Διατροφικοί προβληματισμοί
Το μικρό σας είναι «καλοφαγάς»; Τρώει τα πάντα και του αρέσουν οι… αμαρτίες; Ποιες τροφές πρέπει να περιλάβετε στη διατροφή του για να είναι πάντα γερό και να μη στερείται γεύσης και φαντασίας; Διαβάστε τις «νόστιμες» προτάσεις μας!
Η αλήθεια είναι ότι η σωστή διατροφή κατά την παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική, διότι αυτή ακολουθεί το παιδί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Δεν μπορείς όμως να στερείς κατ’ εξακολούθηση από ένα παιδί «γλυκές» αμαρτίες τέτοιου τύπου. «Μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι μας προγόνοι και σε αυτή την περίπτωση το ρητό αυτό ταιριάζει γάντι! Ας δούμε, όμως, από ποιες τροφές πρέπει να αποτελείται το μενού ενός λιλιπούτειου καλοφαγά!
Γάλα, το θρεπτικό!
Το γάλα, δεν είναι τυχαία η πρώτη και αποκλειστική τροφή που λαμβάνουν τα θηλαστικά μετά τη γέννησή τους και για τους πρώτους μήνες της ζωής. Αποτελεί, πλήρη τροφή παρέχοντας πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λιπίδια, υδατάνθρακες, αλλά και μέταλλα, όπως ασβέστιο και φωσφόρο, αλλά και βιταμίνες Α και D. Η κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νηπιακή έως και την τρίτη ηλικία. Και ενώ αποτελεί καλή πηγή τόσων θρεπτικών συστατικών, η κατανάλωσή του στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο ανταγωνισμός με άλλα προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, τα energy drinks, οι χυμοί και άλλα σακχαρούχα ποτά έχει κάνει το γάλα να μην αποτελεί ένα «trendy» ποτό.
Το γάλα δεν είναι απλώς ένα τρόφιμο. Από μια άποψη θα λέγαμε ότι είναι και φάρμακο. Ας το εντάξουμε, λοιπόν, στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού μας...
Τυρί, το νόστιμο!
Το τυρί είναι τροφή πλήρης, θρεπτική και εύπεπτη. Περιέχει λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο και γενικά όλες τις θρεπτικές ουσίες στην ποσότητα και την αvαλογία που τις χρειάζεται ο οργαvισμός.
Το τυρί περιέχει και φώσφορο και ιώδιο, σε ικανοποιητική αναλογία, ενώ αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό, γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν υψηλές ανάγκες ασβεστίου, όπως τα παιδιά και οι έγκυες.
Γιαούρτι, το θαυματουργό!
Το γιαούρτι είναι άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Από άποψη βιταμινών, θεωρείται εξίσου καλή πηγή με το γάλα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ασβέστιο, στο οποίο είναι πλούσιο και μπορεί ένα άτομο να καλύψει το 50% των ημερήσιων αναγκών του σε ασβέστιο, εάν καταναλώσει 230-250 γραμμ. γιαούρτι.
Ως προς τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία είναι γνωστό ότι:
α) Το γαλακτικό οξύ που περιέχεται τονώνει την κινητικότητα του εντέρου, προκαλεί αύξηση των γαστρικών εκκρίσεων, αυξάνει την πεπτικότητα της καζεΐνης και ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο.
β) Τα βακτήρια που περιέχει έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην καλή λειτoυργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από εντερίτιδες. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση γιαουρτιού όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά.
γ) Η κατανάλωσή του μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα και αυτό αποδίδεται σε κάποια αντιχοληστερινική ουσία που παράγεται από τα βακτήρια του γιαουρτιού.
δ) Γίνεται ευκολότερα ανεκτό από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα ή ο οργανισμός τους δεν ανέχεται τη λακτόζη.
ε) Έχει διαπιστωθεί η δράση… προφύλαξης που «επιδεικνύει» σε σχέση με την ανάπτυξη καρκίνων του εντέρου.
Η ώρα του κολατσιού
Το κολατσιό είναι σημαντικό να περιέχει αγνές και ωφέλιμες τροφές της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, τροφές που δίνουν στον οργανισμό οτιδήποτε χρειάζεται ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Τρόφιμα όπως το κουλούρι, το τυρί ή το γιαούρτι προσφέρουν για παράδειγμα τους υψίστης σημασίας σύμπλοκους υδατάνθρακες στον οργανισμό, ενώ σάντουιτς με αλλαντικά ή οι μη φυσικοί χυμοί δίνουν αντίστοιχα πλούσια ποσότητα σε λίπη και ζάχαρη, καθώς και απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι καίγονται γρήγορα (σε αντίθεση με τους σύμπλοκους) δεν προσφέρουν όμως ενέργεια στο παιδί.
Οι επιπτώσεις τους εξάλλου έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ενοχοποιούνται για την παχυσαρκία, την τερηδόνα και τον σακχαρώδη διαβήτη. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι κατά την προσχολική ηλικία η χωρητικότητα του στομάχου είναι μικρή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καταναλώνονται θρεπτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, αβγά, κρέας, και όχι περιττά όπως καραμέλες, σοκολάτες, τσιπς και γαριδάκια τόσο στα γεύματα όσο και όταν του προσφέρετε κάποιο σνακ.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά συνηθίζουν να τρώνε ό,τι και οι γονείς τους. Όσο λοιπόν σωστότερα τρέφονται οι γονείς, τόσο καλύτερη διατροφή θα λαμβάνει και το παιδί.
