Δουλειά ή οικογένεια; Ή μήπως και τα δύο;

Πολύ συχνά οι μαμάδες παραδέχονται ότι η προσπάθεια να ισορροπήσουν ανάμεσα στο ρόλο της μαμάς, της συζύγου και της εργαζόμενης μοιάζει να βαίνει εις βάρος τους. Υπάρχει λύση;
Κατά γενική παραδοχή, η μητρότητα δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα, ειδικά όταν είστε εργαζόμενη. Οι γυναίκες σήμερα τα θέλουν όλα και με το δίκιο τους: ένα χαρούμενο σπιτικό, παιδιά, ένα σύζυγο με κατανόηση και μια ικανοποιητική εργασία. Το ζήτημα είναι αν μπορούν. Και η απάντηση είναι ναι υπό προϋποθέσεις! Εάν καταφέρετε να βρείτε τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στο σπίτι και την καριέρα και αν γνωρίζετε πολύ καλά τις προτεραιότητές σας τότε έχετε τα φόντα να επιτύχετε σε κάθε τομέα της ζωής σας!
8 κανόνες ισορροπίας!
Και αν αναρωτιέστε τι κάνουν όσες μαμάδες είναι τέλειες και στη δουλειά και στο σπίτι, σας αποκαλύπτουμε το μυστικό τους!
1. Βάζετε τους ανθρώπους πάνω από τα πράγματα, ποτέ το αντίθετο!
Υπάρχουν στιγμές στην καριέρα σας που καλείστε να απαντήσετε σε διλήμματα, κάποια σοβαρά και κάποια λιγότερο σοβαρά. Για παράδειγμα, θέλετε να εξοικονομήσετε μερικά χρήματα περισσότερα για να πάτε το καλοκαίρι διακοπές σε κάποιο μακρινό προορισμό από τον συνηθισμένο. Για να το πετύχετε θα πρέπει να δουλέψετε υπερωρίες ή να δουλέψετε τα Χριστούγεννα χωρίς διακοπή και να χάσετε την αγαπημένη σεζόν των παιδιών. Τι πρέπει να κάνετε; Ζυγίστε τα πράγματα και αποφασίστε αν αξίζει τον κόπο!
2. Βάλτε όρια στις ώρες που δουλεύετε!
Αν και συνήθως οι μπαμπάδες είναι αυτοί που «ξεχνούν» να γυρίσουν σπίτι, εντούτοις δεν είναι λίγες οι εργαζόμενες μητέρες που το κάνουν. Δεν υπάρχει λόγος να δουλέψετε υπερωρίες γιατί κάποιος συνάδελφος είναι πολύ ανταγωνιστικός και εποφθαλμιά τη θέση σας. Υπάρχουν άλλα «όπλα» για να πολεμήσετε τον ανταγωνισμό. Αν πάλι εργάζεστε σε επιχείρηση που δεν τηρεί τα ωράρια εργασίας τότε είναι ευκαιρία να κάνετε μια διεξοδική συζήτηση με το αφεντικό σας και να του υπενθυμίσετε τι ορίζει ο νόμος!
3. Να ξέρετε πότε και πώς να πείτε «όχι» με χάρη!
Αν γνωρίζετε καλά τις ικανότητές σας τότε θα ξέρετε και πότε πρέπει να βάλετε φρένο στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνετε. Αυτό σας βοηθά στο να μην αναλαμβάνετε όλες τις δουλειές του γραφείου απλώς επειδή είστε ικανή! Θέστε όρια πάντα με ευγένεια προς τους ανώτερούς σας και αποφύγετε συνέχεια να «ξελασπώνετε» άλλους εις βάρος του ωραρίου σας!
4. Οργανωθείτε ώστε να χρησιμοποιείτε το χρόνο και την ενέργειά σας αποτελεσματικά.
