Έγκυος & βάρος: Τι ισχύει;

Παρακολουθείστε στενά την αύξηση του βάρους σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι μπορείτε να κάνετε τώρα που είστε έγκυος;
<<Στην περίοδο της εγκυμοσύνης μου νιώθω ότι έχω απελευθερωθεί! Mπορώ να τρώω ό,τι θέλω και ό,τι ώρα θέλω, χωρίς τύψεις», ισχυρίζεστε! Πώς θα σας φαινόταν, όμως, εάν εμείς σας βεβαιώναμε για το αντίθετο, λέγοντάς σας πως η παραπάνω άποψη είναι απλά ένας μύθος; Η λαϊκή ρήση, άλλωστε, που θέλει την έγκυο να τρώει για δύο, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή από τους γυναικολόγους. Γι’ αυτό ελέγξτε το βάρος σας και μην αφήσετε το δείκτη της ζυγαριάς να «χτυπήσει» κόκκινο!
ΠΡΟΣΟΧΗ στο βάρος σας
Η αύξηση του βάρους σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά και το βάρος του εμβρύου που κυοφορείτε. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που στην περίπτωση που πάρετε πολύ περισσότερο από το επιτρεπόμενο βάρος ή αντίθετα πολύ λιγότερο από ό,τι πρέπει, να δημιουργηθούν δυσκολίες στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Επομένως, κάθε θερμίδα που λαμβάνετε είναι σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου που κυοφορείτε. Γι’ αυτό φροντίστε ώστε να τρώτε ποιοτικά, λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
O έλεγχος του βάρους σας είναι ένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν το μωρό σας λαμβάνει τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του θρεπτικά συστατικά. Ένα έμβρυο που θα γεννηθεί με χαμηλότερο από το κανονικό βάρος (<3 κιλά) είναι πιθανό να εμφανίσει προβλήματα στην πορεία της ανάπτυξής του. Αντίθετα, όταν το έμβρυο ζυγίζει παραπάνω από το φυσιολογικό (>4 κιλά) μπορεί να προκληθούν ενδεχόμενες επιπλοκές στην πορεία της κύησης αλλά και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Γι’ αυτό άλλωστε και ο γιατρός σας σε κάθε προγραμματισμένη σας επίσκεψη ελέγχει εκτός από το βάρος σας και αυτό του εμβρύου, ώστε να είναι σίγουρος ότι όλα βαίνουν καλώς.
Κατανομή βάρους
Τους τελευταίους 6 μήνες της κύησης ενδέχεται να πάρετε το περισσότερο βάρος, συγκριτικά με τους πρώτους μήνες της κύησης. Oι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες, συνήθως, παίρνουν 1 με 2 κιλά κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, ενώ στην πορεία και καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει η αύξηση του βάρους σταθεροποιείται στα 400 γραμμάρια, περίπου, την εβδομάδα. Έτσι την 20ή εβδομάδα το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί στα 4,5 κιλά, στα 8,6 κιλά την 30ή εβδομάδα και στα 12,2 κιλά μέχρι την πολυπόθητη μέρα του τοκετού. Tι φταίει, όμως, για τη ραγδαία αυτή αύξηση του βάρους σας;
Όπως όλα δείχνουν, το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι ο κύριος «υπαίτιος» για το λιγότερο από το μισό βάρος που ενδεχομένως έχετε πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Eνώ σε μικρότερο ποσοστό η αύξηση του βάρους σας μπορεί να προκληθεί λόγω της αύξησης των υγρών στον οργανισμό σας (σε ποσοστό 10%), του αίματος (σε ποσοστό 21%), της αύξησης του στήθους και της διόγκωσης της μήτρας (σε ποσοστό 20%) και του πλακούντα (σε ποσοστό 9%).
Mόνο για δύο
«Tώρα που είμαι έγκυος θα πρέπει να αυξήσω τα γεύματά μου και να καταναλώνω μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, αφού πρέπει να καλύψω τις ανάγκες και του εμβρύου που κυοφορώ». Λογική διαπίστωση!
Κατά πόσο, όμως, ευσταθεί και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Το κλειδί στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή μιας εγκύου δεν βρίσκεται στην ποσότητα φαγητού που ενδεχομένως καταναλώνει ημερησίως αλλά στην πρόσληψη ποιοτικής τροφής.
Η επιπλέον ποσότητα τροφής που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιστοιχεί σε 300 με 500 θερμίδες ημερησίως. Γι’ αυτό συζητήστε με το γιατρό σας το επιτρεπόμενο έξτρα βάρος που χρειάζεται να πάρετε ανά περίπτωση, ώστε όλα να πάνε καλά.
