Συμβουλές για γονείς

Εγκυμοσύνη Ανω Kάτω!

έγκυος στον κήποΦολικό οξύ, πρωτεΐνες, ασβέστιο, είναι έννοιες πού πηγαίνουν μαζί με την αναγγελία της εγκυμοσύνης σας. Τι γίνεται, όμως, με τον εσωτερικό σας κόσμο; Τι συναισθηματικές αλλαγές φέρνει μαζί του ο πελαργός;

 

Μήπως πρόσφατα ξεσπάσατε στον σύζυγό σας χωρίς λόγο και αφορμή; Εξορμήσατε στα μαγαζιά και φορτωθήκατε ρούχα που σε μια βδομάδα δεν θέλατε ούτε να τα βλέπετε; Βάλατε τα κλάματα γιατί είδατε μία ρομαντική ταινία ή μια φωτογραφία; Τίποτα από αυτά δεν είναι παράξενο όσο είστε έγκυος! Τα συναισθήματά σας για εννέα μήνες μοιάζουν να έχουν επιβιβαστεί στη ρόδα του λούνα παρκ! Άλλες μέρες πετάτε στα ουράνια και άλλες μέρες βυθίζεστε στη θλίψη, θυμώνετε, ακόμη και κλαίτε, χωρίς λόγο!

Μην τρομάζετε. Οι ορμόνες, χωρίς υπερβολή, κάνουν πάρτι στο σώμα σας. Η εγκυμοσύνη φημίζεται ως η περίοδος με τις περισσότερες αλλαγές διάθεσης από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή σας. Από τις πρωινές ναυτίες μέχρι τις ανησυχίες σας για το μωρό έχετε πολλές δικαιολογίες να αλλάζετε διάθεση. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό. Μάλιστα κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ένας καλός τρόπος να προετοιμαστείτε για τον περίπλοκο ρόλο της μητρότητας. Απλώς χρειάζεται να το δεχτείτε και να κάνετε υπομονή. Τι είδους ups & downs πρέπει λοιπόν να περιμένετε ανά τρίμηνο;

 

Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ

 • Είμαι έγκυος;

Από τη στιγμή που οι εξετάσεις αίματος και ο υπέρηχος αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία την κύηση το πρώτο σοκ για τη γυναίκα είναι να δεχτεί την πραγματικότητα της εγκυμοσύνης. Ξαφνικά κατακλύζεται από ανάμεικτα συναισθήματα χαράς αλλά και αγωνίας: «Θα είμαι καλή μητέρα; Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε γονείς; Αυτό το μικρό πραγματάκι είναι το μωρό μου;».

 • Tips επιβίωσης: Αν νιώθετε ότι αμφιταλαντεύεστε για την επερχόμενη μητρότητα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Εάν το πρόβλημά σας είναι ότι δεν κατανοείτε πώς κάτι μικρό θα γίνει ένα ολόκληρο μωρό μέσα σε λίγους μήνες δεν έχετε παρά να αναζητήσετε φωτογραφίες υπερήχων του εμβρύου σε διάφορες φάσεις στο διαδίκτυο (σας προτείνουμε να κάνετε κλικ στο YouTube και να δείτε σχετικά βιντεάκια). Τέλος είναι η ιδανική περίοδος για να αγοράσετε ένα καλό βιβλίο εγκυμοσύνης, που θα σας εξηγεί βήμα προς βήμα τι να περιμένετε στην εγκυμοσύνη σας.

Σας προτείνουμε το: «Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος», από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. 

 • Να το πω;

Για πολλές γυναίκες η αναγγελία της εγκυμοσύνης είναι μεγάλο συναισθηματικό φορτίο. Κάποιες θέλουν να το πουν αλλά δεν θέλουν να βιαστούν, κάποιες αναγκάζονται να το κρατήσουν κρυφό για αρκετό καιρό και για διάφορους λόγους, κάποιες γυναίκες θεωρούν γρουσουζιά να το πουν πριν κλείσουν το πρώτο τρίμηνο. Η αναμονή αυτή μέχρι να αρχίσετε να το ανακοινώνετε σε φίλους, συγγενείς ακόμη και στον εργοδότη σας μπορεί να προκαλέσει και κρυφή χαρά αλλά και αγωνία. Ειδικά αν είναι του χαρακτήρα σας να ηρεμείτε μόνο όταν εκφράζετε ανοιχτά τους φόβους σας ή άλλα συναισθήματα, τότε η περίοδος μέχρι να πείτε προς τα έξω ότι είστε έγκυος μπορεί να σας φανεί αφόρητη! Επιπλέον οι πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ίσως να φέρουν αρκετή αναστάτωση στον οργανισμό σας (από ναυτίες μέχρι και ακίνδυνη αιμορραγία), γεγονός που μπορεί να σας φέρει ανησυχία μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι καλά, ότι δεν κάνατε κάτι λάθος (π.χ. ήπια αλκοόλ, κάπνισα, πήρα αντιβίωση κ.ο.κ.) και ότι η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά.