Αυτό κάνει τα πάντα πιο εύκολα. Έτσι αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε 5 λεπτά για να οργανώσετε τις δουλειές της επόμενης ημέρας αντί να χαζέψετε χωρίς σκοπό το πρόγραμμα της τηλεόρασης ή να κάνετε ένα γρήγορο συγύρισμα για να μην το έχετε για την επομένη.
5. Θέστε κανόνες στο σπίτι σας!
Αυτό βοηθά να λειτουργούν όλα σαν να ήσασταν εκεί ακόμη και όταν απουσιάζετε. Επιπλέον σας δίνει την ασφάλεια ότι όλα είναι καλά αφού τα παιδιά ακολουθούν το πρόγραμμά τους.
6. Φροντίστε τον εαυτό σας!
Δηλαδή το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας. Για να μπορείτε να τα κάνετε όλα πρέπει να είστε υγιής και γεμάτη ενέργεια. Αν αρρωστήσετε όλα πάνε πίσω. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο και φρόνιμο να φορτίζετε τις μπαταρίες σας με όποιο τρόπο επιλέξετε και να ξεκουράζεστε όποτε μπορείτε. Και κυρίως αγαπήστε τον εαυτό σας! Μην τον ταλαιπωρείτε με κάπνισμα, καφέδες και κακή διατροφή!
7. Επιλέξτε μια δουλειά που συμπληρώνει την καριέρα σας ως μητέρα και δεν την εκμηδενίζει! Αν η δουλειά σας σας γεμίζει και σας ευχαριστεί τότε θα επιστρέφετε σπίτι με άλλη διάθεση. Αν όμως η δουλειά σας αποστραγγίζει δεν θα έχετε καμία διάθεση να αντιμετωπίσετε την οικογένειά σας!
8. Μην ξεχνάτε ποτέ τις ανάγκες σας ως σύντροφος! Αυτό σημαίνει ότι για να έχετε ισορροπία στο σπίτι σας θα πρέπει να έχετε μια σωστή επικοινωνία με το σύντροφό σας, να κατανοεί ο ένας τον άλλον και να καλύπτει ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Συχνά οι απαιτήσεις τις δουλειάς και των παιδιών αποξενώνουν τα ζευγάρια με αποτέλεσμα ή συχνούς καβγάδες ή αδιαφορία που καταστρέφει τη σχέση μεταξύ τους.
Θέμα προτεραιοτήτων
Είναι σημαντικό να έχετε ξεκαθαρισμένες στο μυαλό σας αλλά και με το σύντροφό σας τις προτεραιότητές σας. Αν δηλαδή κάνετε μια δουλειά που απαιτεί να λείπετε πολλές ώρες και να ταξιδεύετε σίγουρα χρειάζεται κάποιος να μένει πίσω και εσείς χρειάζεστε υποστήριξη. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε θυσίες. Έτσι μπορεί να μη βλέπετε τους φίλους σας όσο συχνά θα θέλατε για να βρίσκεστε με τα παιδιά σας ή να μην έχετε χρόνο για ένα ρομαντικό διήμερο. Αν όμως έχετε θέσει την οικογένειά σας πάνω απ’ όλα τότε η άδεια των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού είναι ιερή και δεν την θυσιάζετε για τίποτα, προκειμένου να περάσετε ευχάριστες ώρες με τα παιδιά και τον σύντροφό σας. Επιπλέον η έννοια των προτεραιοτήτων σας είναι χρήσιμη κάθε φορά που πρέπει να πάρετε σημαντικές αποφάσεις.
Κάνοντας το σωστό… για σας!