Σνακ με… φαντασία
Σας προτείνουμε τη λύση για το δεκατιανό ή το απογευματινό του μικρού σας:
- Σπιτικά κέικ ή μπισκότα: Τυλιγμένα σε όμορφα σακουλάκια, προσελκύουν την προσοχή των παιδιών.
- Φρέσκο κουλουράκι: Μπορείτε να το αγοράσετε από το φούρνο.
- Σάντουϊτς: Τα φτιάχνετε με ψωμάκι, λίγο βούτυρο, τυρί και μία φέτα ντομάτας ή φύλλο μαρουλιού. Στα σάντουιτς που θα προσφέρετε μην παραλείπετε να βάζετε υλικά πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεϊνες. Αν θέλετε ακόμη πιο εντυπωσιακές για τα παιδικά μάτια δημιουργίες με σάντουϊτς, δοκιμάστε να κόψετε το ψωμί με τα κουπ πατ που χρησιμοποιείτε για τα γλυκά.
- Φρούτα: Για να τα φάνε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση, μπορείτε να βάζετε σε ένα τάπερ φρουτοσαλάτα με λίγο λεμόνι (για να μη μαυρίζουν τα φρούτα) και λίγο μέλι, μια και στα πιτσιρίκια αρέσουν πολύ οι γλυκές γεύσεις.
- Δροσιστική λεμονάδα: Στύψτε δέκα με δώδεκα λεμόνια. Προσθέστε μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού σιρόπι και βάλτε αρκετό τριμμένο πάγο. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε σε ψηλά πλαστικά, χρωματιστά ποτήρια.
- Πολύχρωμα... λαχανικά: Κόψτε σε λωρίδες καρότα και αγγουράκια. Βράστε λαχανάκια Βρυξελλών και κόψτε δύο ντομάτες σε μικρά κυβάκια. Τοποθετήστε τα όμορφα σε μια πιατέλα και περιχύστε τα με λαδορίγανη.
- Ψητή πατάτα με ζαμπόν: Ψήστε με τη φλούδα τους δύο πατάτες. Τις κόβετε στη μέση, αδειάζετε λίγο από το εσωτερικό τους ώστε να δημιουργηθεί μία λακουβίτσα και τις περιχύνετε με λίγο βούτυρο. Κατόπιν κόβετε το ζαμπόν σε κυβάκια και γεμίζετε τις πατάτες.
- Κρέμα μπανάνας και γιαουρτιού: Λιώνετε μια ώριμη μπανάνα με το πιρούνι, και ανακατεύετε μέχρι να πάρει αφρώδη σύσταση. Κατόπιν προσθέτετε 1-2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Για να γίνει το μείγμα πιο αραιό, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας γάλα, όπως επίσης και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Η κρέμα μπανάνας και γιαουρτιού δεν διατηρείται πολύ και γι’ αυτό πρέπει να παρασκευάζεται λίγο πριν καταναλωθεί.
Νερό, το απαραίτητο!
Το νερό αντιστοιχεί περίπου στο 65% του βάρους του σώματός μας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το νερό δεν χρειάζεται μόνο για να ξεδιψάσει το παιδί σας, αφού είναι απαραίτητο και για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Και η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεν πίνουν ποτέ αρκετό. Ωστόσο, η έλλειψη των απαραίτητων υγρών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, ακόμη και λιποθυμίες, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τότε που το παιδικό σώμα χάνει περισσότερα υγρά λόγω της εφίδρωσης.
Καλό θα είναι λοιπόν να υποδείξετε στο μικρό σας να καταναλώνει υγρά και ειδικά νερό. Άλλωστε το νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για τη δίψα. Ειδικά από τη στιγμή που το μωρό σας αρχίσει να τρώει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κρέας και το αβγό, είναι απαραίτητο να του δίνετε να πίνει νερό. Σε γενικές γραμμές το νερό πρέπει να είναι το μοναδικό ρόφημα κατά τη διάρκεια των γευμάτων από τη δεύτερη βρεφική ηλικία και μετά και πρέπει να το δίνετε στο μωρό σας σε ειδικό κυπελλάκι. Επίσης, όταν βγαίνετε έξω φροντίστε να παίρνετε μαζί σας νερό σε ειδικό κύπελλο που σφραγίζει. Μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι ο οργανισμός αφυδατώνεται εξαιτίας της αυξημένης εφίδρωσης. Μάθετε λοιπόν στο παιδί σας να πίνει πολύ νερό ακόμη κι αν δεν διψάει.
Όταν το παιδί αρνείται να πιει νερό
- Προσθέστε στο νερό λίγο χυμό για γεύση και χρώμα.
- Φτιάξτε παγάκια από χυμό και βάλτε τα στο νερό.
- Προσθέστε μια φέτα από λεμόνι ή και πορτοκάλι σε ένα ποτήρι με σκέτο νερό.