Διδάξτε καλοσύνη και καλούς τρόπους!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά και κόρη διαβάζουνΓια να μεγαλώσετε και να διαπαιδαγωγήσετε σωστά τα παιδιά σας χρειάζεται να έχετε υπομονή και επιμονή. Οπλιστείτε, λοιπόν, και γρήγορα θα δείτε τους καρπούς των προσπαθειών σας.

 

Από το Ι έως το Μ

 

Καλοί τρόποι

Αναρωτιέστε εάν μπορείτε να διδάξετε το παιδί σας καλούς τρόπους στο τραπέζι, ώστε να είναι ο ιδανικός λιλιπούτειος καλεσμένος; Κι όμως γίνεται! Οι καλοί τρόποι μαθαίνονται από τη νηπιακή ηλικία, όταν ο χαρακτήρας του παιδιού είναι ακόμη εύπλαστος. Πρώτα απ’ όλα γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Όσο πιο συχνά βλέπουν εσάς να χρησιμοποιείτε πετσέτα, πιρούνι και μαχαίρι, να μασάτε με κλειστό στόμα κ.ά., τόσο πιο πολύ παραδειγματίζονται και θέλουν να κάνουν το ίδιο. Επιπλέον, ο πιο σοφός δρόμος για να πετύχετε την εκμάθηση των καλών τρόπων είναι να τους κάνετε ευχάριστους. Αντί να μαλώνετε συνεχώς τα παιδιά για ό,τι δεν κάνουν σωστά, είναι προτιμότερο να τους δείχνετε πώς πρέπει να το κάνουν ή σε ανύποπτες στιγμές να τους δείχνετε το σωστό και το λάθος στη συμπεριφορά των γύρω τους. Παράλληλα, μερικοί έπαινοι, όταν κάνουν το σωστό, θα τους δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο! Τέλος, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Ακόμη κι αν κάτι σας φαίνεται ακατόρθωτο, να θυμάστε πάντα ότι τα νήπια απορροφούν τη θετική γνώση σαν σφουγγάρια αλλά ξεχνούν γρήγορα. Γι’ αυτό θα πρέπει συνεχώς να τους επαναλαμβάνετε τι πρέπει να προσέχουν στους τρόπους τους.

 

Καλοσύνη

Άραγε η καλοσύνη μαθαίνεται ή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων από την εμβρυϊκή κιόλας ηλικία; Ο καλός άνθρωπος γεννιέται καλός ή μπορεί να εκπαιδευτεί στην… καλοσύνη; Η αλήθεια είναι ότι οι καλοί τρόποι μαθαίνονται! Η καλοσύνη δεν είναι απαραίτητο ότι μπορεί να είναι… μεταδοτική!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δύο ανιψάκια μου. Οι γονείς φέρονται και στα ίδιο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και προσπαθούν να τους υποδείξουν την καλοσύνη και το πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους γύρω μας. Αποτέλεσμα; Το ένα παιδί είναι ιδιαίτερα δοτικό, ευγενικό και καλοσυνάτο, ενώ το άλλο είναι ακριβώς το αντίθετο! Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι εσείς, ως γονείς, δεν οφείλετε να περνάτε το μήνυμα της καλοσύνης στα παιδιά σας κάθε φορά που θα σας δίνεται η ευκαιρία!

 