Όταν βάλετε δύο ανθρώπους σε παρόμοιες καταστάσεις να αποφασίσουν για το ίδιο πράγμα δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουν στην ίδια απόφαση. Ο καθένας αποφασίζει με βάση το δικό του καλό. Για παράδειγμα, το αφεντικό αναθέτει στο τμήμα σας να φέρετε σε πέρας ένα project το οποίο δεν θα αποφέρει κανένα οικονομικό όφελος, παρά μόνο αναγνώριση σε όποιον το αναλάβει. Το project σημαίνει περισσότερο κόπο και ώρες δουλειάς για ολοκληρωθεί. Εσείς ξέρετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε αλλά θα γίνει εις βάρος της οικογένειάς σας και τα γενέθλια του γιου σας είναι κοντά. Παράλληλα ο ανταγωνισμός στο γραφείο είναι μεγάλος. Τι αποφασίζετε; Φυσικά τι είναι καλό για εσάς! Το να παραμελήσετε μια σημαντική ημέρα όπως τα γενέθλια ενός μικρού παιδιού για χάρη κάποιου εργασιακού project δεν θα σας δώσει εύσημα καλής πράξης! Στο τέλος θα γεμίσετε ενοχές κοιτώντας το παιδί σας και στο γραφείο ο ανταγωνισμός θα γίνει εντονότερος. Τι είναι σωστό για σας; Αυτό θα καθορίσει και την απόφασή σας!
Το ζήτημα της ενοχής
- Οι άλλες μαμάδες φτιάχνουν κάθε μέρα φαγητό για τα παιδιά τους. Εσείς παίρνετε και έτοιμο.
- Βάλατε το παιδί σας να δει τηλεόραση για να στείλετε με ησυχία κάποια mail
- Για χάρη της δουλειά σας έπρεπε να μετακομίσετε και ο έφηβος γιος σας έχασε όλους τους φίλους του.
Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Έχετε ζήσει παρόμοιες εμπειρίες που σας γέμισαν ενοχές και τύψεις; Η Ροζαλία εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία ως υπεύθυνη μάρκετινγκ. Από τη στιγμή που απέκτησε παιδιά και συνέχισε να εργάζεται έχει την υποψία ότι οι γυναίκες είναι εξοπλισμένες με ένα τσιπάκι ενοχής που δεν τους αφήνει να κάνουν βήμα! «Δεν αντέχω να βλέπω τα λυπημένα τους πρόσωπα όταν τους ανακοινώνω ότι δεν θα μπορέσω να πάω στο σχολείο για να πάρω τους βαθμούς τους ή ότι δεν θα είμαι στη γιορτή του σχολείου όταν λένε τα ποιήματά τους»!
Η συμβουλή μας; Δείτε την πραγματικότητα κατάματα! Όταν σας κατακλύζουν οι ενοχές αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με την τέλεια μαμά αναλογιστείτε τι είναι σημαντικό για την οικογένειά σας: να δουλεύετε, να χάσετε μια φορά κάποια γιορτή αλλά να μην τους λείψει κάτι και να είστε όλες τις άλλες σημαντικές στιγμές της ζωής τους παρούσα ή να ακούνε συνεχώς γκρίνια για τα οικονομικά; Από τη στιγμή που έχετε ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα σας στηρίξτε την απόφασή σας . αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε άσχημα μοιραστείτε με το παιδί σας τα συναισθήματά σας για να του δείξετε πόσο πολύ νοιάζεστε.
Τι μετράει!
Πριν κάνετε οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στην επαγγελματική ή προσωπική σας ζωή καλό θα ήταν να εξετάσετε τις επιπτώσεις που θα έχει και πώς θα τις αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, τι αποτέλεσμα θα έχει στα παιδιά και στην οικογενειακή σας ζωή το να αλλάξετε δουλειά ή να δουλέψετε περισσότερο; Αν επιστρέφετε στη δουλειά μετά τη λοχεία μήπως να το ξανασκεφτείτε και να επιλέξετε μειωμένο αντί για πλήρες ωράριο; Αυτού του είδους οι ερωτήσεις προς τον εαυτό σας θέτουν τα όρια των δυνατοτήτων σας αλλά και των προσδοκιών σας όταν πρόκειται να ισορροπήσετε ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια. Κάθε δουλειά έχει διαφορετικές απαιτήσεις και η απόκτηση παιδιών αλλάζει αρκετά τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη δουλειά σας. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται να είστε ρεαλίστρια!