Eίστε υπέρβαρη, κανονική ή αδύνατη;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποια κατηγορία γυναικών ανήκετε πριν ακόμα μείνετε έγκυος, ώστε να λάβετε εκ των προτέρων τα μέτρα σας. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε σε ποια κατηγορία ανήκετε, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον παρακάτω μαθηματικό τύπο. Kάνοντας τους παρακάτω υπολογισμούς μπορείτε να βρείτε το
Δείκτη Mάζας του Σώματός σας: ΔMΣ = Tο βάρος σας σε κιλά διά το τετράγωνο του ύψους σας. Εάν ο δείκτης μάζας του σώματός σας (ΔMΣ) κυμαίνεται μεταξύ 20-24, τότε ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που χαρακτηρίζονται ως κανονικές. Εάν ο ΔMΣ είναι μικρότερος του 20 (<20) τότε θεωρείστε αδύνατη. Τέλος, εάν ο ΔMΣ είναι παραπάνω του 24 (>24), τότε ανήκετε στην κατηγορία των υπέρβαρων.
Top συμβουλές!
- H περίοδος της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται για απώλεια βάρους, ακόμη κι αν είστε υπέρβαρη. Η μέση αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μία γυναίκα με φυσιολογικά κιλά υπολογίζεται μεταξύ 9 και 13 κιλών. Aν και υπάρχει μεγάλη διακύμανση στον τύπο με τον οποίο γίνεται η αύξηση του βάρους της εγκύου, πολύ συχνά, κατά το πρώτο τρίμηνο η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 1-2 κιλών, κατά το δεύτερο τρίμηνο 3,5-4 κιλών, και κατά το τρίτο τρίμηνο 5-6 κιλών.
- Oι βασικότεροι παράγοντες που καθορίζουν τη φυσική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια της 9μηνης κύησης είναι η ομαλή αύξηση βάρους, η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων με θρεπτικά συστατικά, η χρήση των κατάλληλων συμπληρωμάτων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων (πάντοτε κατόπιν υποδείξεων του γιατρού σας), η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος.
- Σε περίπτωση που είστε μια γυναίκα κανονικού βάρους ενδέχεται να πάρετε 8-12 κιλά. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να παίρνετε περίπου 0,5-1 κιλά το μήνα, με εξαίρεση το 3ο τρίμηνο της κύησης, όπου το βάρος αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς μεγαλώνει το μωρό σας.
- Eάν είστε υπέρβαρη, καλό θα ήταν να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και κυρίως να μην πάρετε παραπάνω από 8 κιλά καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, ενώ εάν είστε αδύνατη χρειάζεται να πάρετε περισσότερα από 12 κιλά για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
- Yπέρβαρη ή αδύνατη, ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού διατροφολόγου, ο οποίος θα σας δώσει συγκεκριμένο διαιτολόγιο και παράλληλα θα σας παρακολουθεί στη διάρκεια της κύησης, ώστε να προσαρμόζει το πρόγραμμα της διατροφής σας ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.
- Eάν κυοφορείτε δίδυμα, τότε η αύξηση του βάρους σας μπορεί να κυμανθεί από 15 έως 18 κιλά.
- Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα απώλειας κιλών.
- Πρέπει να γνωρίζετε πως οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν κανονική ποσότητα βάρους στην εγκυμοσύνη αν διατηρήσουν δραστήριο τρόπο ζωής και τρώνε υγιεινές τροφές όταν πεινούν πραγματικά!
Δείξτε προσοχή!
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημειώνονται δραματικές αλλαγές στο μεταβολισμό σας, που οφείλονται σε κάποιες βασικές, αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως είναι οι γοναδοτροπίνες, η προγεστερόνη, η οιστραδιόλη, η οιστρόνη, η οιστριόλη, η προλακτίνη και η επινεφρίνη. Το ορμονικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μέγιστης σημασίας για τη φυσιολογική «ροή» των θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο. Γι’ αυτό η ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει στις επιπλέον απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και θα κρατήσει εσάς και το έμβρυο υγιείς. Δεν πειράζει πού και πού να κάνετε παρασπονδίες, αρκεί κάτι τέτοιο να μη γίνεται σε καθημερινή βάση ούτε συνήθεια και πάντα μέσα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής!
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ!
Για να βρείτε την κατηγορία σωματότυπου στην οποία ανήκετε χρειάζεται να γνωρίζετε το βάρος και το ύψος σας. Ο παρακάτω πίνακας θα σας καθοδηγήσει σχετικά. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε 1 από τις 5 βασικές κατηγορίες που παραθέτουμε στον μικρότερο πίνακα.
Με τη συνεργασία του Mαιευτήρα-Xειρουργού Γυναικολόγου, μέλους του Kολλεγίου Mαιευτήρων Γυναικολόγων Mεγ. Bρετανίας, κ. Θάνου Παπαθανασίου.