* Tips επιβίωσης: Κάντε αυτό που θεωρείτε σωστό. Θέλετε να πείτε σε όλους ότι είστε έγκυος; Πείτε το! Δεν θέλετε να το πείτε ούτε καν στους γονείς σας γιατί θα το διαδώσουν παντού; Μην το πείτε. Σίγουρα ο σύντροφός σας δικαιούται να το μάθει, αλλά αν δεν νιώθετε άνετα να το μάθουν άλλοι, εξηγήστε του τη θέση σας.

 

Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ

 • Η αγωνία των εξετάσεων

σκίτσο εγκύου δίπλα σε κούνιαΤο να γεννηθεί ένα υγιές μωρό είναι το ζητούμενο για κάθε μέλλουσα μητέρα. Όμως λίγο η ηλικία, λίγο η κληρονομικότητα, μερικές γυναίκες έχουν πολλούς λόγους να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» μέχρι να έρθει η ώρα να κάνουν κάποιες διερευνητικές εξετάσεις (π.χ. αυχενική διαφάνεια). Κάποιες γυναίκες ανακουφίζονται όταν μαθαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέταση που πρόκειται να κάνουν αλλά και για την κατάστασή τους. Για κάποιες άλλες ισχύει το  αντίθετο, δηλαδή λίγα και καλά.

* Tips επιβίωσης: Μη βάζετε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση διαρκούς αγωνίας. Ρωτήστε το γιατρό σας! Είναι ο μόνος που μπορεί να σας εξηγήσει αυτό που πρέπει και όταν πρέπει. 

 • Κάτι κουνιέται!

Μετά τα δύσκολα των διαγνωστικών εξετάσεων έρχεται η τεράστια χαρά των καρδιακών παλμών του εμβρύου και φυσικά της πρώτης κλοτσιάς! Η συγκίνηση είναι εύλογη όταν πρωτοακούτε τους γρήγορους χτύπους της καρδιάς του και επιτέλους διαπιστώνετε ότι κάτι υπάρχει εκεί μέσα. Η διαπίστωση αυτή γίνεται εντονότερη όταν το μωρό σας δώσει την πρώτη κλοτσιά, οπότε πια καταλαβαίνετε ότι δεν είστε μόνη!

* Tips επιβίωσης: Είναι η κατάλληλη περίοδος να αποβάλετε το σύνδρομο «δεν μπορώ να δεθώ με το μωρό μου»! Τώρα πια, που το νιώθετε μέσα σας, μπορείτε να του μιλάτε, να χαϊδεύετε τρυφερά την κοιλιά σας και να αρχίσετε να δέχεστε ότι σε λίγους μήνες αυτό το πλασματάκι θα είναι στα χέρια σας!
Ενθαρρύνετε και τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο και μην απομακρύνεστε από εκείνον.

 • Είμαι τεράστια!

Κατά κοινή ομολογία το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι κάτι σαν το μήνα του μέλιτος από την άποψη ότι ο οργανισμός σας δέχεται πια τη νέα ζωή. Παρόλα αυτά, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα δεν λείπουν, ούτε και οι ανασφάλειες. Καταρχάς κάποιες γυναίκες θεωρούν τεράστιο ζήτημα το γεγονός ότι αλλάζει η εικόνα του σώματός τους ή θεωρούν ότι γίνονται λιγότερο ελκυστικές. Επιπλέον, έχουν μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσον οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες και το αν θα μπορέσουν να επανέλθουν μετά την εγκυμοσύνη. Τέτοιες ανησυχίες δεν τις βοηθούν να αποδεχτούν την κύηση και μπορεί να τους δημιουργούν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Τέλος, σε κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη φέρνει έντονη κούραση,  με αποτέλεσμα η διάθεσή τους να πέφτει.