Κακές λέξεις

Οι κακές λέξεις είναι ένα κεφάλαιο στην ανατροφή ενός παιδιού, που όλοι οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν. Τα πολύ μικρά παιδιά λένε κακές λέξεις, επειδή πειραματίζονται με τη γλώσσα. παιδική χαράΒασική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε όταν το παιδί προσπαθεί να δοκιμάσει τα όριά σας ξεστομίζοντας κακές λέξεις είναι το εξής: Το να μη δώσετε στις λέξεις μεγαλύτερη δύναμη απ’ όση έχουν ήδη. Πείτε μια φορά στο παιδί ότι δεν είναι σωστό να μιλάει έτσι και μετά μην ασχοληθείτε άλλο μαζί του. Αν το παιδί επιμένει, τότε η συμπεριφορά του δείχνει ότι επιδιώκει να σας αποσπάσει την προσοχή. Εάν η συμπεριφορά του αυτή λαμβάνει χώρο σε δημόσιο χώρο ή σε κάποιο σπίτι, όπου είστε φιλοξενούμενοι, πολύ απλά πάρτε το και γυρίστε στο σπίτι. Επιπλέον, τιμωρήστε το μη αφήνοντάς το, για παράδειγμα, να δει το αγαπημένο του DVD. Ωστόσο, ίσως, πρέπει να αναρωτηθείτε για τη δική σας… γλώσσα και το πώς μιλάτε τόσο εσείς όσο και οι άμεσα σχετιζόμενοι με το παιδί. Στις μεγαλύτερες ηλικίες οι βρισιές είναι θέμα μόδας. Είναι «κουλ» για ένα παιδί που πασχίζει να ενσωματωθεί στην παρέα και να το παίξει «μεγάλος», το να ξεσηκώνει διάφορες βρισιές που ακούει από τους φίλους, τα μεγαλύτερα αδέρφια του, ή κάποιο σίριαλ της τηλεόρασης. Και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε τι κάνει το παιδί όταν δεν βρίσκεται μαζί σας, ιδιαίτερα όταν μπροστά σας δεν τολμάει –προς το παρόν τουλάχιστον– να ξεστομίζει βρισιές.

 

Μουρμούρα

Τα παιδιά που γκρινιάζουν και μουρμουρίζουν συνεχώς, στην ουσία φέρονται σαν μωρά που μοναδικό σκοπό έχουν να τραβήξουν την προσοχή των άλλων. Αποζητούν ουσιαστικά τη στοργή και την κατανόηση των γύρω τους και σκοπός τους φυσικά δεν είναι να σας εκνευρίσουν. Θέλουν την αγάπη σας, απλά δεν ξέρουν κάποιον άλλο τρόπο για να τη διεκδικήσουν. Αποφύγετε, λοιπόν, να τους φωνάξετε, αφού με τον τρόπο αυτόν θα αυξήσετε την τεταμένη ατμόσφαιρα που ήδη υπάρχει. Υπάρχουν παιδιά που γκρινιάζουν γιατί πολύ απλά αυτός είναι ο χαρακτήρας τους. Αυτά είναι τα ευαίσθητα παιδιά, που είναι αγχώδη, αγαπούν τη ρουτίνα, τις συνήθειες, την ηρεμία και απεχθάνονται καθετί καινούριο. Η πείνα και η κούραση τα αναστατώνουν, καθώς και το παραμικρό «μη». Οι αρνητικές «δονήσεις» των γύρω τους τα επηρεάζουν άμεσα και αποτελούν αφορμή για να ξεκινήσει η γκρίνια. Ακόμη και ο τσακωμός με κάποιον συμμαθητή μπορεί να αποτελέσει αιτία αυτής της συμπεριφοράς. Αν αυτή η κατάσταση είναι μεταβατική, η υπομονή και η κατανόηση αρκούν για να περάσει. Δείτε την καλή πλευρά του θέματος, αφού η «σοβαρότητα» που επιδεικνύουν αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον.

Ένας άλλος λόγος που ένα παιδί παραπονιέται είναι γιατί πολύ απλά είναι κακομαθημένο. Στην περίπτωση αυτή καλείστε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της χαλαρότητας. Αλλάξτε συμπεριφορά και μην είστε ελαστικοί.

Τέλος, όταν το παιδί δοκιμάζει τα νεύρα σας γκρινιάζοντας, αγνοήστε τη συμπεριφορά του. Με τον τρόπο αυτόν ίσως σταματήσει να παραπονιέται συνεχώς. Αν γίνει ανυπόφορο, στείλτε το για λίγο στο δωμάτιο του, μέχρι να νιώσει ότι έχει ανάγκη από παρέα.

 

Συμβουλές διαπαιδαγώγησης για γονείς - μέρος 4ο

 

happy baby