφόσον το μικρό μπορεί να θελήσει να μοιραστεί τα μυστικά του και να ζητήσει συμβουλές. Το μεγαλύτερο, από την άλλη μεριά, είναι πιθανό να αναπτύξει προστατευτικά αισθήματα και να θελήσει να διδάξει στο μικρότερο δεξιότητες, όπως για παράδειγμα να δένει τα κορδόνια του. Εσείς θα είστε πιο χαλαρές, αφού θα έχετε ήδη ξεμπερδέψει από τη βασική «εκπαίδευση» του μεγάλου και θα διαθέτετε αρκετό χρόνο για το μικρούλι σας.

Το αρνητικό, βέβαια, που μπορεί να συναντήσετε είναι η τάση του μικρότερου να μιμηθεί το μεγαλύτερο. Η μίμηση θα οδηγήσει το μικρό σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην ηλικία του, ενώ θα εκνευρίσει το μεγαλύτερο. Μιλήστε στο μεγάλο παιδί σας και πείτε του να περιορίσει ορισμένες συμπεριφορές όταν είναι μπροστά το αδελφάκι του. Ευτυχώς που διαθέτει όλη την απαραίτητη ωριμότητα για να το καταλάβει!

 

Φύλο των παιδιών!

  • Αδέρφια του ιδίου φύλου

Τα αδέλφια του ίδιου φύλου είναι πιο πιθανό να παίζουν μαζί και να είναι πιο συνεργατικά, εφόσον ενδιαφέρονται για παρόμοια παιχνίδια. Για παράδειγμα, τα κορίτσια αρέσκονται να παίζουν με κούκλες,κουζινικά, αρκουδάκια κ.α., ενώ τα αγόρια με αγαπούν τα αυτοκινητάκια, τα όπλα, τα εργαλεία κ.α. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα απόλυτο. Θυμηθείτε πως συχνά η επιλογή αγοράς παιχνιδιών με αποκλειστικό γνώμονα το φύλο ενός παιδιού, καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

  • Αδέρφια διαφορετικού φύλου

Τα αδέλφια διαφορετικού φύλου μπορεί αρχικά να παίζουν μαζί, αλλά όσο μεγαλώνουν η συνήθεια αυτή περιορίζεται. Κι αυτό γιατί λόγω της υπάρχουσας κουλτούρας, οι γονείς ή και οι συνομήλικοι είναι πιθανό να κατακρίνουν κάτι τέτοιο. Ένα κορίτσι που θέλει να παίξει με τον αδελφό του ίσως να αγνοηθεί ή να παραμεριστεί με την ατάκα: «αυτό το παιχνίδι είναι μόνο για αγόρια». Αντίθετα, ένα αγόρι που παίζει με την αδελφή του, ίσως αντιμετωπίσει την κοροϊδία άλλων αγοριών και κοριτσιών. Το σημαντικό είναι να μην πιέζετε τα παιδιά σας να παίζουν μαζί. Τα συναισθήματα που ως αδέλφια μοιράζονται δεν χάνονται εάν ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες παιχνιδιού. Ακόμη, προσπαθήστε να μην τα πιέζετε ούτε για το αντίθετο. Εάν το αγοράκι σας θέλει να παίξει με την αδελφή του, μην το εμποδίσετε επειδή θα συμμετέχει σε «γυναικεία» παιχνίδια.

 

Φύλο & Προσωπικότητα αδερφών!

  • Οικογένεια αγοριών

Σε μια οικογένεια αγοριών η σειρά γέννησης πολλές φορές είναι και εκείνη που καθορίζει την προσωπικότητα που θα αναπτύξει κάθε παιδί. Η εμπειρία έχει δείξει πως ο μεγαλύτερος έχει συχνότερα τη διάθεση να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες, εφόσον η θέση του στην οικογένεια τον καθιστά περισσότερο σοβαρό και υπεύθυνο. Αντίθετα, ο μικρότερος αδελφός συχνά είναι περισσότερο τολμηρός, με ριζοσπαστική συμπεριφορά, ενώ του αρέσει να αναβάλλει τα πάντα μέχρι την τελευταία στιγμή.

  • Οικογένεια κοριτσιών

Σε μια οικογένεια που αποτελείται από κορίτσια ο χαρακτήρας της καθεμίας εξαρτάται συνήθως από τη σειρά γέννησης. Η μεγαλύτερη συχνά εξελίσσεται σε άτομο έξυπνο, δυνατό, ανεξάρτητο, αν και λίγο τελειομανές και καταπιεστικό. Από την άλλη, η μικρότερη κόρη είναι αυθόρμητη, πρόσχαρη, περιπετειώδης, παρότι πολλές φορές είναι αντιδραστική και αναποφάσιστη.

  • Μεικτές οικογένειες

Η συνύπαρξη με το αντίθετο φύλο προσδίδει στα αδέλφια κάποια χαρακτηριστικά που τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Η μεγαλύτερη αδελφή ενός αγοριού γίνεται υπέροχη σύζυγος εφόσον έχει συνηθίσει να φροντίζει αγόρια, αλλά μπορεί να αποκτήσει άσχημες σχέσεις με το αντίθετο φύλο, εάν οι γονείς της περίμεναν με ανυπομονησία το αγόρι. Εάν δεν θελήσει να ανταγωνιστεί τον αδελφό της, αποκτά μητρικά ένστικτα, αλλιώς παλεύει να αποδείξει πως είναι καλύτερη από όλα τα αγόρια του κόσμου μαζί!

Ο μεγαλύτερος αδελφός ενός κοριτσιού αποκτά ηγετικές ικανότητες, χωρίς να είναι ιδιαίτερα καταπιεστικός. Η συνύπαρξή του με ένα κορίτσι τον καθιστά πιο ανέμελο, ρεαλιστή και ρομαντικό, ενώ τον βοηθά να δίνει σημασία, όχι μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά και στη ζωή και στην αγάπη!

Η μικρότερη αδελφή είναι συνήθως πιο ανέμελη γιατί οι γονεϊκές προσδοκίες στρέφονται στον αδελφό της. Εάν, ωστόσο δεν θελήσει να προσαρμοστεί στο πρότυπο του γυναικείου ρόλου, επαναστατεί, γίνεται «αγοροκόριτσο» και προσπαθεί να συμβαδίσει αλλά και να συναγωνιστεί τον αδελφό της.

Τέλος, ο μικρότερος αδελφός ενός κοριτσιού, επειδή δέχεται τη γυναικεία φροντίδα «από κούνια», τείνει να είναι εγωιστής θεωρώντας δεδομένο πως όλοι τον αγαπούν. Έτσι, στις διαπροσωπικές του σχέσεις μπορεί να είναι άτολμος φοβούμενος την απόρριψη και να μη θέλει να προσπαθήσει σκληρά ώστε να διακριθεί!

 

Ελληνικά
happy baby