 • Tips επιβίωσης: Δεν πρέπει να ξεχνάτε βασικές αλήθειες της εγκυμοσύνης, όπως το ότι τα περισσότερα κιλά φεύγουν μερικούς μήνες αφότου γεννήσετε (αρκεί να μην κάνετε καταχρήσεις φαγητού για 9 μήνες!) και ότι η εγκυμοσύνη κάνει τη γυναίκα να λάμπει. Λαμπερό πρόσωπο και μαλλιά, όμορφες καμπύλες θα σας κάνουν θελκτικότερη και όχι αποκρουστική όπως νομίζετε! Σε συνδυασμό με υπέροχες και μοντέρνες προτάσεις μόδας μπορείτε να κάνετε την  εγκυμοσύνη την καλύτερη περίοδο της ζωής σας. Επιπλέον μην προεξοφλείτε ότι δεν είστε σεξουαλικά ελκυστική. Αντίθετα, η λίμπιντό σας ανεβαίνει και πρέπει να το εκμεταλλευτείτε!
 • Ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να αναλογιστείτε τι κάνει το σώμα σας για να προσαρμοστεί στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Αυτό από μόνο του είναι άξιο θαυμασμού αλλά και ένα ατράνταχτο επιχείρημα σε όσους σας κοιτάζουν περίεργα!

Γ΄ ΤΡΙΜΗΝΟ 

 • Τοπίο στην ομίχλη

Και καθώς η κοιλίτσα μεγαλώνει, διανύοντας τόσους μήνες με συναισθηματικές μεταβολές και πλησιάζοντας στη μεγάλη σκίτσο εγκύου που προχωράώρα του τοκετού είναι φυσικό να αισθάνεστε ότι χάνετε τον εαυτό σας ή ότι δεν είστε εσείς που ζείτε αυτήν την εμπειρία. Λίγο η αφηρημάδα, λίγο το ότι γίνεστε πιο αργή σε όλα, αφού το σώμα σας βαραίνει, δεν λειτουργείτε όπως συνήθως. Επιπλέον θα παρατηρήσετε ότι αυξάνεται η διαίσθησή σας, οι αισθήσεις σας λειτουργούν στο μάξιμουμ, ενοχλείστε εύκολα από μικρά πράγματα, η έλλειψη ύπνου, εξαιτίας μιας καούρας ή της κοιλιάς, σας κάνει ευερέθιστη.

 • Tips επιβίωσης: Αν νιώθετε έξω από τα νερά σας, θυμηθείτε ότι πράγματι είστε έξω από τα νερά σας! Τώρα είστε εσείς και το μωρό σας. Αγκαλιάστε αυτήν την πραγματικότητα ως μοναδική και ηρεμήστε. Εφόσον δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ευκολία, διαβάστε, περπατήστε, κρατήστε ημερολόγιο, δείτε τηλεόραση. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, η ξεκούραση είναι σημαντική. Επιπλέον, παρακολουθήστε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Θα μπορέσετε να συζητήσετε για τους φόβους σας σχετικά με τον τοκετό και να μάθετε τι ακριβώς πρέπει να περιμένετε.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού πολλές γυναίκες βιώνουν μια περίοδο κατά την οποία θέλουν να κλειστούν στον εαυτό τους. Ούτε αυτή η συναισθηματική κάμψη είναι παράξενη. Η γέννα κατά περίεργο τρόπο φέρνει μια απώλεια, αλλά και είναι η αρχή μιας νέας περιόδου. Η μητέρα αποχωρίζεται από το έμβρυο που γίνεται πλέον μωρό και η γυναίκα αλλάζει εκ νέου ταυτότητα. Παύει να είναι έγκυος και είναι μητέρα. Η προοπτική αυτής της μετάβασης μπορεί να φέρει αρνητικά συναισθήματα στη μέλλουσα μητέρα, ακόμη και να την τρομάξει.

 • Tips επιβίωσης: Μιλήστε, μιλήστε και μιλήστε! Ακόμη κι αν δεν είστε τύπος της συζήτησης, εκμυστηρευτείτε τις σκέψεις σας σε κάποιον. Είναι ανακουφιστικό. Τέλος, καλό είναι πάντα να θυμίζετε στον εαυτό σας το εξής: καθώς τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, για εσάς το αποτέλεσμα είναι κάτι μαγικό, ένα μωρό. Μπορεί να κλαίει, να είναι ανήσυχο, είναι όμως μια νέα ζωή που τη φιλοξενήσατε για 9 μήνες μέσα σας. Τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε μια άλλη μοναδική περιπέτεια, τη μητρότητα!

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου Νίκου Μουρελάτου.

happy baby